Η Κίνα θα μελετήσει προσεκτικά ζητήματα πρόσβασης στην αγορά και τις διασυνοριακές ροές δεδομένων και σύντομα θα εκδώσει νέους κανονισμούς σε αυτούς τους τομείς, είπε ο πρωθυπουργός Λι Κιανγκ μιλώντας σε ακροατήριο διεθνών CEO και Κινέζων υπευθύνων χάραξης πολιτικής την Κυριακή.
«Καλωσορίζουμε εγκάρδια εταιρείες από όλες τις χώρες να επενδύσουν στην Κίνα και να εμβαθύνουν τα ερείσματά τους στην χώρα μας», είπε ο Λι.
Κίνα: Μπλοκάρει τη χρήση τσιπ Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές
Η Κίνα πιέζει επίσης να αναπτύξει αναδυόμενες βιομηχανίες και να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της οικονομίας δεδομένων, δήλωσε ο Λι στο China Development Forum στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο χαλάρωσε την περασμένη Τρίτη ορισμένους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις, αφού οι εισροές επενδύσεων συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 20% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Η ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου της Κίνας χαλάρωσε την Παρασκευή ορισμένους κανόνες ασφαλείας για τις εξαγωγές δεδομένων που είχαν ανησυχήσει ξένες εταιρείες στην Κίνα.
Ο πληθωρισμός της Κίνας και η επιβάρυνση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κινούνται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας χώρο για περαιτέρω βήματα μακροοικονομικής πολιτικής, είπε ο Λι στο διήμερο φόρουμ. Επεσήμανε τα μέτρα που έλαβε η Κίνα πέρυσι για την εκτόνωση των κινδύνων στον τομέα ακινήτων και στο χρέος, τα οποία είπε ότι ήταν αποτελεσματικά.
Ο Λι αναφέρθηκε στο 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (140 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα αντληθούν μέσω της έκδοσης «υπερ-μακροπρόθεσμων» ειδικών ομολόγων για μεγάλα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα τονώσουν τις επενδύσεις και θα σταθεροποιήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η οικονομία ύψους 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες όπως κρίση ακινήτων, προβλήματα χρέους τοπικής αυτοδιοίκησης, βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αποπληθωριστικούς κινδύνους και πάγωμα ξένων επενδύσεων.
Ποιοι κορυφαίοι CEO δίνουν το «παρών»
Το εν λόγω φόρουμ διοργανώνεται ετησίως από το Πεκίνο από το 2000, είναι υψηλού επιπέδου και αποτελεί μια ευκαιρία για διεθνείς CEO και Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προκειμένου να συζητήσουν για τις ξένες επενδύσεις. Μεταξύ των τακτικών παρευρισκόμενων είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ και ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο.
Ο Λι δεν σκοπεύει να συναντήσει ξένους CEOs στο φετινό φόρουμ, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η Wall Street Journal υπογράμμισε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να συναντήσει μια ομάδα επιχειρηματιών των ΗΠΑ την Τετάρτη μετά το συνέδριο, σε ένδειξη ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέλει να προσελκύσει αμερικανικές εταιρείες εν μέσω αυξανόμενων εκροών ξένων κεφαλαίων.
Οι offshore εταιρείες βρίσκονται υπό διαρκή πίεση από την Κίνα αφότου η χώρα εγκατέλειψε τους εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς της εποχής της πανδημίας, στα τέλη του 2022, λόγω ανησυχιών για το επιχειρηματικό περιβάλλον, την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική.
Το νέο σχέδιο δράσης για την ανάσχεση της επιβράδυνσης των ξένων επενδύσεων στοχεύει στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ξένες επιχειρήσεις, στην άρση των περιορισμών στην πρόσβαση στο εξωτερικό στην εκτεταμένη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας και στην προώθηση της επέκτασης τομέων όπως οι τηλεπικοινωνίες και η υγειονομική περίθαλψη.
Αν και η οικονομία ξεκίνησε τη χρονιά σε σταθερές βάσεις, οι αναλυτές περιέγραψαν τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του Λι για περίπου 5% ως «φιλόδοξο» δεδομένης της κρίσης ακινήτων και της χαμηλής κατανάλωσης των νοικοκυριών λόγω της υποτονικής αύξησης του εισοδήματος και της αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας.