Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να έχει έντονο χαρακτήρα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο, με κύριες ανησυχίες να προκύπτουν από την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές από περιοχές όπως ο Λίβανος.
Η σύνοδος των 27 ηγετών, η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα, όπως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς η απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους εσωτερικούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η συνεργασία με τρίτες χώρες και οι πολιτικές επιστροφής προσφύγων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικότερων στρατηγικών για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, δίνοντας έμφαση στους ελέγχους των συνόρων και τις σχέσεις με τρίτες χώρες. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών δεν απουσιάζουν, με τη Γερμανία να εφαρμόζει ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και την Ουγγαρία και την Ολλανδία να επιθυμούν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Η Θέση της Ελλάδας και Άλλων Χωρών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναδείξει για ακόμα μία φορά τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ζητώντας ενίσχυση της κοινοτικής χρηματοδότησης για τις χώρες πρώτης υποδοχής και προώθηση των επιστροφών μεταναστών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες. Από την πλευρά της, η Πολωνία θα απαιτήσει επικύρωση της απόφασης για προσωρινή αναστολή του ασύλου στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία για τη «χρήση» του μεταναστευτικού ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης.
Στο προσκήνιο βρίσκεται και η νέα συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, με την Αλβανία να αναλαμβάνει για τα επόμενα πέντε χρόνια τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου για έως και 36.000 μετανάστες ετησίως. Ήδη οι πρώτοι μετανάστες έχουν φτάσει στην Αλβανία και στεγάζονται σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Ευρύτερη Ατζέντα της Συνόδου
Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει, εκτός από το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιστολή προς τους ηγέτες, προτείνει την επιτάχυνση εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τη συνεργασία με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με χώρες του Κόλπου, που επίσης συζητείται, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο καθώς οι δύο περιοχές στοχεύουν σε στρατηγική συνεργασία.
Συνεργασία Ε.Ε. – ΣΣΚ: Ένα Ιστορικό Βήμα
Η σημερινή συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο περιοχών, καθώς υιοθετήθηκε μια φιλόδοξη κοινή δήλωση. Οι ηγέτες των δύο πλευρών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως το εμπόριο, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Σύνοδος Κορυφής έστειλε ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, με τους ηγέτες να τονίζουν τη σημασία πολυμερών προσπαθειών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια.
Αυτή η νέα εποχή στη συνεργασία Ε.Ε.-ΣΣΚ δημιουργεί ευκαιρίες για ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, καθώς και για την κοινή αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.