Η υπόθεση για τον τρόπο ανατοκισμού των δόσεων των κόκκινων δανείων που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα εξετάσει το προδικαστικό ερώτημα που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων σχετικά με τη διχογνωμία που έχει προκύψει από αλληλοσυγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις. Το ζήτημα αφορά τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των οφειλετών κόκκινων δανείων προς τα funds, όπως αυτές έχουν ορισθεί από τα Ειρηνοδικεία στις περιπτώσεις διάσωσης της πρώτης κατοικίας.
Οι αντιτιθέμενες απόψεις
Σύμφωνα με τα funds (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κ.λπ.), το επιτόκιο των μηνιαίων δόσεων πρέπει να υπολογίζεται επί του συνόλου της οφειλής και όχι επί κάθε μηνιαίας δόσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερδιπλάσια αύξηση των μηνιαίων δόσεων των δανειοληπτών.
Αντίθετα, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι η ορθή ερμηνεία του άρθρου 9, παράγραφος 2 του νόμου 3689/2010 (νόμος Κατσέλη), επιβάλλει το επιτόκιο να υπολογίζεται επί κάθε μηνιαίας δόσης. Υποστηρίζουν ότι το ύψος των δόσεων καθορίστηκε από τα Ειρηνοδικεία βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων τους, και οποιαδήποτε διαφοροποίηση θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας.
Ο σκοπός του Νόμου Κατσέλη
Οι δανειολήπτες τονίζουν ότι ο νόμος Κατσέλη αποσκοπεί στην επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, χωρίς να οδηγεί στην εξαθλίωσή του μέσω δυσανάλογων δόσεων.
Από την πλευρά τους, τα funds υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών θα οδηγήσει σε ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ, ειδικά για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».
Υπέρ των δανειοληπτών έχουν παρέμβει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, καθώς και 20 δανειολήπτες.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της ρύθμισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.