Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί πλέον σχεδόν τρία χρόνια, έχει φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές στρατηγικές και προσεγγίσεις από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Η Ουάσιγκτον, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, δείχνει να έχει δύο κύριους παίκτες στη στρατηγική της για το τέλος του πολέμου: τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι στρατηγικές τους για την Ουκρανία, αν και κινούνται γύρω από τον ίδιο στόχο – την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή – διαφέρουν σημαντικά και ενδέχεται να φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντί να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δυνάμεων του Κιέβου μέσω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, όπως κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Τραμπ φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο της άμεσης διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Η πιο πρόσφατη ενέργειά του ήταν η αποστολή ομάδας διαπραγμάτευσης στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την έναρξη συζητήσεων για το τέλος της σύγκρουσης.
Η στρατηγική αυτή διαφοροποιείται έντονα από την προσέγγιση του Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να στέλνει όπλα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Κιέβου να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη. Ο Τραμπ, από την άλλη, φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη διακοπή των εχθροπραξιών, εστιάζοντας σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και σε ένα σύνολο διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία.
Ο Στόχος της Κατάπαυσης του Πυρός και οι Προκλήσεις
Ένα από τα πρώτα αιτήματα της στρατηγικής Τραμπ είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την προσέγγιση του Τραμπ, η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εντός των Ουκρανικών εδαφών, αλλά και να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Παρά την ύπαρξη αυτού του αιτήματος, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς η Ρωσία θα ζητήσει, με τη σειρά της, να γίνει το ίδιο και για τις δυνάμεις του Κιέβου.
Η αποδοχή μιας συμφωνίας που θα οδηγεί σε εδαφικές παραχωρήσεις και για τις δύο πλευρές αναμφίβολα θα προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό. Οι Ουκρανοί, που έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες και καταστροφή, δύσκολα θα συμφωνήσουν σε παραχωρήσεις, ειδικά όσον αφορά τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.
Το Παράδειγμα του Κουρσκ: Πολιτικές στρατηγικές και διεθνής πίεση
Ειδικότερα, το ζήτημα του Κουρσκ, που αφορά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις Ουκρανικές δυνάμεις, αποτελεί κλειδί στις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ καλούνται να βρουν μια λύση, αλλά η εξωτερική πίεση από την Ουκρανία και την Ευρώπη καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη.
Αν και ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση, οι γεωπολιτικοί και στρατιωτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία και οι στρατηγικές κινήσεις της Ρωσίας είναι δύσκολο να παρακαμφθούν χωρίς επιπτώσεις.
Η στρατηγική Τραμπ δεν έχει γίνει αποδεκτή από όλους στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να αρνείται να συμφωνήσει με τα σχέδια του πρώην προέδρου για την εκμετάλλευση των ουκρανικών φυσικών πόρων από τις ΗΠΑ. Η στάση αυτή υπογραμμίζει τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει το Κίεβο, που βρίσκεται μπροστά σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η αντίσταση του Ζελένσκι δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα φυσικών πόρων, αλλά επεκτείνεται και στην αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα περιορίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας ή θα αναγνωρίσει τη Ρωσία ως κυρίαρχη δύναμη στις κατεχόμενες περιοχές.
Συμπεράσματα: Το Μέλλον της Ειρήνης και η Ευρωπαϊκή Σταθερότητα
Η στρατηγική Τραμπ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να προσφέρει μια νέα κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ουκρανία, την Ευρώπη και την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ η πρωτοβουλία για τη διακοπή των εχθροπραξιών είναι θετική, οι συμβιβασμοί που ενδέχεται να απαιτηθούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εδάφη, είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι.
Εάν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν συμφωνήσουν με τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας, η ειρήνη μπορεί να παραμείνει μια ουτοπία, ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία ενδέχεται να παραμείνει αδιέξοδη για πολλά ακόμα χρόνια.