Μετά από 18 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έβγαλε την ετυμηγορία του για την τραγωδία στο Μάτι το 2018. Η ανακοινωθείσα απόφαση το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι, διαφέρει από την απόφαση του εισαγγελέα, καθώς καταδικάζει μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους και αθωώνει ομόφωνα τους άλλους 15. Αυτό προκάλεσε οργή στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.
Κυριότερα σημεία:
- Κήρυξη ενόχων:
- Ο Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, κηρύχθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια για 32 άτομα, σχετικά με την εκτροπή ελικοπτέρου προς τα διυλιστήρια Κορίνθου.
- Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, κηρύχθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ή τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
- Ο Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, κηρύχθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη 32 ατόμων, σχετικά με την εκτροπή του ελικοπτέρου και την εσφαλμένη διαχείριση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
- Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, κηρύχθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη 32 ατόμων, για τις ίδιες αμέλειες με τον Φωστιέρη.
- Ο Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, κηρύχθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες με τον Παναγιωτόπουλο, λόγω της παράλειψης οργανωμένης απομάκρυνσης κατοίκων, της ελλιπούς ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και της εσφαλμένης διαχείρισης συντονισμού των δυνάμεων.
- Ένοχος για εμπρησμό από αμέλεια: Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος Νταού Πεντέλης, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, κηρύχθηκε ένοχος για εμπρησμό από αμέλεια.
Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αθώοι κρίθηκαν 11 κατηγορούμενοι για την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.
Αθωωθέντες:
- Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης (στελέχη Πυροσβεστικής)
- Χαράλαμπος Συρογιάννης (αξιωματικός Εναερίων Μέσων ΕΛΑΣ)
- Ιωάννης Καπάκης (γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας)
- Ρένα Δούρου (περιφερειάρχης Αττικής)
- Ηλίας Ψινάκης (δήμαρχος Μαραθώνα)
- Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης (δήμαρχος Πεντέλης
Το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κήρυξε ομόφωνα αθώους τους Βάιο Θανασιά, τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνού, τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, και Αντώνη Παλπατζή, τότε αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.
Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την πρωτόδικη ετυμηγορία που τους είχε κρίνει ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια. Η αθωωτική ετυμηγορία προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά των κατηγορουμένων και του δικαστηρίου. Εκφράστηκαν με πικρία για την εξέλιξη της δίκης, τονίζοντας ότι θεωρούν πως η αθωότητα των τριών ανδρών, αδικεί τη μνήμη των θυμάτων και δεν αποδίδει δικαιοσύνη.
Στο άκουσμα των ποινών για τους 6 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι συγγενείς των 104 θυμάτων ξέσπασαν σε οργή και απογοήτευση, προκαλώντας ένταση και εκνευρισμό στο δικαστήριο.
Φωνές αγανάκτησης και κραυγές διαμαρτυρίας κυριάρχησαν στην ατμόσφαιρα, με τους συγγενείς να κατηγορούν το δικαστήριο για προσβολή προς τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια.Χαρακτηριστικά, μια κοπέλα φώναξε: “Ντροπή! Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους.” Άλλος συγγενής θύματος δήλωσε: “Σήμερα τους καίτε ξανά.” Πολλοί φώναζαν “Ντροπή σας!” Μια γυναίκα φώναζε: “Περίμενα έξι χρόνια, θα πάθω εγκεφαλικό σήμερα. Δε μπορώ Κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ”. Άλλοι φώναζαν: “Να καείτε στην κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας”. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και εκφράσεις θλίψης. Συγγενείς απευθύνονταν στους κατηγορούμενους: “Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν; Έχετε χάσει παιδιά; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη;” “Δεν είναι δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος αυτό”.
Μία γυναίκα κατέληξε: “Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη”. εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση. Η αθωωτική ετυμηγορία για 15 κατηγορούμενους σε συνδυασμό με τις ελαφρές ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 ένοχους δημιούργησαν ένα αίσθημα αδικίας στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε. Η κυρία Άντζελα, που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι, εξέφρασε τη θλίψη της για την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτήν τη στιγμή, νιώθω ότι όσο υπάρχει ανοχή και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, εμείς οι πολίτες που είμαστε θύματα, θα ανταγωνιζόμαστε για το ποια καταστροφή είναι η μεγαλύτερη. Αν είναι το Μάτι, τα Τέμπη ή η Μάνδρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιος από εμάς υποφέρει περισσότερο. Λυπάμαι για αυτήν την απόφαση, ήμουν βέβαιη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω.
Η ένταση κλιμακώθηκε σε σημείο που χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να φυγαδεύσουν τους κατηγορούμενους από είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
Η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι αφήνει πίσω της πολλά αναπάντητα ερωτήματα και τροφοδοτεί την αίσθηση αδικίας στους συγγενείς των θυμάτων. Η διεκδίκηση δικαιοσύνης και η αναζήτηση απαντήσεων παραμένουν ακλόνητες.