Το χαράτσι μπαίνει από πρώτη Ιουλίου στο εμφιαλωμένο νερό γεγονός που θα αυξήσει την τιμή του κατά 10 λεπτά στο μπουκαλάκι. Αλλά το μέτρο δεν θα αφορά μόνο το νερό αλλά πολλά προϊόντα που τοποθετούνται σε συσκευασίες πλαστικές, αλουμινίου και γυάλινες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) για την Ελλάδα από 1η Ιουλίου θα μπει χαράτσι σε γάλα, αναψυκτικά, κρασί, νερό, χυμούς κλπ το οποίο όμως θα «ισορροπείται» με voucher επιστροφής των πλαστικών δοχείων στο κατάστημα αγοράς.
Η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους καταναλωτές, ειδικά λόγω της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ διμήνου, η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.
Οι αυξημένες τιμές υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ υψηλότερες από τις σημερινές τιμές.
Πιο αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως ένα μικρό μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά θα κοστίζει από 1η Ιουλίου 60 λεπτά. Δηλαδή 20% περισσότερο.
Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως η απλή ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών μαζί με άλλες συσκευασίες δεν θα αρκεί. Οι καταναλωτές θα πρέπει να τα επιστρέφουν στα εν λόγω σημεία, αλλιώς θα επιβαρύνονται με το επιπλέον «καπέλο» του 20%. Το ποσό αυτό θα έχει πληρωθεί προκαταβολικά, δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το εγγυοδοτικό αντίτιμο πληρώνεται κατά την πώληση του προϊόντος και θα επιστρέφεται στο σημείο επιστροφής των συσκευασιών. Προσοχή: η συσκευασία πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση που δείχνει ότι εντάσσεται στο σύστημα επιστροφής εγγύησης, είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα.
Τι αναφέρει ο Ραυτόπουλος
«Την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις έως 20% στα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μπίρες», ανέφερε ο πρόεδρος εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε καθημερινά και ιδίως μετά την απόσυρση του μέτρου της μόνιμης μείωσης της τιμής είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν στο μέτρο αυτό», επισήμανε.
«Επειδή αυξήθηκε περίπου 500% η τιμή του τόνου της σοκολάτας, εκτοξεύτηκαν οι τιμές στα σοκολατοειδή έως 30%», σημείωσε.
Πηγή: dnews.gr