Πρώην νοσηλεύτρια στην Ιαπωνία, που σκότωσε τρεις ασθενείς μολύνοντας την αγωγή που τους χορηγείτο ενδοφλεβίως με απολυμαντικό, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η 34χρονη Αγιούμι Κουμπόκι ομολόγησε ότι σκότωσε εβδομηντάχρονους και ογδοντάχρονους ασθενείς πριν από πέντε χρόνια, σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ιαπωνία.
Αυτή είχε προηγουμένως πει στην αστυνομία ότι μπορεί να σκότωσε 20 ανθρώπους μόνον σε δύο μήνες, αλλά στη συνέχεια είπε στους εισαγγελείς ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πάνω στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της δίκης.
Ο δικαστής, που προήδρευε του δικαστηρίου της περιφέρειας της Γιοκοχάμα που εξέδωσε την απόφαση για την νοσηλεύτρια, δήλωσε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να καταδικάσει την Κουμπόκι σε θάνατο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Δηλώνει μετανιωμένη
«Αυτή δήλωσε ότι μετανιώνει (για τις πράξεις της) και ότι θέλει να πληρώσει για το έγκλημά της, υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί και δεν μπόρεσα παρά να διστάσω να επιλέξω την θανατική ποινή», είπε ο δικαστής.
Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής στην πρώην νοσηλεύτρια, αλλά η υπεράσπιση γνωστοποίησε ότι η κατηγορούμενη υπέφερε από κατάθλιψη λόγω του στρες που της προκάλεσε ο θάνατος των ασθενών της και ότι οι ικανότητές της έχουν μειωθεί.
Η Κουμπόκι δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήθελε να την κατηγορήσουν τα μέλη της οικογένειάς της ότι συνέβη κάτι κακό στους ασθενείς της όταν είχε εκείνη βάρδια και ότι αισθανόταν «ανακούφιση» όταν ένα από τα θύματά της πέθαινε, σύμφωνα με το NHK.
Η θανατική ποινή στην Ιαπωνία
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με αξιωματούχους του δικαστηρίου για να σχολιάσουν την είδηση αυτή.
Σήμερα περίπου 100 κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο στην Ιαπωνία, μια από τις πολύ λίγες βιομηχανικές χώρες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την θανατική ποινή που εκτελείται δι’ απαγχονισμού.
Η υποστήριξη στην θανατική ποινή παραμένει υψηλή στην Ιαπωνία παρά τις διεθνείς επικρίσεις, μεταξύ των οποίων από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ