Η ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, το «πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» που λειτούργησε πρώτη φορά το 1904, μετασχηματίζεται σε έναν πολυσυλλεκτικό προορισμό γαστρονομίας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων με ευρύτερες δυνατότητες, ανοιχτό σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Με ένα εστιατόριο, ένα all day bar-restaurant, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων και έναν θερινό κινηματογράφο, η Αίγλη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό επίκεντρο γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών το οποίο θα ζει και θα αναπνέει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Η νέα ταυτότητα της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ είναι περισσότερο από μια απλή ανακαίνιση – είναι μια επαναπροσδιορισμένη εμπειρία, ένα οικοσύστημα που αγκαλιάζει την δημιουργικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα και το storytelling μέσα από εμπειρίες.
Η Αίγλη αποτελεί σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή κοινωνία. Ο χώρος υπήρξε κοινωνικός κόμβος για 120 χρόνια. «Δεν είναι πλέον απλώς ένα τοπόσημο – είναι ένας οργανισμός που αντανακλά τον παλμό της σύγχρονης Αθήνας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενσωματώνει την ποικιλομορφία και την πολυσυλλεκτικότητα, με έμφαση στην γαστρονομία και τις εκδηλώσεις, την κοινωνική συνεισφορά και την δημιουργία πολιτιστικού περιεχόμενου».
Η νέα εποχή της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ είναι ένα ταξίδι εμπειριών. Η Αθήνα και η Αίγλη μοιράζονται μια ιστορία αιώνιας αγάπης, υφασμένη στο ίδιο το ύφασμα του χρόνου, με τον παλμό της Αίγλης να συντονίζεται με την αιώνια χάρη της Αθήνας. Αυτή η σύνδεση και η κληρονομιά αγάπης δημιουργεί κοινά νήματα που μας συνδέουν όλους. «Η νέα Αίγλη χτίστηκε πάνω σε αυτή την κληρονομιά, αλλά στοχεύει να διευρύνει την εμβέλειά της, να είναι πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και πιο δυναμική. Θα υποδεχθεί και θα καταλύσει μια πιο ευρεία ερμηνεία του τι σημαίνει να είσαι Αθηναίος» υπογραμμίζουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Neiheiser Argyros και Ese Studiο που ανέλαβαν την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Αίγλης.
Η νέα Αίγλη, από τον σχεδιασμό φωτισμού από το γραφείο Eleftheria Deko & Associates Lighting Design μέχρι την οπτική επικοινωνία από το γραφείο Busy Building και τις στολές προσωπικού που είναι σχεδιασμένες από την Ορσαλία Παρθένη, είναι ένας χώρος εντυπωσιακών αντιθέσεων, ένα οικοσύστημα κοινωνικών ανταλλαγών, ένας ενιαίος προορισμός-τοπόσημο με πολλαπλές έλξεις, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και σχεδιαστικά concepts.
Γαστρονομία & ψυχαγωγία
Η γαστρονομική φιλοσοφία της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ αντικατοπτρίζει την ευρύτερη προσέγγιση του χώρου για πολυσυλλεκτικότητα. Τα μενού εκτείνονται από προσεκτικά φτιαγμένα hot dogs, burgers και φρέσκιες pizzas μέχρι chateaubriand και ψάρι ψημένο στην parilla, καθώς και παιδικά μενού και μενού για κατοικίδια. Αυτή η ποικιλία επιλογών, που συνδυάζει την καθημερινή απόλαυση με τη γαστρονομική εμπειρία, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Αίγλης να είναι ένας χώρος όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις του.
Το ΑΙΓΛΗ Restaurant είναι μία Αθηναϊκή Brasserie. Στο Εστιατόριο της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές συνυπάρχουν. Οι λαχανοντολμάδες και οι αγγινάρες α λα πολίτα εμφανίζονται δίπλα σε πιάτα όπως το bittoque à la Russe, το Chateaubriand και το χοιρινό schnitzel. Ο Chef Δήμος Μπαλόπουλος και ο Executive sous Chef Γιώργος Κηρύκος δημιούργησαν ένα μενού με αναφορές στην αθηναϊκή κουζίνα. «Αυτή η προσέγγιση γεννά την αίσθηση ότι τρως σε μία «Brasserie», όπου η γευστική εμπειρία συνδυάζεται με τη ζωντάνια της καθημερινής ζωής.
Εδώ, κάθε πιάτο αφηγείται μία ιστορία που μας προσκαλεί να απολαύσουμε, να μοιραστούμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Αυτό είναι το πνεύμα της σύγχρονης Αθηναϊκής Brasserie που διαμορφώνουμε με προσοχή και πάθος σημειώνει ο Νικόλας Λιάπης, Director of Operations της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ που μαζί με την ομάδα των chef έφτιαξαν ένα μενού που επιθυμεί να αναδείξει «πιάτα-προορισμούς» Ελληνικών και διεθνών συνταγών, άλλες φορές μέσα από κλασικές αναφορές και άλλες φορές μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα.
«H κουλτούρα του κρασιού στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ εστιάζει στον Ελληνικό Αμπελώνα, περιλαμβάνοντας γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, με την τραγανή οξύτητά του και τα αρώματα εσπεριδοειδών, το Ξινόμαυρο, με τις πλούσιες τανίνες και τα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, ή πιο σπάνιες όπως το Βιδιανό και το Λημνιό, τα οποία προσφέρουν γευστικά προφίλ που ταιριάζουν στα μενού τόσο του Εστιατορίου της Αίγλης όσο και στο All Day bar restaurant» εξηγεί ο Head Sommelier, Γιώργος Δέδες. Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει φυσικά και διεθνείς ποικιλίες όπως το φρέσκο και ζωντανό Sauvignon Blanc, καθώς και ετικέτες από τις φημισμένες περιοχές της Βουργουνδίας, του Bordeaux και της κοιλάδας του Ροδανού, γνωστά για την πολυπλοκότητα και την ποιότητά τους.
Night & day
Το ΑΙΓΛΗ ALL DAY είναι μια όαση που αλλάζει πρόσωπο και ρυθμό μέσα στο 24ωρο, ένας ευέλικτος χώρος που ως ένας χαμαιλέοντας τοπίου μπορεί να διαμορφώνεται ποικιλοτρόπως. Με άπλετο φως το πρωί, γίνεται «ένα» με την φύση που το περιβάλλει, είναι ένας οργανισμός ψυχαγωγίας και συγχρόνως, ανάπαυλας, ενώ το βράδυ μεταμορφώνεται σε προορισμό βραδινής διασκέδασης που αναπνέει με τον ρυθμό μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, σαν αυτές που ακόμη και μία καθημερινή μπορεί να εξελιχθεί σε «a night to remember».
Ο χώρος απλώνει ένα χαλαρό χαλί φιλοξενίας για τους digital nomads, τις οικογένειες και τους περαστικούς – με ήσυχες γωνιές, πρωϊνά και καφέδες, υγιεινούς χυμούς, adaptogenic lattes και δυναμωτικά αναψυκτικά φυσικής ζύμωσης, το μεσημέρι μετατρέπεται σε γαστρονομικό στίβο με business meetings που εξελίσσονται πάνω από δυναμωτικά quinoa burgers και αυθεντικά cacio e pepe ενώ αργά το απόγευμα και το βράδυ, η 20 μέτρων μπάρα γίνεται το επίκεντρο της νυχτερινής Αθήνας και σημείο συνάντησης είτε για after office aperitvi, μικροζυθοποιίες και cocktails, είτε για βραδινή έξοδο για δείπνο με ζουμερά Entrecote, ετικέτες του Ελληνκού και διεθνούς Αμπελώνα και tailor made μουσικές επιλογές με καθημερινούς free style DJs.
Για γονείς, είναι καταφύγιο: αρωματικοί καφέδες που αγκαλιάζουν την κούραση, παιδικά χαμόγελα που στολίζουν ειδικά πιάτα. Και επειδή η οικογένεια σήμερα είναι κάτι παραπάνω, ακόμα και τα κατοικίδια βρίσκουν το δικό τους μενού-αγκαλιά. Από εκείνους που χρειάζονται ένα «ήσυχο» καταφύγιο μέχρι τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής, το ΑΙΓΛΗ ALL DAY προσφέρει μια πολυεπίπεδη εμπειρία που ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια ενός all day χώρου.
Ο Αλέξανδρος Κονιάρης αφήνει το στίγμα του στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, όπου επιμελείται το προφίλ των γλυκών τόσο για το ΑΙΓΛΗ ALL DAY όσο και για το ΑΙΓΛΗ RESTAURANT. Οι δημιουργίες του στην Αίγλη είναι ένας συνδυασμός νοσταλγίας και σύγχρονης ματιάς. Κάποια γλυκά όπως η σοκολατίνα «ποντικάκι» ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις, θυμίζοντας κλασικά αριστουργήματα της Αθηναϊκής αστικής κουλτούρας, ενώ άλλα όπως η tarte tatin δίνουν ένα πιο διεθνές στίγμα. Σε κάθε μενού, ο Αλέξανδρος αποδεικνύει την ικανότητά του να παντρεύει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία με σωστό τρόπο.
Fine Drinking
Ο Δημήτρης Ρούσσος μεταμορφώνει το bar της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ σε ένα σύγχρονο εργαστήριο γευστικής χημείας όπου τα cocktails αποτελούν γευστικές ενώσεις. Με όραμα που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια του μπαρ, σχεδιάζει μια εμβληματική σειρά signature cocktails και all time classics, που αποτυπώνουν τις πιο προοδευτικές τάσεις της παγκόσμιας mixology. Οι δημιουργίες του αγκαλιάζουν τη νέα φιλοσοφία του ποτού: χαμηλόβαθμα spritzers και aperitifs που αναδεικνύουν τη λεπτότητα, συνθέσεις με βιώσιμα υλικά που μειώνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και γευστικές προτάσεις με απρόσμενους συνδυασμούς εξωτικών βοτάνων, σπάνιων μπαχαρικών και φρούτων. Στην 20 μέτρων μπάρα της Αίγλης, κάθε cocktail είναι μια επανεπινόηση κλασικών συνταγών, με μοναδικό twist, ενώ παράλληλα προσφέρει επιλογές χωρίς αλκοόλ.
Χώροι εκδηλώσεων
Η τριλογία των χώρων εκδηλώσεων της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ επαναπροσδιορίζει την έννοια του σύγχρονου χώρου εκδηλώσεων. Το ΑΙΓΛΗ BALLROOM, το ΑΙΓΛΗ UPSTAIRS και το ΑΙΓΛΗ YARD συνθέτουν ένα πολυδιάστατο σκηνικό όπου η λειτουργικότητα συναντά την αισθητική την τεχνολογία. Κάθε χώρος είναι σχεδιασμένος ως ένα αυτόνομο σύμπαν με δική του ταυτότητα, ικανός να φιλοξενήσει με άψογο επαγγελματισμό οτιδήποτε από διεθνείς συνεδριακές διοργανώσεις και απαιτητικές συνεντεύξεις Τύπου μέχρι εορταστικές εκδηλώσεις γάμων και υψηλού επιπέδου επιχειρηματικά δείπνα. Η πραγματική μαγεία όμως έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από τεράστιες γυάλινες επιφάνειες, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια συγκλονιστική θέα στους ιστορικούς κήπους του Ζαππείου – μια οπτική εμπειρία που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται κανείς ταυτόχρονα στο κέντρο της Αθήνας και έξω από αυτό, σε έναν παράλληλο κόσμο αρμονίας. (Οι χώροι εκδηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους τον Φεβρουάριο του 2025)
Επανεκκίνηση
Η ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ξεκινάει σήμερα ένα νέο κεφάλαιο, μεταμορφώνοντας το χώρο της σε ένα ζωντανό καμβά εμπειριών και συναισθημάτων. Είναι πλέον περισσότερο από ένα απλό σημείο συνάντησης – είναι ένα πολυσυλλεκτικό στίγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπου η τέχνη χορεύει με τη γεύση, οι άνθρωποι συνυπάρχουν και οι στιγμές μεταμορφώνονται σε αναμνήσεις. Στην Αίγλη, κάθε γωνιά αφηγείται μια ιστορία, κάθε εκδήλωση είναι μια πρόσκληση εξερεύνησης, και κάθε επισκέπτης γίνεται μέρος μιας δημιουργικής κοινότητας που αναπνέει, μοιράζεται και εξελίσσεται.