Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ
Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ορκίστηκε νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν στη θέση του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ. Τι συνεπάγεται η αλλαγή αυτή στην Προεδρία των ΗΠΑ για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς; Καταρχήν να σημειώσουμε ότι η Προεδρία Τραμπ δεν επέδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια αν εξαιρέσει κανείς τις συμφωνίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Λευκό Οίκο παρουσία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σε αντίθεση με τον Τραμπ ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να ενισχύσει την προοπτική ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ήδη κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ(Οκτώβριος 2020) ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς τους Βόσνιους Μουσουλμάνους της διασποράς με τίτλο: «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την σχέση των ΗΠΑ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αφού επισήμανε το ρόλο που έπαιξε ως γερουσιαστής τη δεκαετία του 1990 για να βοηθήσει τους Βόσνιους Μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν την γενοκτονία των Σέρβων στη συνέχεια ανέφερε ότι ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα καλέσει τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αναπτύξουν από κοινού μία στρατηγική για να αγκυροβολήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς». Στη συνέχεια ο Μπάιντεν (πάντα κατά την προεκλογική περίοδο) σε μία άλλη επιστολή του προς τους Αλβανούς και Κοσοβάρους της διασποράς με τίτλο: «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την σχέση των ΗΠΑ με την Αλβανία και το Κόσοβο» ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ένας διαχρονικός φίλος της Αλβανίας και του Κοσόβου καθώς και των Αλβανών της διασποράς. Ως Πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές ενίσχυσης της ασφάλειας καθώς και της δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή καθώς και το σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει το ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Είναι σαφές ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια υπό την Προεδρία Μπάιντεν θα επιδιώξει να επιτύχει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενδεχομένως και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ ενώ σε στενή συνεργασία με την ΕΕ θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με έναν αστερίσκο που αφορά το ρόλο του Αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια ως όχημα της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή. Η διαφαινόμενη ενίσχυση του Αλβανικού παράγοντα και των Βόσνιων Μουσουλμάνων (στενών συμμάχων της Τουρκίας) στα Βαλκάνια από την νέα Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να μας προβληματίσει καθώς κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων σε μία περίοδο όπου οι κίνδυνοι και οι απειλές για την εθνική μας ασφάλεια πολλαπλασιάζονται.