Η Νταϊάνα της Ουαλίας έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανατροπές. Όταν χώρισε από τον πρίγκιπα Κάρολο, έχασε τον τίτλο της πριγκίπισσας, αλλά δεν την σταμάτησε αυτό από το να γίνει η βασίλισσα στις καρδιές των βρετανών. Με την ομορφιά της, την ευαισθησία της και την αγάπη της για τους ανθρώπους, κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλου του κόσμου. Η Νταϊάνα έμεινε αξέχαστη για πάντα και θα μας συντροφεύει πάντα με την ανεπανάληπτη λάμψη της.
Η Νταϊάνα Σπένσερ παντρεύτηκε και πέθανε νέα, αλλά στη διάρκεια της ζωής της βρήκε χρόνο να βοηθάει τους άλλους και να αναζητά πνευματική γαλήνη. Είναι υπέροχο που μπορούμε να μάθουμε για τη ζωή της και το πώς επηρέασε τους ανθρώπους γύρω της.
Στις 31 Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα και ο σύντροφός της, ο Dodi Al-Fayed, είχαν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη σήραγγα Place de l’Alma στο Παρίσι και έφυγαν από τη ζωή. Αλλά από εκεί γεννήθηκε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μύθους της παγκόσμιας ιστορίας και της βρετανικής κουλτούρας. Η Νταϊάνα μας δίδαξε έναν νέο τρόπο να είμαστε Βρετανοί, όπως είπε και ο Τόνι Μπλερ.
Ακόμα θυμάμαι τον υπέροχο βασιλικό γάμο της με τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Ιούλιο του 1981! Ήταν ένα αξέχαστο γεγονός που μας κράτησε κολλημένους στις τηλεοράσεις μας. Ειλικρινά, εγώ θα προτιμούσα να παρακολουθήσω τον γάμο από κοντά! Αυτός ο γάμος πούλησε τόσα πολλά ταμπλόιντ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά ήταν αξίζει κάθε στιγμή του!
Η Νταϊάνα άφησε πίσω της μια μεγάλη κληρονομιά στον κοινωνικό τομέα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η πριγκίπισσα της Ουαλίας έγινε γνωστή για την υποστήριξή της σε ανθρωπιστικά έργα, όπως η βοήθεια στα θύματα του AIDS και ο αγώνας κατά της χρήσης ναρκωτικών. Βοήθησε φτωχά παιδιά στην Αφρική και στήριξε πολλούς ανθρώπους, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας. Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούσε είναι:
Ο πατέρας μου μου έμαθε να συμπεριφέρομαι ισότιμα με όλους και ελπίζω ότι ο Γουίλιαμ και ο Χάρι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μου… να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις ανασφάλειες, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις ελπίδες εκείνων που έχουν ανάγκη.
Η μεγαλύτερη ασθένεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η έλλειψη αγάπης.
Ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα ή ένα μήνα, και αυτό είναι αυτό που θέλω να κάνω.
Τίποτα δεν με κάνει πιο ευτυχισμένη από το να προσπαθώ να βοηθήσω τους πιο αδύναμους και ευάλωτους της κοινωνίας.
Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως τη βασίλισσα της χώρας μου. Θα ήθελα να είμαι η βασίλισσα στην καρδιά των ανθρώπων.
Από τον αρραβώνα της με τον πρίγκιπα Κάρολο ως έφηβη μέχρι τον ρόλο της ως στοργική μητέρα και ανθρωπιστική ακτιβίστρια, η Νταϊάνα ήταν μια γυναίκα που μαγνήτιζε τα βλέμματα και κέρδιζε τις καρδιές. Η γοητεία της διατηρείται ζωντανή 26 χρόνια μετά τον τραγικό της θάνατο και η μνήμη της παραμένει ανεξίτηλη στις καρδιές μας. Ήταν μια γυναίκα που έδωσε τόσο πολλά στον κόσμο και η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει και να κινητοποιεί τους ανθρώπους για το καλό.
Μια νεαρή κοπέλα, όμορφη και αστεία, έκανε την εμφάνισή της σαν μια δροσερή αύρα το 1981, όταν παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου σε μια παραμυθένια τελετή. Ήταν μόλις 20 ετών και η ιστορία τους παρουσιάστηκε σαν ένα παραμύθι από το παλάτι και τον Τύπο. Ωστόσο, η πικρή διάλυση της σχέσης της με τον Κάρολο, με αποκαλυπτικές προσωπικές λεπτομέρειες, έριξε την μοναρχία σε κρίση. Η ζωή της Νταϊάνας άλλαξε για πάντα και η ιστορία της έγινε ένα από τα πιο συζητημένα θέματα της εποχής.
Η Νταϊάνα έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην κοινή μας μνήμη, αλλά η συνέντευξή της το 1995 ήταν απλά εκπληκτική! Εκεί αποκάλυψε τα πιο προσωπικά της συναισθήματα για τη σχέση του συζύγου της με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και τη δική της εξωσυζυγική σχέση.. Η ιστορία απέδειξε ότι είχε δίκιο. Μετά από διάφορα σκάνδαλα που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης και μιλούσαν για έρωτα και πίεση, ο Κάρολος παντρεύτηκε την αληθινή του αγάπη, την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς. Ο τρόπος που αποκάλυψε τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας ήταν απλά εκπληκτικός! Απογύμνωσε τη μοναρχία από τη μυσταγωγία της και έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του Καρόλου να κυβερνήσει. Αυτό προκάλεσε τρόμο στις άρχουσες τάξεις και στις εξουσίες, αλλά στα μάτια πολλών ανθρώπων, έγινε πιο δημοφιλής και αγαπητή. Αυτός ο τρόπος αποκάλυψης ήταν απλά εκπληκτικός και έδωσε στον κόσμο μια νέα προοπτική για την πολιτική και την εξουσία.
Τα τελευταία χρόνια, η Νταϊάνα έχει αναδειχθεί σε μια πραγματική ηρωίδα, με τα παιδιά της να την υπερασπίζονται με όλη τους τη δύναμη. Αντιμέτωποι με την κακομεταχείριση από τα μέσα ενημέρωσης, οι αγαπημένοι της άνθρωποι δεν δίστασαν να αντισταθούν και να πολεμήσουν για την αλήθεια. Και τώρα, η Νταϊάνα έχει αναδειχθεί σε μια αγία μορφή, με τον ιστορικό της μοναρχίας Εντ Όουενς να εξηγεί πώς η ίδια η ζωή της έγινε ένας αγώνας ενάντια στα μέσα ενημέρωσης που την κυνηγούσαν μέχρι τον θάνατο.
Η Νταϊάνα, μια από τις πιο αγαπημένες πριγκίπισσες της ιστορίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη ταινία “Spencer” του ταλαντούχου σκηνοθέτη Pablo Larraín και την αγαπημένη σειρά του Netflix “The Crown”. Οι θεατές ανακαλύπτουν ξανά τη ζωή της και την ανθρώπινη τραγωδία που βίωσε, μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση. Όπως δηλώνει και ο Owens, το “The Crown” ήρθε να κατακτήσει τις καρδιές του κοινού το προηγούμενο φθινόπωρο και μας ταξιδέψε στον κόσμο της αγαπημένης πριγκίπισσας.
Η Νταϊάνα, γεννημένη στις 1η Ιουλίου του 1961, μας μεταφέρει στην παιδική της ηλικία σε μια αριστοκρατική οικογένεια με στενούς δεσμούς με την μοναρχία. Ο πατέρας της εργαζόταν για τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, κάτι που έκανε τη Νταϊάνα να μεγαλώσει με μια ιδιαίτερη αίσθηση της βασιλικής ζωής.
Μεγάλωσε με τρία αδέλφια, η παιδική της ηλικία ήταν γεμάτη προβλήματα λόγω του χωρισμού των γονιών της. Παρόλα αυτά, δεν την εμπόδισε αυτό να ακολουθήσει τα όνειρά της. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 της, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να σπουδάσει στην Ελβετία και να εργαστεί σε ένα παιδικό σταθμό στο Λονδίνο.
Η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν συνάντησε τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο έρωτας τους ήταν αληθινός και ο πρίγκιπας ζήτησε το χέρι της σε ηλικία 32 ετών. Αυτός ήταν ο γάμος που έκανε την ιστορία και εξασφάλισε τη συνέχιση της δυναστείας. Η ζωή της Μεγάλης Δούκισσας του Κορνουάλλη άλλαξε για πάντα και έγινε ένα παράδειγμα για όλους μας.
Η Νταϊάνα ήταν μια γυναίκα που έζησε τη ζωή της με πάθος και αυθεντικότητα. Πριν παντρευτεί, είχε βγει μόνο δεκατρείς φορές με τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως σύζυγος και μητέρας. Μέσα σε ένα χρόνο από τον γάμο τους, γέννησε τον πρωτότοκο γιο της, τον Γουίλιαμ, και δύο χρόνια αργότερα ήρθε ο χάρυ.
Η πριγκίπισσα, αποδείχθηκε μια εξωστρεφής και στοργική μητέρα, που αγαπούσε τα παιδιά της πάνω από όλα. Με την κομψότητά της και την αφοσίωσή της στην υπεράσπιση των περιθωριοποιημένων, έσπασε τα ταμπού και έδειξε στον κόσμο ότι η αγάπη και η ανθρωπιά είναι πάνω από όλα.Ο τρόπος που έκανε την είσοδό της στην κοινή γνώμη ήταν εντυπωσιακός και προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού για τη μοναρχία. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, κρύβονταν προβλήματα που επηρέαζαν την ψυχολογία της. Βουλιμία, αυτοπεποίθηση και η αίσθηση ότι ο σύζυγός της δεν την αγαπούσε, επιδεινώθηκαν από την απουσία προσοχής από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.
Φόβος, παράνοια και απομόνωση – τρεις λέξεις που περιγράφουν τον εφιάλτη που ζούσε η πριγκίπισσα Νταιάνα. Το 1992, ένα βιβλίο του Andrew Morton αποκάλυψε τα προβλήματα στον γάμο της και η αλήθεια βγήκε στο φως. Η χρονιά έκλεισε με μια ανακοίνωση-βόμβα: ο χωρισμός της από τον πρίγκιπα. Μια ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλαξε την ιστορία της βασιλικής οικογένειας για πάντα. Το 1995, στην εκπομπή Panorama του BBC, η Νταϊάνα έκανε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που συζητήθηκε για χρόνια. Αναφέρθηκε στη σχέση της με τον αξιωματικό James Hewitt και επέκρινε ανοιχτά τη βασιλική οικογένεια και τις ικανότητες του Καρόλου. Το BBC, όμως, αργότερα παραδέχτηκε ότι η συνέντευξη αποκτήθηκε με εξαπάτηση και υποσχέθηκε να μην την αναμεταδώσει ξανά ολόκληρη. Ο Γουίλιαμ, που είχε επικρίνει τις μεθόδους του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, εξέφρασε τη λύπη του για τον “φόβο, την παράνοια και την απομόνωση” που ένιωθε η μητέρα του στα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η βασίλισσα αποφάσισε να ζητήσει από το ζευγάρι να διαλυθεί ο γάμος τους.Τελικά, στις 28 Αυγούστου 1996, έγινε επίσημο το διαζύγιο και η Νταϊάνα έχασε τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητάς της. Το παραμύθι τελείωσε, αλλά η ιστορία της ζωής της συνεχίζεται να μας συγκινεί και να μας διδάσκει.
“Η βασίλισσα της καρδιάς του λαού”, έτσι αποκαλούσαν την αγαπημένη Νταϊάνα, η οποία παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως πριγκίπισσα. Με τον Dodi Fayed στο πλευρό της, γιο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Mohamed Al Fayed, η Νταϊάνα ζούσε μια νέα αγάπη. Αλλά η τραγωδία χτύπησε σκληρά, όταν το αυτοκίνητό τους συνετρίβη σε ένα τούνελ του Παρισιού, αφήνοντας πίσω της έναν κόσμο που την αγαπούσε και τη θαύμαζε.
Η απώλεια ήταν τεράστια και η θλίψη που επικράτησε ακόμα μεγαλύτερη. Εκατομμύρια λουλούδια κατατέθηκαν έξω από την κατοικία της, σαν να ήθελαν να της δώσουν τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου για να την αποχαιρετήσουν.
Αλλά η θλίψη δεν ήταν η μόνη αίσθηση που επικράτησε. Υπήρχε και οργή, που στρεφόταν κυρίως κατά της βασιλικής οικογένειας. Ιδίως για την αρχική άρνηση της Ελισάβετ Β’ να επιστρέψει στο Λονδίνο από το σκωτσέζικο κάστρο της στο Balmoral, όπου βρισκόταν για διακοπές. Ο ρεπουμπλικανισμός κέρδισε έδαφος και η κοινή γνώμη άρχισε να αμφισβητεί τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία. Ένα τέταρτο αιώνα αργότερα και η μοναρχία επιστρέφει δυναμικά στην καρδιά του λαού! Ο Κάρολος έχει αποκατασταθεί στη θέση του και η Ελισάβετ Β’ πριν τον θάνατό της χαρίσε στην Καμίλα τον τίτλο της βασίλισσας συζύγου. Παρόλα αυτά, η Καμίλα θα έχει δύσκολο έργο να φτάσει τη δημοτικότητα της αγαπημένης Νταϊάνας, η οποία είχε δηλώσει πως θέλει να γίνει η βασίλισσα στην καρδιά των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της κηδείας της, το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίστηκε σε μια ανεπανάληπτη έκρηξη λαϊκής θλίψης, που συγκλόνισε μια μοναρχία που κάποιοι είχαν θεωρήσει αναισθητη.
Ακολουθούν συνοπτικά τα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας
Μετά από έναν χρόνο χωρισμού από τον πρίγκιπα Κάρολο, η Νταϊάνα βρίσκεται στη Μεσόγειο με τον νέο της σύντροφο, Αιγύπτιο επιχειρηματία Ντόντι Φαγιέντ. Όμως, η διασημότητα της δεν τους αφήνει να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς παρενόχληση από τον Τύπο. Έτσι, αποφασίζουν να καταφύγουν στο Παρίσι και να διανυκτερεύσουν στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz, που ανήκει στον πατέρα του συντρόφου της Lady Di, Mohamed al Fayed. Το βράδυ της 30ής Αυγούστου, αποφασίζουν να φύγουν διακριτικά με μια Mercedes από μια πίσω πόρτα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το αυτοκίνητο τρέχει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, καταδιωκόμενο από παπαράτσι με μηχανή. Η καταδίωξη φτάνει στο τέλος της όταν το αυτοκίνητο προσκρούει με μεγάλη δύναμη σε μια κολόνα σε μια υπόγεια διάβαση. Η τραγωδία συμβαίνει κοντά στην Pont de l’Alma, στη βόρεια όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ. Ο Φαγιέντ και ο οδηγός του βρίσκουν τον θάνατο τους ακαριαία, ενώ ο σωματοφύλακάς τους τραυματίζεται σοβαρά. Ωστόσο, οι σωστικές δυνάμεις καταφέρνουν να ανασύρουν ζωντανή την Νταϊάνα από το παραμορφωμένο σώμα της Mercedes.
Επτά φωτογράφοι συλλαμβάνονται. Οι φωτογραφίες του ατυχήματος βρίσκονται ευτυχώς στη διάθεση των εφημερίδων.
Η Νταϊάνα μεταφέρεται στο νοσοκομείο Pitie-Salpetriere, όπου, μετά από δύο ώρες χειρουργικής επέμβασης, πεθαίνει στις 04:00 π.μ. από σοβαρά τραύματα στο θώρακα. Η βασιλική οικογένεια ενημερώνεται επίσημα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Κάρολος και οι δύο γιοι τους, ο Γουίλιαμ (15) και ο Χαρρυ(12), κάνουν διακοπές στο Balmoral, το εξοχικό σπίτι του μονάρχη στη Σκωτία.
Η πριγκίπισσα του λαού έφυγε από τη ζωή και η Βρετανία κρατά την ανάσα της. Οι δρόμοι του Λονδίνου γέμισαν με ανθρώπους που θέλουν να αποχαιρετήσουν την αγαπημένη τους πριγκίπισσα. Μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον, οι Λονδρέζοι αφήνουν λουλούδια και στέκονται σιωπηλοί, σε σεβασμό για την απώλεια της πριγκίπισσας του λαού. Ο νέος πρωθυπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του καθώς αποτίει φόρο τιμής στην αγαπημένη “πριγκίπισσα του λαού”. Η βασιλική οικογένεια παρακολουθεί την Κυριακάτικη λειτουργία, αλλά το όνομα της Νταϊάνα δεν αναφέρεται για να μη θλίψει τα παιδιά της. Μετά το θάνατό της, η οικογένεια συζητά πώς να συμπεριφερθεί στην αγαπημένη τους, αλλά ο Κάρολος επιμένει να μεταβεί αυτοπροσώπως για να παραλάβει τη σορό με το βασιλικό αεροπλάνο.
Οι εφημερίδες έχουν αίμα στα χέρια τους και ο Τύπος είναι ο πρώτος που κατηγορείται. Αλλά ο αδελφός της Νταϊάνα, ο κόμης Τσαρλς Σπένσερ, δεν τους αφήνει να ξεφύγουν από την ευθύνη τους. Οι βρετανικές φυλλάδες είναι νευρικές και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά τις επόμενες ημέρες. Αλλά η Daily Mirror έχει άλλη άποψη. Λέει ότι η Νταϊάνα γεννήθηκε ως κυρία, έγινε η πριγκίπισσά μας και πέθανε ως αγία. Και αυτό είναι αλήθεια.
Η Λαϊκή Θέρμη ανεβαίνει στα ύψη! Οι οπαδοί της αγαπημένης μας Νταϊάνας περιμένουν ακόμα και έντεκα ώρες για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Η οργάνωση της κηδείας είναι περίπλοκη, αλλά ο βρετανικός λαός δεν σταματάει να απαιτεί έναν φόρο τιμής αντάξιο της “βασίλισσας της καρδιάς”. Παρόλο που η Νταϊάνα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως “βασιλική υψηλότητα” και δεν δικαιούται κρατική κηδεία, διατηρεί ακόμα τον τίτλο της πριγκίπισσας. Ας δείξουμε λοιπόν την αγάπη μας και ας τιμήσουμε τη μνήμη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Η βασιλική σιωπή έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης στη Σκωτία. Η βρετανική σημαία δεν κυματίζει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και οι εφημερίδες ζητούν από τη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Η ταμπλόιντ Sun αναρωτιέται πού είναι η βασίλισσα και η σημαία της, ενώ η απουσία της σημαίας αποτελεί σκληρή προσβολή στη μνήμη της Νταϊάνα. Το κοντάρι της σημαίας του παλατιού χρησιμοποιείται μόνο όταν ο μονάρχης βρίσκεται στην κατοικία του, υψώνοντας την προσωπική σημαία του ηγεμόνα, η οποία δεν κυματίζει ποτέ μεσίστια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος επισκέπτονται τα πανέμορφα λουλούδια έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ο κόσμος τους αποθεώνει με χειροκροτήματα! Αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση για τους βασιλικούς κύκλους, που πάντα αναζητούν την αποδοχή του κοινού. Η Ελισάβετ δείχνει την ευγνωμοσύνη της στην πρώην νύφη της, με μια συγκινητική ομιλία στην τηλεόραση στις 5 Σεπτεμβρίου. Η βασίλισσα δεν ξεχνά ποτέ τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τη ζωή της και τους τιμά με τον δικό της τρόπο.Η εφημερίδα Guardian προειδοποιεί ότι, αν η βασιλική οικογένεια δεν λάβει υπόψη της τον τραυματισμό της κοινής γνώμης, θα θάψει όχι μόνο την Νταϊάνα το Σάββατο, αλλά και το μέλλον της μοναρχίας. Το ένα τέταρτο των Βρετανών ζητά την κατάργηση της μοναρχίας και η βασιλική οικογένεια πρέπει να ακούσει τις ανησυχίες του λαού της. Η σιωπή του τάφου είναι βαθιά και ανατριχιαστική. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν την νεκρώσιμη πομπή, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ σκύβει το κεφάλι στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η βρετανική σημαία κυματίζει μεσίστια κατά τη διάρκεια της κηδείας, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με αναμμένα τα αυλάκια. Η σιωπή διακόπτεται μόνο από λυγμούς, κλάματα και το χτύπημα των καμπανών, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα απόλυτης σεβασμού και συγκίνησης.
Με την καρδιά τους βαριά και το κεφάλι σκυμμένο, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι περπατούν πίσω από το φέρετρο της αγαπημένης τους μητέρας, συνοδευόμενοι από τον Κάρολο, τον Φίλιππο και τον Κάρολο Σπένσερ. Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, η τελετή είναι συγκινητική και συγχρόνως εντυπωσιακή, με 2.000 καλεσμένους να παρακολουθούν την τελευταία αποχαιρετιστήρια τελετή της Νταϊάνας. Μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονται ο Τόνι Μπλερ, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο ηθοποιός Τομ Κρουζ.
Ο Έλτον Τζον δίνει τον δικό του συγκινητικό αποχαιρετισμό στη Νταϊάνα, διασκευάζοντας το τραγούδι του “Candle in the Wind” με στίχους που αποτίουν φόρο τιμής στην αγαπημένη του φίλη. Το απόγευμα, το φέρετρο οδηγείται στο Althorp, το πατρικό σπίτι της Νταϊάνας, όπου θα ξεκινήσει η τελευταία της κατοικία. Σε όλη τη διαδρομή, ο κόσμος γεμίζει τις άκρες του δρόμου και πετάει λουλούδια στη νεκροφόρα, κάτι που είναι εξαιρετικά συγκινητικό και ασυνήθιστο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πριγκίπισσα θα κηδευτεί με διακριτικότητα σε ένα μικρό νησί στη λίμνη του πάρκου της οικογένειας. Ένας τόπος που θα μείνει για πάντα στη μνήμη των αγαπημένων της.