Γράφει η Ειρήνη Καρύδη
Την φράση “οποια πέτρα και αν σηκώσεις, παντού θα βρεις κάποιον Έλληνα”, όλοι την ξέρουμε και σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει….ταμάμ!!! Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον πιο διάσημο Έλληνα μαθηματικό κι αυτό είναι κρίμα.Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή έχει κάνει πράγματα που πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει σήμερα, και ένα από αυτά ήταν ότι βοήθησε τον ίδιο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Ο Καραθεοδωρή ήταν απόγονος του ιδρυτή της ιατρικής σχολής της Κωνσταντινούπολης και προσωπικού γιατρού του Σουλτάνου, Στέφανου Καραθεοδωρή.
Ο πατέρας του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834 και ήταν διπλωμάτης στο Βέλγιο.
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873.
Ο Καραθεοδωρή από τα “μικράτα” του είχε δείξει την κλίση του στα μαθηματικά και στα 16 του χρόνια κέρδισε το πρώτο του βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό Μαθηματικών του Βελγίου.
Παρόλο που είχε έφεση στα μαθηματικά, αρχικά σπούδασε μηχανικός στο Βέλγιο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός στις πυραμίδες του Χέοπα, και να κάνει μετρήσεις.
Ώστόσο, τότε κατάλαβε ότι η πραγματική του αγάπη ήταν τα μαθηματικά και αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του, μια απόφαση που τη χαρακτήρισε ως τη σηματικότερη της ζωής του.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Βερολίνο και στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης, το οποίο τον 19ο αιώνα φημιζόταν για την έρευνα του στη μαθηματική εκπαίδευση. Η εργασία του στη σχολή χαρακτηρίστηκε ως μια από καλύτερες μαθηματικές διατριβές που έχουν υποβληθεί ποτέ και σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε δική του θέση στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης.
Έκανε σπουδαία έρευνα στα Μαθηματικά και ήταν αγαπητός στους φοιτητές του. Σπουδαίοι μαθηματικοί μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον και ζητούσαν τη βοήθειά του.
Ανάμεσα τους και ο Αϊνστάιν, με τον οποίο ξεκίνησε να αλληλογραφεί τον Σεπτέμβρη του 1916 και τον βοήθησε να ξεπεράσει βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας.
Πεδία της έρευνάς του ήταν: ο λογισμός των μεταβολών, οι μερικές διαφορικές εξισώσεις, οι πραγματικές συναρτήσεις, οι μιγαδικές συναρτήσεις, η γεωμετρική οπτική, η θερμοδυναμική, η θεωρία των συνόλων, η αστρονομία και η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στον λογισμό των μεταβολών, η οποία χρονολογείται από το 1904.
• Ποια ήταν όμως τελικά η σχέση του Καραθεοδωρή με τον μεγάλο Αϊνστάιν;
Για τις σχέσεις των δύο μεγάλων επιστημόνων, έχουν γραφτεί πάρα πολλά.
Πολλοί μπερδεύονται και λένε πως ο Καραθεοδωρής ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν αλλά όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Η ιστορία λέει πως όντως ο ίδιος ο Αϊνστάιν τον φώναζε χαϊδευτικά “δάσκαλο” αλλά όμως στην ουσία ο Καραθεοδωρής τον βοήθησε να διατυπώσει σωστά με μαθηματικό τρόπο την θεωρία της σχετικότητας. Ουσιαστικά τον βοήθησε να τελειώσει την θεωρία του. Οι φήμες όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φυσικά είναι όλες αβάσιμες.
• Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ένας σπουδαίος μαθηματικός
Ο Αινστάιν δεν ήταν ο μόνος θαυμαστής του έργου του Καραθεοδωρή, οι σπουδαιότεροι επιστήμονες του 20ου αιώνα μίλησαν με διθυραμβικά λόγια για εκείνον.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μόναχο και στο Χάρβαρντ.
Το 1929 ο Βενιζέλος τον κάλεσε να αναλάβει τη διοργάνωση των πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σκληρά και πρόσφερε σπουδαίο έργο στην εκπαίδευση. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ταπεινός και αφοσιωμένος στην επιστήμη των μαθηματικών.
Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου το 1950 με τον ακαδημαϊκό Ιωάννη Καλιτσουνάκη να λέει: «…Η απώλεια του Κ. Καραθεοδωρή είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη”.
Με πληροφορίες από: karatheodori.gr