Μεγάλο το χάσμα αμοιβών όταν συγκρίνονται εργαζόμενοι ίδιων προσόντων – Χαμηλό το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκή σύγκριση
Αμοιβές: Η πραγματική εικόνα
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται καλύτερα από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποκαλύπτει το αντίθετο – όταν γίνεται σύγκριση επί ίσοις όροις.
-
Μέσος καθαρός μισθός 2023:
-
Δημόσιος τομέας: 1.179,3 ευρώ
-
Ιδιωτικός τομέας: 1.090 ευρώ
(διαφορά +8% υπέρ του Δημοσίου)
-
Ωστόσο, η απλή σύγκριση μέσων όρων παραπλανά. Η έρευνα του ΚΕΠΕ εξετάζει τις αποδοχές «πανομοιότυπων» εργαζομένων, δηλαδή με ίδιο μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία και ηλικία, αποκαλύπτοντας ότι οι αμοιβές στο Δημόσιο υπολείπονται του ιδιωτικού τομέα κατά 15,8% έως 18,6%.
Ο ρόλος των επιδομάτων και των «χαμένων» μισθών
Κατά τον υπολογισμό, ελήφθη υπόψη ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως (περιλαμβανομένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), ενώ στο Δημόσιο οι επιπλέον μισθοί έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια. Με βάση το προσαρμοσμένο αυτό μοντέλο, διαπιστώνεται ότι:
-
Ο δημόσιος τομέας έχει χάσει το πλεονέκτημα των αποδοχών
-
Διατηρεί όμως την εργασιακή ασφάλεια λόγω της μονιμότητας, ως βασικό πλεονέκτημα έναντι του ιδιωτικού
Το κόστος εργασίας στην Ευρώπη: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ωριαία κόστη εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
-
Ελλάδα (2024): 16,7 ευρώ/ώρα
-
Μέσος όρος ΕΕ: 33,5 ευρώ/ώρα
-
Μέσος όρος Ευρωζώνης: 37,3 ευρώ/ώρα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοιο επίπεδο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως:
-
Ρουμανία: 12,5 ευρώ
-
Ουγγαρία: 14,1 ευρώ
-
Λετονία: 15,1 ευρώ
-
Λιθουανία: 16,3 ευρώ
Αντιθέτως, το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ωριαίο κόστος με 55,2 ευρώ, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, το κόστος ανέρχεται σε 25,5 ευρώ και 30,9 ευρώ αντίστοιχα.