Τα κρούσματα στην Μύκονο φαίνεται να μην εμφανίζουν αποκλιμάκωση, όμως τα μέτρα αναμένεται να αρθούν. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπερεκτιμήθηκε λανθασμένα ο κίνδυνος της επιδημίας είτε ότι υποεκτιμάται σήμερα.
Την πεποίθησή της διαρρέει ανεπίσημα η Κυβέρνηση, ότι τα μέτρα στην Μύκονο δεν θα κρατήσουν πέρα από τις 26/7, προκαλώντας ερωτηματικά για το λόγω που ελήφθησαν. Χθες σε σύνολο 3565 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το νησί παρουσίασε 37 νέες διαγνώσεις, ενώ τη Δευτέρα σε 1834, ήταν 19. Το ανώτερο επίπεδο σημειώθηκε στις 15/7 όπου σε σύνολο 2794 νέων κρουσμάτων τα 86 εντοπίστηκαν εκεί.
Οι ημερήσιες διακυμάνσεις δεν είναι βέβαια ενδεικτικές διότι έχουν να κάνουν με την ημερομηνία καταγραφής των διαγνώσεων στο επίσημο μητρώο covid. Πάντως να πούμε ότι την ημέρα που αποφασίστηκαν τα μέτρα ο ημερήσιος μέσος όρος εβδομάδας ήταν 47 νέα κρούσματα και σήμερα αντίστοιχα είναι 44. Ιδιαίτερα μικρή διαφορά.
Επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τα rapid test που διενεργήθηκαν στις 18 και 19 Ιουλίου η θετικότητα υπολογίζεται στο 3,6% στο επίπεδο δηλαδή που είναι αρκετά κοντα και με αυτό στην Επικράτεια.
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία μάλλον δεν ήταν τόσο ακραία, αλλά λογικά αποτύπωναν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη άνοδο η οποία έπρεπε να ανακοπεί. Για το λόγο αυτό ελήφθησαν και τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, ώστε να “απειλήσουν” για χειρότερες καταστάσεις εφόσον ο πληθυσμός της Μυκόνου δε συμμορφωνόταν.
Η Μύκονος φαίνεται να λειτούργησε σαν πιλότος σχετικά με το τι μπορεί να αποφασιστεί και για άλλες νησιωτικές περιοχές. Φυσικά είναι ιδιαίτερα νωρίς να εκτιμηθεί η απόδοση των μέτρων.
Χρειάζονται περί τις 10 ημέρες και βέβαια η συζήτηση από τώρα για την άρση μέτρων είναι άκαιρη, εκτός και αν δεν έπρεπε αυτά να έχουν ληφθεί ποτέ.
Η πορεία της επιδημίας
Το σίγουρο είναι ότι η επιδημία καλπάζει και δη η μετάλλαξη Δέλτα. Χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτέλεσε ρεκόρ 3μήνου ξεπερνώντας τα 3500, με την θετικότητα των τεστ να προσεγγίζει το 4%. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το επίπεδο που θα κινηθούν οι νέες διαγνώσεις. Τα επιστημονικά μοντέλα αναφέρουν για τη διατήρηση των εν λόγω αριθμών.
Αυτές τις δυσοίωνες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν και οι αναλύσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, που μόνο θετικές δεν είναι. Μάλιστα στην Αττική το φορτίο φαίνεται να έχει τριπλασιαστεί και αυτό θα αποτυπωθεί στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.
Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λογικό να μιλάμε ακόμη για το τι μέλλει γενέσθαι είτε στη Μύκονο είτε σε άλλους προορισμούς και ειδικά για την Αττική. Να αναφέρουμε ακόμη ότι χθες η Σαντορίνη παρουσίασε ρεκόρ νέων κρουσμάτων με 58 αλλά και η Θεσσαλονίκη με 254. Επίσης σε υψηλά επίπεδα και η Κρήτη με 334 κρούσματα.
Σήμερα η υποεπιτροπή των Επιδημιολόγων θα συζητήσει όπως κάθε Τετάρτη τα στοιχεία και θα αναμορφώσει τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος καθώς μέσα σε μία εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων εφταημέρου αυξήθηκε στα 2563 από 2127, ενώ η μέση θετικότητα από 3,39% επιδεινώθηκε σε 3,47%.
Επίσης χθες σημειώθηκε και πάλι μικρός αριθμός νέων εμβολιασμών με μόλις 72.663 επιπλέον δόσεις εκ των οποίων μόνο οι 31.219 αφορούσαν πρώτη δόση. Φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία πως μέσα σε μία εβδομάδα μόλις 195.000 πολίτες προχώρησαν σε πρώτη δόση εμβολίων αριθμός δραματικά χαμηλός.
ΠΗΓΗ : news247