Τραγανά λευκά, παγωμένα ροζέ, αφρώδη και pet nat, μικρές ή πιο μεγάλες νοστιμιές, καλή παρέα σε πεζόδρομους, στενάκια και πλατείες είναι, ομολογουμένως, ωραίο σενάριο και για το Σαββατοκύριακο και μεσοβδόμαδα. Στα wine bars της Αθήνας και του Πειραιά μάς υποδέχονται ορεξάτοι σομελιέ και μας προτείνουν κρασιά ελαφριά και δροσιστικά, που κάνουν πολύ πιο υποφερτές τις ζεστές μέρες στην πόλη. Με ένα ωραίο ποτήρι κρασί, άλλωστε, όλα γίνονται καλύτερα.
Gamay: το εξαρχειώτικο στέκι των κρασόφιλων
Σχεδόν με το που άνοιξε έγινε στέκι για τους οινόφιλους της πόλης. Η λίστα που υπογράφει ο ταλαντούχος σομελιέ και συνιδιοκτήτης Γιάννης Παππάς περιλαμβάνει πάνω από 120 κρασιά ήπιας οινοποίησης, πολλά καινούργια, άλλα δυσεύρετα. Πάντα θα βρούμε κάτι ενδιαφέρον να πιούμε εδώ. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο Bauhaus, που ζωντάνεψε με το νέο wine bar. Τα μαρμάρινα πατώματα γυαλίστηκαν και ο υπόγειος χώρος διαμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό κελάρι, που φαίνεται κάτω από το διάφανο πάτωμα. Η μπάρα είναι δελεαστική. Και εκεί μας αρέσει να καθόμαστε αλλά έξω στον πεζόδρομο – στα σκαμπό, στις καρέκλες ή στα όρθια είναι ακόμη πιο ωραία. Αυτά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια πίνουμε ροζέ και λευκά κρασιά. Ο σομελιέ μάς προτείνει το παιχνιδιάρικο Migma Pet Nat Rose της Χλόης Χατζηβαρύτη. Δοκιμάζεις μια γουλιά και ξαφνικά γεύεσαι σπιτική μαρμελαδα δαμάσκηνο της μαμάς και γλυκά ντοματίνια Σαντορίνης. Το κρασάτο ροζέ Apoi K από το οινοποιείο Voi με τις λεπτές και κομψές τανίνες είναι φρεσκαδούρα στην οξύτητα. Όσο για τα αρώματα… όλη η λαϊκή της Καλλιδρομίου στο ποτήρι σου. Τέλος, από το οινοποιείο Phi Wines το Muscat en Amphore, ένα καλοκαιρινό και φουλ αρωματικό Orange Μοσχάτο Σάμου, απόδειξη ότι το νησί εκτός από κορυφαία γλυκά κρασιά παράγει και σπουδαία ξηρά Μοσχάτα. Για τσιμπολόγημα παίρνουμε λαδένια με ολόγλυκες ντομάτες, κρεμμύδι και μπόλικη ρίγανη ή pinsa με φρέσκια μορταδέλα και πέστο φυστικιού Αιγίνης από το μενού με τις επιλογές που υπογράφει ο Μίλτος Αρμένης. Μαρίνα Πετρίδου
Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια, Τ/210-38.07.311
Wine is fine: όλο το καλοκαίρι στον πεζόδρομο
Τραπεζάκια στον πεζόδρομο με λευκά τραπεζομάντηλα, φιάλες με κρασί στις παγοθήκες, κολονάτα ποτήρια που γεμίζουν και αδειάζουν με γρήγορους ρυθμούς, ωραία βαβούρα και ωραίος κόσμος: αυτό είναι το σκηνικό στο Wine Is Fine και είναι εθιστικό. Αν πας μια φορά κολλάς και θέλεις να ξαναπάς. Και το φαγητό είναι εθιστικό, όμως, όπως το all time classic cacio e pepe, που το κάνουν έξτρα ζουμερό και πιπεράτο ή το νόστιμο, σπιτικό χοιρινό πατέ και το ταρτάρ μόσχου. Εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο από την κουζίνα τους θα βγαίνουν pinxtos, ισπανικά μεζεδάκια με ξινάλμυρη γεύση. Η λίστα τους, που ανανεώνεται τακτικά, αυτόν τον καιρό έχει ανάμεσα στις προτάσεις της το εκρηκτικό ασύρτικο Αίρεσις του Μήττα, το αρωματικό Ευφράνωρ από το οινοποιείο Σκλάβος και τον Ροδίτη Αλεπού του 2017 από το ζακυνθινό κτήμα Τάτση, ένα κρασί εμπειρία. Μ.Π.
Βύσσης 6, Μοναστηράκι, Τ/210-32.30.304
Oinoscent: για όλες τις περιστάσεις
Είναι το early drink μου, το aperitif, το δείπνο μου, το after diner. Ένα ποτήρι κρασί περνάω και το πίνω στο Oinoscent με κάθε ευκαιρία, όποτε βρίσκομαι στο Σύνταγμα και τα πέριξ. Τις προάλλες βρέθηκα με ένα ποτήρι κρεμώδες Golden Egg, Chardonnay του Tony Bish από τη Νέα Ζηλανδία, πέτυχα παρέα, ξέμεινα και συνέχισα με ένα σιτσιλιάνικο Etna Rosato, Nerello Mascalese-Nerello Cappuccio από το Tenuta delle Tere Nere στην Αίτνα. Για τσιμπολόγημα μας έφεραν μια κόκκινη, ντοματένια ταραμοσαλάτα, μπακαλιάρο beurre blanc με τραγανές πρασινάδες και δροσερά χτένια με διάφορες νοστιμάδες. Αλλάξαμε γεύση με το γλυκό Glyko, τον Ροδίτη Μαυροτράγανο από το Vaptistis Winery στην Τήνο. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Βουλής 45-47, Τ/210-32.29.374
Wine Bar 33: μικρά οινοποιεία ωραία κρασιά
Το μικρό wine bar που τον χειμώνα λειτουργεί πιο πολύ σαν χώρος δοκιμών ιδιαίτερων κρασιών τώρα το καλοκαίρι βγάζει λίγα τραπέζια στην πλατεία Προσκόπων. Μπορείτε να παραγγείλετε τη φιάλη της επιλογής σας από την ιδιαίτερη και προσεκτικά δομημένη λίστα που βασίζεται σε επιλογές από πολύ μικρά ελληνικά οινοποιεία με παραγωγή μικρού αριθμού φιαλών. Ο σομελιέ και ιδιοκτήτης του μαγαζιού Δημήτρης Σπυρόπουλος προτείνει ένα πολύ ενδιαφέρον wine tasting που περιλαμβάνει δοκιμή 4-5 κρασιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην τελευταία επίσκεψη μού έκανε εντύπωση το ροζέ κρασί από το οινοποιείο Borovino στην Κέρκυρα από την τοπική ποικιλία Κακοτρύγη. Είναι ένα φινετσάτο και φρέσκο κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών. Όπως επίσης, το Φύσης Γήμορο, ένα Merlot από το οινοποιείο Κήτα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, απολαυστικό και ξεδιψαστικό, φρέσκο και με τανικότητα. Στο μενού βρίσκουμε και λίγες επιλογές σε φαγητό, που ετοιμάζει η Γαλλίδα συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού Συλβί Λαπερονί-Σπυροπούλου. Κάθε φορά κάνει κάτι διαφορετικό. Η κις λορέν με τυριά από την Προβηγκία μου άρεσε πολύ. Μ.Π.
Αμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι T/ 6944-31.3187
Heteroclito: με θέα την περατζάδα
Κλασική αξία του αθηναϊκού καλοκαιριού, το Heteroclito έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει το κέντρο της πόλης λίγο πιο υποφερτό αυτές τις ημέρες: χάζι στην περατζάδα και ωραία κρασιά. Μόνο πηγαίνετε νωρίς για να καταφέρετε να πιάσετε τραπεζάκι στην προνομιούχα γωνιά του. Η έμφαση είναι, όπως πάντα, στο ελληνικό κρασί, και ιδιαίτερα στις γηγενείς και σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, με αρκετά μικρά, λιγότερο γνωστά, οινοποιεία να εκπροσωπούνται στον κατάλογο. Δεν λείπουν όμως και οι εκπλήξεις από το εξωτερικό, όπως ένα orange από το Καχέτι της Γεωργίας ή λαχταριστές σαμπάνιες, με την αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Γεωργία Παπαστάμου
Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406
Terroirist: δροσιστικά κρασιά στην αυλή
Η χαλικόστρωτη αυλή στο πλάι της μονοκατοικίας του ‘60 όπου στεγάζεται το Terroirist έχει γίνει στέκι για τους οινόφιλους του Χαλανδρίου και όχι μόνο. Στο φως που ρίχνουν τα κρεμαστά φωτάκια θα μελετήσετε τον κατάλογο που περιλαμβάνει συνολικά διακόσιες περίπου ετικέτες, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα. Και αν χρειαστείτε βοήθεια, η ορεξάτη ομάδα των σομελιέ θα σας καθοδηγήσει στο καινούργιο αγαπημένο σας κρασί. Δοκιμάστε κάποιο από τα pet nat που συνιστούν ξεχωριστή κατηγορία του καταλόγου και με τον ελαφρύ αφρισμό τους δροσίζουν ανακουφιστικά. Η pet nat Μανδηλαριά Κύκλωπας έρχεται από το μικρό οινοποιείο Domaine Myrsini του Γάλλου Nicolas Bourget, ο οποίος ερωτεύτηκε την Πάρο και μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του. Θα ταιριάξει ωραία με τα ψητά ροδάκινα και τη ρικότα που έχει η καλοκαιρινή σαλάτα του καταλόγου. Φουλ δροσιστικό και το Τρανάμπελο odd blend από τη Νάξο, που συνδυάζει Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Αηδάνι και Φωκιανό. Γ.Π.
Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, Τ/216-00.46.388
Materia Prima: σε φόντο πράσινο
To πρωτότοκο αδερφάκι του στο Κουκάκι θα κλείσει μερικές μέρες τον Αύγουστο. Αυτό στο πλάι της πλατείας Μεσολογγίου, που είναι πιο καλοκαιρινό, θα είναι ανοιχτό non stop. Το σημείο, το πράσινο, η αύρα γειτονιάς, η μικρή λίστα με φιάλες/ποτήρια που αλλάζει συχνά –plus 700 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα στη διάθεση του σομελιέ– είναι καλοί λόγοι να πιάσετε ένα από τα μεταλλικά τραπέζια κάτω από τα δέντρα ή απέναντι, έξω από το μαγαζί. Πάρτε τα χειροποίητα ραβιόλια που τα γεμίζουν με ανθότυρο και τα σερβίρουν με κρέμα παρμεζάνας, ξύσμα λεμονιού και τραγανό αρακά ή τα αχνιστά μύδια με το φινόκιο και βάλτε στο πλάι τους ένα ποτήρι Σκιαδόπουλο του Κτήματος Αντωνόπουλου (μια ποικιλία από τη Ζάκυνθο που στην Αχαϊα τη λένε Ζαχάρω). Με χαρακτηριστική βοτανικότητα, νότες πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών και τραγανή οξύτητα, τους ταιριάζει ωραία. Ή κάτι από τη διεθνή πλευρά της λίστας, όπου θα βρείτε ενδιαφέρουσες επιλογές, ανάμεσά τους και κάποιες που δεν θα συναντήσετε αλλού. Το Le Grand Blanc 2021(Roussanne, Marsanne) του Maison Stéphan, ένα μικρό κτήμα στο Ροδανό που κάνει γεωδυναμικά κρασιά, ή ένα Torrontés από τη Μεντόζα, με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, γιασεμιού και εσπεριδοειδών. Αν τους περιγράψετε τη γεύση και το στιλ που σας αρέσει θα βρουν την ετικέτα που σας ταιριάζει. Αντζελα Σταματιάδου
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Τ/210-72.55.171
Paleo: σε ένα στενάκι του παλιού Πειραιά
Στην πέτρινη πειραιώτικη αποθήκη που στεγάζει το wine bar και εστιατόριο του Γιάννη Καϋμενάκη και μέσα είναι ωραία, ανάμεσα στα φορτωμένα φιάλες ράφια, που έχουν όλες από μια ιστορία, και έξω, δίπλα στα κλειστά το βράδυ συνεργεία και τα σιδεράδικα, με τους ήχους του δρόμου να ακούγονται τόσο κοντά-τόσο μακριά. Η λίστα δίνει έμφαση στον ευρωπαϊκό Νότο και τα τερουάρ του, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες κάθε περιοχής. Έχει πολλά να ανακαλύψεις, αρκετά από τα οποία δικής τους εισαγωγής, και σε καλές τιμές. To μόνο που χρειάζεται είναι μια σύντομη συζήτηση με τον δημιουργό της και θα βρεθείς με κάποιο οινικό διαμαντάκι στο ποτήρι σου. Δίπλα στις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο και τη ντομάτα, θα σου βάλει μια Falanghina από την Cantina Μοio για μια δόση ιταλικού Νότου, φρεσκάδας και μεταλλικότητας. Όταν θέλεις κάτι να συνοδεύσεις το βιτέλο τονάτο ή το μυλοκόπι πλακί, θα σου προτείνει ένα ροζέ από το Τavel, ένα χωριό έξω από την Αβινιόν, που δεν είναι απαλό σαν της Προβιγκίας αλλά σκουρόχρωμο, με περισσότερη δομή και σώμα. Ή θα σε πάει στα βόρεια της Ιταλίας με ένα Lagrein από την Cantina Andriano στο Alto Adige, ένα ανθικό, γεμάτο, καλοκαιρινό κόκκινο, ότι πρέπει για τα σπαγγέτι με ντομάτα και βασιλικό. Α.Σ.
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204. Το μαγαζί θα είναι κλειστό 29/7 με 28/8.
Πηγή: Γαστρονόμος