Η COP29 διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν σε όχι και ιδιαίτερα καλό κλίμα, λόγω των πρόσφατων καταστροφών στη Βαλένθια, της απώλειας ανθρώπινων ζωών και της πρόσφατης εκλογής του Τραμπ, γνωστού αρνητή της κλιματικής αλλαγής.
Η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention for Climate and Climate Change – UNFCCC).
Παρά την άποψη αρκετών ότι ίσως είναι μια από τις πιο σημαντικές διασκέψεις με επίκεντρο το οικονομικό, η απουσία αρκετών παγκόσμιων ηγετών δείχνει το αντίθετο. Οι απουσίες ηγετών όπως ο βασιλιάς Κάρολος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε περιορίζουν το ενδιαφέρον της διάσκεψης, παρά το ότι οι χώρες τους θα εκπροσωπηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Στην COP29, οι χώρες πρόκειται να θέσουν έναν νέο παγκόσμιο στόχο (New Collective Quantified Goal – NCQG) για τη χρηματοδότηση κλιματικών δράσεων. Με τη Συμφωνία του Παρισιού, οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν οικονομικά τις δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι ο υπάρχων στόχος των 100 δισ. δολαρίων ετησίως είναι απολύτως ανεπαρκής.
Οι φτωχές χώρες ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης στο 1 τρισ. δολάρια ετησίως ως το 2035, σύμφωνα με υπολογισμούς των αναγκών που είχαν ήδη γίνει για την COP27. Οι πλούσιες χώρες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε πολύ χαμηλότερο ποσό, ίσως και κάτω από το μισό, και για την κάλυψη της διαφοράς θα παραπέμψουν σε νέους τρόπους χρηματοδότησης μέσω νέων φόρων επί των ορυκτών καυσίμων, κατάργησης επιδοτήσεων των πετρελαϊκών εταιρειών κ.ά.
Σχεδόν σίγουρα όμως, αυτές οι «καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης», που ήδη συζητούνται από την COP27, δεν θα οριστικοποιηθούν στη συνάντηση του Μπακού, αλλά θα παραπεμφθούν σε επόμενες COP. Πάντα όταν το θέμα των συζητήσεων εστιάζει στα οικονομικά και στις ανισότητες μεταξύ των χωρών, οι διαφορές παραμένουν έντονες.
Διαβάστε Επίσης:
Γιατί τα “Σκουπιδοτεχνήματα” είναι απο τις πιο «δυνατές» ομάδες στα Social;