Λίγο πριν από το φετινό Πάσχα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Οι καλύτερες ημέρες είναι ακόμη μπροστά μας». Κι ενώ η φράση αυτή επιχειρεί να εμπνεύσει ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, το διεθνές σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Οι αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λόγο για πιθανό ξέσπασμα ύφεσης, ενώ οι διεθνείς αγορές κινούνται νευρικά, επηρεαζόμενες από την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη γεωπολιτική αναταραχή και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας που αγγίζει και την Αθήνα.
Συναντήσεις με φόντο τις εξελίξεις
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10:00 το πρωί με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο αργότερα, στις 11:00, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα υποδεχθεί τον Ιρλανδό ομόλογό του στο Υπουργείο. Οι δύο άνδρες αναμένεται να κάνουν σύντομες δηλώσεις γύρω στις 12:00, στον 6ο όροφο, στην αίθουσα συντακτών.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία περίοδο γεωοικονομικής έντασης, ενόψει πιθανών εμπορικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο στόχος είναι μία συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Θετική δυναμική στην ελληνική οικονομία
Παρά το θολό διεθνές τοπίο, η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται με θετική δυναμική. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν καλή εικόνα, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, ενώ ο τουρισμός – παρά την οικονομική ανασφάλεια στην Ευρώπη – ξεκίνησε με υποσχέσεις για ένα δυνατό καλοκαίρι.
Ένα από τα σημεία στα οποία δίνει έμφαση η Κυβέρνηση είναι τα νέα στοιχεία της Eurostat για την απασχόληση. Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. την τελευταία πενταετία. Από το 60,8% το 2019, το ποσοστό απασχολουμένων ανήλθε στο 69,3% – ένα θεαματικό άλμα 8,5 μονάδων. Πρόκειται για επίδοση σχεδόν τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+3,1 μονάδες).
Δημοσιονομική σταθερότητα: το ελληνικό «αντίβαρο» στην παγκόσμια αβεβαιότητα
Ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει επανειλημμένα πως οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, με κυρίαρχη τη στάση των ΗΠΑ επί Τραμπ, καθιστούν δύσκολες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά. Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα – όπως αναφέρει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας – καλείται να απαντήσει με αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, προσέλκυση επενδύσεων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, αναθεώρησε ελαφρώς τις προβλέψεις της για το 2025: αναμένει ανάπτυξη 2,3% (από 2,5% προηγουμένως) και πληθωρισμό 2,9% (από 2,5%).
Πολιτικές εντάσεις και κοινωνική πίεση
Το σκηνικό εντός συνόρων παραμένει πολιτικά φορτισμένο. Η Κυβέρνηση απορρίπτει τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τις «επικίνδυνη πλειοδοσία» και κάνει λόγο για «πολιτικούς απατεώνες» που ζητούν «να δοθούν τα πάντα σε όλους».
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ενόψει των πασχαλινών μετακινήσεων, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το 2025. Μάλιστα, με τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα λιμενικά τέλη μειώνονται κατά 50%, κάτι που ενδέχεται να επιτρέψει και μείωση τιμών στα ταχύπλοα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά καύσιμα.
Αναμονή για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Όσο το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασαφές, η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το «καλάθι» της ΔΕΘ. Οι αποφάσεις σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις πιθανές παροχές για τη μεσαία τάξη αναμένονται προς το καλοκαίρι, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της οικονομίας.