Ο Δημήτριος Γαλανός, μαθητής στην Γ’ τάξη του ελληνικού απογευματινού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Βοστώνης, καθήλωσε τους πάντες με την ομιλία που εκφώνησε στην εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης για την εθνική επέτειο της Ελλάδας, τόσο λόγω του περιεχομένου της όσο και για την εκφορά του λόγου του σε άπταιστα Ελληνικά. Καταχειροκροτήθηκε από τους ομογενείς οι οποίοι έσπευδαν να συγχαρούν τους γονείς του και την διευθύντρια του Σχολείου, Μαρία Κυριακαντωνάκη-Μπακόλα.
Η αδελφή του, Δωροθέα Γαλανού, μαθήτρια της Β΄ τάξης στο ίδιο σχολείο, απήγγειλε το ποίημα «Αθάνατη Ελλάδα».
Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε ατόφια την ομιλία του Δημητρίου Γαλανού, κατά την επιθυμία δεκάδων ομογενών μας αναγνωστών και φίλων του «Εθνικού Κήρυκα».
Ιδού η ομιλία:
«Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω σήμερα για την Επανάσταση του 1821.
Φέτος, η 25η Μαρτίου έχει για μένα μια ξεχωριστή σημασία. Βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα, στη Βοστώνη, και όμως νιώθω πιο κοντά από ποτέ στην πατρίδα μου.
Την Κυριακή, θα παρελάσω μαζί με όλα τα ελληνικά σχολεία στο κέντρο της Βοστώνης. Θα υψώσω την ελληνική σημαία με περηφάνια και θα φωνάξω δυνατά ‘Ζήτω η Ελλάδα!’.
Πριν από 203 χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν υπό την τυραννία των Οθωμανών. Ο ελληνικός λαός υπέφερε από αδικίες, καταπίεση και εξαθλίωση.
Ομως, η φλόγα της ελευθερίας έκαιγε στις καρδιές των Ελλήνων. Ηρωες, όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης.
Πολέμησαν με θάρρος και αυτοθυσία για να διώξουν τους Οθωμανούς και να χτίσουν μια ελεύθερη Ελλάδα. Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών μαχών, η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει.
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι μια ημερομηνία-σύμβολο. Σηματοδοτεί τη γέννηση του έθνους-κράτους μας και την απαλλαγή μας από την τυραννία.
Είναι μια μέρα μνήμης, τιμής και περηφάνιας. Θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας, που με θυσίες και αίμα δημιούργησαν την ελεύθερη Ελλάδα.
Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Εχουμε το δικαίωμα να μιλάμε ελεύθερα, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να ονειρευόμαστε ελεύθερα.
Εγώ, ως μαθητής που ζει μακριά από την Ελλάδα, νιώθω την ευθύνη να διατηρήσω ζωντανή την ελληνική κληρονομιά. Να μάθω την ελληνική γλώσσα, να γνωρίσω την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Και θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους μαθητές και τους γονείς των ελληνικών σχολείων: Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της Ελλάδας στις καρδιές μας. Ας μάθουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Ας μιλήσουμε για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας. Είναι το Σπίτι μας. Είναι το Μέλλον μας.
Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,
Κλείνω την ομιλία μου με ένα απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη:
‘Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα, είναι μια Ιδέα.’
Η Ελλάδα είναι μια ιδέα που εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Είναι μια ιδέα Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.
Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την ιδέα. Να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα αντάξια της κληρονομιάς της.
Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω η 25η Μαρτίου!».