Ιδιοκτήτης καταστημάτων με είδη ένδυσης στέλνει μήνυμα: «Να στοκάρω για τα Χριστούγεννα ή θα κλείσουμε; Δεν θα αντέξω κι άλλη χρονιά καταστροφής».
Φοιτητής που μόλις μπήκε στο πρόγραμμα των πανεπιστημιακών μαθημάτων δια ζώσης αναρωτιέται: «Θα κλείσουν πάλι τα Πανεπιστήμια; Πώς θα αντέξουμε τα μαθήματα από μακριά, χωρίς παρέες, χωρίς φίλους;»
Είναι μερικά από τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνουν καθημερινά δημοσιογράφοι, πολιτικοί, γιατροί και επιστήμονες. Και είναι μηνύματα πολιτών που αγωνιούν για το αν θα κλείσει ξανά η χώρα. Αν δηλαδή θα έχουμε ξανά lockdown, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κλειστά καταστήματα, SMS για έξοδο από το σπίτι, παρέες στα κλεφτά και υποχρεωτικός εγκλεισμός που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει.
Οι πολίτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, ζουν με το φόβο ενός lockdown την ίδια στιγμή που ο κοροναϊός «σαρώνει» τα πάντα. Την ίδια στιγμή που το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα, που έχουμε σχεδόν 100 νεκρούς την ημέρα και που οι εμβολιασμοί μόλις «πήραν μπροστά» έπειτα από μερικούς μήνες πλήρους διάλυσης της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Δυστυχώς, ακόμα και αν η κυβέρνηση ξορκίζει κάθε σενάριο για νέα περιοριστικά μέτρα και το διαψεύδει σχεδόν καθημερινά, δεν έχει καταφέρει να βάλει φρένο στις ανησυχίες και τις φήμες περί ενός νέου lockdown.Και οι φήμες… έχουν και ημερομηνία. Αλλος λέει για την επόμενη Δευτέρα, άλλος για μετά τις 6 Δεκεμβρίου, σπέρνοντας το φόβο και την αγωνία σε πολίτες που δεν θα άντεχαν να επιστρέψουν στη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού.
Κατηγορηματική διάψευση
Στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν σε όλους τόνους την επιβολή μέτρων στα πρότυπα του 2020 – με την επιδημιολογική όμως κατάσταση να χτυπά καμπανάκι. Το γενικό σήμα από την κυβέρνηση είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί η χώρα να επιστρέψει σε μια περίκλειστη κοινωνία. Εκτιμάται ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημίας.
Αν και τα κράτη το ένα μετά το άλλο ανακοινώνουν γενικά περιοριστικά μέτρα πηγές της κυβέρνησης καθιστούν σαφές ότι δεν θα υπάρξει lockdown και πως ισχύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, παρακολουθούνται συνεχώς και ότι φαίνεται τόνωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιβληθεί lockdown, γεγονός που έχουν ξεκαθαρίσει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Υγείας.
Αναφορικά δε με τις ανησυχίες της αγοράς, για μέτρα που αφορούν τους ανεμβολιαστους, όπως η επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο, το μήνυμα παραμένει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα.
Ακόμη και αυτή η διάψευση, πάντως, δεν καθησυχάζει τους πολίτες. Αλλωστε επιστήμονες προτείνουν μέτρα του τύπου «να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια», να επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, να υπάρξει περιορισμών των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας, που τόνισε πως δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα. «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΙ).
Όπως επισήμανε ο υπουργός, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη».
«Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης. Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι 10% εμβολιασμένοι. «Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.
Η μονή λύση για τη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας.
Όπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου για να γλιτώσουμε το lockdown, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Αναφέρθηκε ακόμη και στα μη φαρμακευτικά μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας, τα οποία όπως είπε με τους εμβολιασμούς και την κόπωση ύστερα από δυο χρόνια τα έχουμε ξεχάσει.
«Εάν σήμερα γινόταν lockdown για μια βδομάδα, δέκα ημέρες και μετά από δέκα ημέρες συμπεριφερόμασταν όπως σήμερα, θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα;», αναρωτήθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Ν. Παπαϊωάννου.
ΠΗΓΗ : in