Στον πυκνό ιστό της οικονομικής σφαίρας, η δράση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αποτυπώνεται μέσα από την Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ) και τις υποκαταστάτριες της, πλαισιώνοντας το παρασκήνιο με τον ρυθμό των συναλλαγών. Αλλά η γέννησή τους δεν ήταν απλή. Το Χρηματιστήριο μετουσιώθηκε σε ανώνυμη εταιρεία, ανήκουσε στον καθρέπτη του ελληνικού δημοσίου το 1995. Μια σειρά από εξαγορές και ανταλλαγές ανέδειξε την παρουσία ιδιωτών στο μέτωπο των μετοχών, όμως το ποσοστό του ελληνικού κράτους παρέμεινε σημαντικό. Τον κύκλο του 2000, η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. ενώνει τις δυνάμεις της με τη συμπαραγωγή των εταιρειών Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. και Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών Α.Ε. Σε κάθε της βήμα, η παρουσία της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. ενισχύεται, αποκτώντας ελέγχους και συμμετοχές που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα της. Με προσοχή και στρατηγική, η πορεία της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. διαγράφει μια σειρά από ενοποιήσεις και εξαγορές, κάνοντάς την έναν από τους κύριους παίκτες στον χορό της αγοράς.
Οι οικονομικές κρίσεις και το χείλος του γκρεμού
Το πρώτο μεγάλο οικονομικό κρούσμα που σάρωσε την Ελλάδα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ακόμη διαμορφωθεί ένα οργανωμένο χρηματιστήριο. Ήταν τον Απρίλιο του 1884 όταν η μετοχή της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου, μια κερδοσκοπική εταιρεία, έπεσε θύμα της παιγνιομανίας της εποχής. Την περίοδο 1882-1884, η μετοχή της Λαυρίου ήταν στο επίκεντρο των επενδύσεων, μέχρι που μια ανακοίνωση για μειωμένα μερίσματα τον Ιανουάριο του 1884 προκάλεσε πανικό και πτώση στην αξία της μετοχής. Αυτό συνέβαλε στην υποβάθμιση των υπολοίπων μετοχών και οδήγησε πολλές εταιρείες σε ζημίες.
Παρόλο που η μετοχή της Λαυρίου ανακάμπτει κάπως τα επόμενα χρόνια, η παιγνιώδης φύση της παραμένει. Οι τράπεζες Κωνσταντινούπολης και Πιστωτικής αναμετριούνται για την υποστήριξή της, ενώ η πολιτική αστάθεια εντείνει την κρίση. Το 1890, η αλλαγή στην πολιτική εξουσία φέρνει νέες αναταράξεις στην αγορά, ενώ οι τιμές των μετοχών παραμένουν ασταθείς μέχρι το 1891. Από τότε και μέχρι το 1892, η οικονομική ανασφάλεια της κυβέρνησης οδηγεί σε νέα πτώση των τιμών.
Το πρότυπο της πρώτης κρίσης επαναλαμβάνεται και περισσότερο δυο χρόνια αργότερα, το 1914, λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το χρηματιστήριο, παρόλο που διατηρεί κάποια σταθερότητα, δέχεται ένα ακόμα χτύπημα. Μετά από περίοδο ύφεσης, το χρηματιστήριο ξαναβρίσκει τον ενθουσιασμό το 1918, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις ατμοπλοϊκές εταιρείες.
Ακολουθεί ένας κύκλος εναλλαγών ευημερίας και κρίσεων, με τα γεγονότα του 1925, του 1929 και της δεκαετίας του 1990 να επαναλαμβάνουν τα παραδείγματα της αστάθειας. Παράλληλα, η πολιτική και οικονομική ανασφάλεια δημιουργεί κύματα ύφεσης και πτώσης στο χρηματιστήριο. Τα σκάνδαλα των χρηματιστηριακών εταιρειών της δεκαετίας του 1990 επιβεβαιώνουν το κύκλο της ύφεσης.
Για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο τo Wikipedia και την εφημερίδα Καθημερινή.