Το ορυχείο Turów της Πολωνίας θεωρείται από τους γείτονές της στην ΕΕ ως απόδειξη της άρνησης της Βαρσοβίας να εγκαταλείψει τον ρυπογόνο άνθρακα. Αλλά για τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας αποτελεί πηγή υπερηφάνειας.
Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) όχι μόνο δεν προετοιμάζεται να κλείσει το ορυχείο, αλλά πραγματοποίησε τον Ιούνιο το συνέδριό του στην περιοχή εξόρυξης της Κάτω Σιλεσίας. Το συνέδριο έλαβε χώρα σε απόσταση αναπνοής από τον καπνό που ξερνάει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί τον λιγνίτη του Turów, που θεωρείται ένα από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Καθώς η Πολωνία προετοιμάζεται για γενικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, το ορυχείο έχει γίνει σύμβολο της ανυπακοής του PiS ενάντια στον παρεμβατισμό της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει γύρω από το ορυχείο δεν είναι τίποτα άλλο από μια επίθεση στην κυριαρχία μας», είπε στους υποστηρικτές του κόμματος ο ιδρυτής του PiS Γιάροσλαβ Κατζίνσκι.
Ευρισκόμενο στα νοτιοδυτικά της χώρας μεταξύ Γερμανίας και Τσεχίας, το Turów είναι ένα ανοιχτό ορυχείο του οποίου ο λιγνίτης τροφοδοτεί μια γειτονική μονάδα που παράγει περίπου το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας. Η παραχώρηση εξόρυξης του Turów επρόκειτο να λήξει το 2020, αλλά η Βαρσοβία εισήγαγε νόμο για την παράταση της διάρκειας ζωής του — ωθώντας την Τσεχική Δημοκρατία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το ορυχείο είναι τόσο σημαντικό για τη Βαρσοβία που στην πραγματικότητα πλήρωσε την ΕΕ για να το κρατήσει ανοιχτό. Η Πολωνία αψήφησε την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου του 2021 να σταματήσει την εξόρυξη και αρνήθηκε να πληρώσει το προκύπτον ημερήσιο πρόστιμο των 500.000 ευρώ. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να αφαιρεί το πρόστιμο από τα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονταν για την Πολωνία – παρακρατώντας συνολικά 68 εκατ. ευρώ – ενώ η Πολωνία πλήρωσε χωριστά 45 εκατ. ευρώ στην Τσεχική Δημοκρατία ως αποζημίωση για περιβαλλοντική ζημιά και για να πείσει την Πράγα να αποσύρει την αγωγή της.
Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης αποκλείσει την περιοχή γύρω από το Turów από τις επιδοτήσεις της ΕΕ για μέρη που αποσύρονται από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Το Turów είναι ένα παράπλευρο σόου σε μια ευρύτερη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας για την κυριαρχία, το χρήμα και το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή έχει παρακρατήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Βαρσοβία να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης. Η Βαρσοβία με τη σειρά της είπε στις Βρυξέλλες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της μεταρρυθμίσεις.
Οι εκπρόσωποι του PiS συναντήθηκαν στην Κάτω Σιλεσία τόσο σε ένδειξη περιφρόνησης όσο και με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές: ως εκλογική περιφέρεια, το εκλογικό σώμα της περιφέρειας είναι το κλειδί για τις πιθανότητες του κόμματος να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.
Το Turów απασχολεί τώρα μόνο περίπου 2.400 ανθρακωρύχους —ενώ πριν από δύο δεκαετίες απασχολούσε 6.000 — αλλά έχουν καλωσορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης. Οι φόροι που καταβάλλονται από τον χειριστή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, την κρατικά ελεγχόμενη PGE, χρηματοδοτούν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του τοπικού δήμου της Bogatynia.
«Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για το ορυχείο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στο Turów, είναι ακατανόητο ξένα θεσμικά όργανα όπως η ΕΕ να θέλουν να αντιταχθούν σε αυτό», είπε ο Πιότρ Κιούμις, ανθρακωρύχος που προεδρεύει του τοπικού κλάδου του συνδικάτου Solidarity 80.
Η δικαστική μάχη για το ορυχείο εκτείνεται από το Λουξεμβούργο μέχρι τα εθνικά δικαστήρια της Βαρσοβίας. Ένα πολωνικό δικαστήριο τάχθηκε τον Ιούνιο με τους περιβαλλοντολόγους για να σταματήσει μια προγραμματισμένη επέκταση, μόνο για να ακυρωθεί ένα μήνα αργότερα από ένα ανώτερο δικαστήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο χαρακτήρισε την αρχική απόφαση «επαίσχυντη».
Εκτός από τις ανησυχίες για τη ρύπανση, οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν το ορυχείο για τη χρήση των υπογείων υδάτων τα οποίο χρειάζεται στην περιβάλουσα ύπαιθρο. Επικαλούμενος επιστημονικές εκθέσεις – τις οποίες αμφισβητούν οι Πολωνοί – ο Τομάς Ζένκερ, δήμαρχος της γερμανικής συνοριακής πόλης Zittau, προειδοποιεί ότι η εξόρυξη έχει επιδεινώσει τις αλλαγές στις τεκτονικές πλάκες.
«Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια των κτιρίων σε έδαφος που βυθίζεται», είπε, δείχνοντας περιοχές σε έναν χάρτη της πόλης του όπου το έδαφος είναι έξι εκατοστά χαμηλότερα από ό,τι πριν από έξι χρόνια. «Όλοι οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει αντίκτυπος από το Turów στην πόλη μας».
Ωστόσο, ο Βοτζτσιετς Ντομπρολόβιτς, δήμαρχος της Bogatynia, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη εγχώρια ενέργεια. Η Γερμανία επανενεργοποίησε ορισμένες μονάδες με καύση άνθρακα πέρυσι για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
«Οι Γερμανοί και οι Τσέχοι έχουν επίσης εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι επιτίθενται στο Turów», είπε Ντομπρολόβιτς.