Τα όσπρια πρωταγωνιστούν κατά την περίοδο της Σαρακοστής καθώς αποτελούν νηστίσιμη και νόστιμη επιλογή!
Έχουν επίσης βασικό ρόλο σε χορτοφαγικές διατροφές και αποτελούν βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές, όπως σούπες, κεφτέδες, σαλάτες!
Όλα αυτά ισχύουν και όχι άδικα, αφού συνδυάζουν τη γεύση και την υψηλή διατροφική αξία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Στην ομάδα των οσπρίων ανήκουν οι φακές, τα φασόλια (μαζί τα μαυρομάτικα, οι γίγαντες κλπ), τα ρεβύθια, τα κουκιά και η φάβα.
Τα δύο τελευταία είναι λίγο πιο “παρεξηγημένα”, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουμε συχνά όλα τα υπόλοιπα εκτός αυτών.
Πάμε όμως να δούμε γιατί αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας!
Η φάβα. Το συγκεκριμένο όσπριο χαρακτηρίζεται από το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης που περιέχει, το οποίο ανέρχεται εώς και 20%.
Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι άνω του 50%.
Συνήθως παρασκευάζεται με τη μορφή πουρέ-χυλού και σερβίρεται σε τραπέζια και σα μεζές σε θαλασσινά και τσίπουρο!
Επίσης, η φάβα Σαντορίνης έχει αναγνωριστεί από την Ε.Ε ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Τα κουκιά. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχουν, εκτός από μακροθρεπτικά συστατικά, πλήθος μικροθρεπτικών.
Συγκεκριμένα, τα φρέσκα σπέρματα αποτελούνται από 66% νερό, 20% υδατάνθρακες – το 5% είναι φυτικές ίνες-, 8% πρωτεϊνες και 1% φυτικά έλαια.
Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο!
Σε ό,τι αφορά στα απαραίτητα για τον οργανισμό μας λιπαρά οξέα, η περιεκτικότητά τους σε Ω6 λιπαρά ανέρχεται στα 152 mg/100 gr και σε Ω3 στα 12 mg/100 gr.
Εκτός από τροφή για τον άνθρωπο χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφή. Μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση γνωστή ως “κυάμωση” και σε ανθρώπους και σε ζώα. Εκδηλώνεται με αιμολυτική αναιμία και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα με έλλειψη ενζύμου 6GPD λόγω κληρονομικότητας.
Εν κατακλείδι, στην προσπάθειά μας να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας ώστε να προσλαμβάνουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει κάθε τρόφιμο και να μη βαριόμαστε φυσικά, βάζουμε ποικιλία και στα όσπριά μας! Που τόσο απλόχερα μας δίνει η φύση..!