50′ προετοιμασία
3 ώρες και 30′ ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8
- 1 ολόκληρο κότσι από μοσχαράκι γάλακτος 3-4 κιλά (φέτες οσομπούκο ενωμένες)– το παραγγέλνουμε εγκαίρως από καλό κρεοπωλείο
- 1 μεγάλη σελινόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1/4 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κότσι από μοσχαράκι γάλακτος σιγοψημένο με κρασί, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Αλατοπιπερώνουμε το κότσι και το βάζουμε ξαπλωτό σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα που να το χωράει.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και περιχύνουμε το κότσι με το καυτό λάδι. Το βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και το ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις, στους 180° C.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, τη σελινόριζα, το σκόρδο και περιχύνουμε με το κρασί και 1 λίτρο νερό.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3-3 1⁄2 ώρες, μέχρι να γίνει το κρέας (πρέπει να ξεκολλάει το ψαχνό από το κόκαλο). Βγάζουμε το κότσι από το σκεύος και το βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε ξύλο κοπής.
- Πετάμε τις δάφνες και το σκόρδο, μεταφέρουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα υγρά του ψησίματος στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
- Μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα σε μπολ, για να βάλει ο καθένας όση θέλει. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή σελινόριζας, βραστά λαχανικά και κάστανα ψητά.
gastronomos.gr