Από πού προήλθαν τα σπαγγέτι alla carbonara; Το Vicolo della Scrofa, για όσους γνωρίζουν τη Ρώμη, είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς και συμβολικούς δρόμους. Ακριβώς σε μια trattoria του δρόμου αυτού, εξ ου και το όνομα του στενού, φτιάχτηκε προφανώς η πρώτη καρμπονάρα, το 1944. Η πιο αξιόπιστη ιστορία για το πρώτο αυτό πιάτο, μάλιστα, μιλάει για τη συνάντηση μεταξύ των υλικών που είχαν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί στρατιώτες και της φαντασίας ενός Ρωμαίου μάγειρα. Το αποτέλεσμα ήταν το πρωτότυπο της σπαγγέτι alla carbonara: αυγά, μπέικον (αργότερα guanciale) και τυρί. Σταδιακά η συνταγή εξελίχθηκε σε αυτή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα και μπορούμε να απολαύσουμε στα σπίτια αληθινών (και αχόρταγων!) Ρωμαίων φίλων, σε trattorias καθώς και σε εστιατόρια με αστέρια στην πρωτεύουσα, σε όλη την Ιταλία και στο εξωτερικό, σε αμέτρητες εκδοχές: με ή χωρίς πιπέρι, με έναν κρόκο ανά άτομο ή την προσθήκη τουλάχιστον ενός ολόκληρου αυγού, με guanciale (μάγουλο από χοιρινό μάγουλο) ή pancetta tesa (μπέικον).
Η σάλτσα για την καρμπονάρα μπορεί να παρασκευαστεί μέσα σε λίγα λεπτά, όπως και πολλές άλλες ρωμαϊκές λιχουδιές (σκεφτείτε το cacio e pepe!). Το μόνο που χρειάζεστε είναι πικάντικο γκουαντσιάλε κομμένο σε λωρίδες, μια χρυσή κρέμα από κρόκους αυγών (στη δική μας εκδοχή) και πολύ φρεσκοτριμμένο τυρί Pecorino Romano.
Με την απλότητα και τον πλούτο των υλικών της, η συνταγή για σπαγγέτι alla carbonara είναι στενός συγγενής δύο άλλων ακρογωνιαίων λίθων της γνήσιας ιταλικής κουζίνας: της amatriciana και της gricia! Κλείνει επίσης το μάτι στα pasta alla zozzona, ένα στιβαρό πιάτο που συνδυάζει τα καλύτερα από τα βασικά παρασκευάσματα της κουζίνας του Λάτσιο. Κάντε μαζί μας μια βουτιά στη λαϊκή Ρώμη και ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε κρεμώδη σπαγγέτι alla carbonara, ενημερώστε μας αν σας αρέσει η δική μας εκδοχή και, αν είστε περίεργοι για άλλες παραλλαγές, δοκιμάστε τις κι εσείς:
Υλικά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
Βήμα 1
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε το αλάτι.. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν και τα βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που γράφει η συσκευασία, γιατί το υπόλοιπο ένα λεπτό θα το δουλεψουμε στο τηγάνι.. δείτε τις εικόνες πιο κάτω
-
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίξτε μέσα το γκουαντσιάλε. Αφήστε το για 1-2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίζει να λιώνει το λίπος, ανακατέψτε και χαμηλώστε την ένταση στο ½. Γυρίστε το λίγο για τα επόμενα 3 λεπτά ν’ αρπάξει από παντού και να γίνει ελαφρά τραγανό απ’ έξω, αλλά χωρίς να ξεραθεί
-
Βήμα 3
Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το τυρί και τους κρόκους των αυγών.. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγο λίγο 2 κουταλιές νερό από αυτό που βρασαμε τα μακαρόνια.. Προσοχή όμως το ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να μην ψηθούν τα αυγα…
-
Βήμα 4
Αφού λοιπόν η σάλτσα μας είναι έτοιμη και οριακά παχυρρευστη,τότε ρίχνουμε μέσα στο γκουαντσιάλε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.. Στο τέλος ρίχνουμε την σάλτσα πεκορινο αυγό που φτιαξαμε πάνω στα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε γερά… Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι..
-
Βήμα 5
Είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.. Στην ουσία μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά μας ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα βήματα…