Το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρουσίασε σημάδια αυξημένης δραστηριότητας, προκαλώντας ανησυχία και έντονο ενδιαφέρον στους επιστήμονες. Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής, αναλύθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο εντόπισε αυξημένο βουητό και αρμονικές δονήσεις, που υποδεικνύουν την ανοδική κίνηση του μάγματος και πιθανή ηφαιστειακή διέγερση. Παρά την έντονη αυτή δραστηριότητα που κράτησε για τρεις ώρες, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν ήταν αρκετό για να προβλέψουν κάποια μεγάλη έκρηξη, αλλά σηματοδοτεί μια νέα φάση του ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καταγραφές που έγιναν στο σταθμό «Θήρα» αποδεικνύουν ότι οι δονήσεις προέρχονται από την κίνηση υγρών μέσα σε ρήγματα, και όχι από τεκτονικές κινήσεις. Αυτή η διαδικασία απαιτεί περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί η ακριβής φύση της, αν και, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά από την αρχική ένταση, η δραστηριότητα επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα.
Από την πλευρά τους, τα μέλη των επιτροπών κινδύνου, που παρακολουθούν την περιοχή, σημείωσαν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνδέεται με υποθαλάσσια ρήγματα και αποτελεί μέρος του γενικότερου γεωδυναμικού πλαισίου της περιοχής. Αυτή η δραστηριότητα συνδυάζει τεκτονικές κινήσεις και πιο βαθύ μαγματισμό, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή θυμίζει το φαινόμενο του 2011, όταν υπήρξε παρόμοια ανύψωση και τελικά το ηφαίστειο ξανακοιμήθηκε. Η φετινή δραστηριότητα δείχνει μικρότερο όγκο μάγματος από το 2011, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν η δραστηριότητα συνεχιστεί, μπορεί να προκληθεί μια μικρή αλλά εντυπωσιακή έκρηξη, όπως αυτή του 1925, χωρίς να υπάρξουν σημαντικοί κίνδυνοι για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η καλδέρα της Σαντορίνης παρακολουθείται στενά για μεταβολές στη δομή της και την κίνηση του μάγματος. Παρά την ανύψωση της καλντέρας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο φαινόταν στην αρχή, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη.
Εν τω μεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς βορειοανατολικά, όπου βρίσκεται το επικίνδυνο ρήγμα της Αμοργού, το οποίο είχε προκαλέσει τον ισχυρό σεισμό του 1956. Η μετακίνηση αυτή εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, καθώς οι ειδικοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς όμως να αποκλείουν την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού ή ηφαιστειακής έκρηξης.