Στο πλαίσιο της ολομέτωπης «επίθεσης» για να εισπραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό από τη δεξαμενή των οφειλών, τηλεφώνημα τηλεφωνήματα από την ΑΑΔΕ θα λάβουν το επόμενο διάστημα 60.000 οφειλέτες
το κυνήγι των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο προχωράει η φορολογική διοίκηση με στόχο να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 3 δις ευρώ έναντι παλαιών χρεών. Το 2024, με ασφυκτικό πρεσινγκ προς τους οφειλέτες, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει 6,33 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και 37,1 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες τελωνειακές οφειλές.
Στο πλαίσιο της ολομέτωπης «επίθεσης» για να εισπραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό από τη δεξαμενή των οφειλών, τηλεφώνημα τηλεφωνηματα από την ΑΑΔΕ θα λάβουν το επόμενο διάστημα 60.000 οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι η είσπραξη τουλάχιστον 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η φορολογική διοίκηση δίνει φέτος ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους. Για αυτόν τον λόγο η ΑΑΔΕ πρόκειται να αναπτύξει εντός του 2025 νέα Στρατηγική Είσπραξης, με έναρξη υλοποίησης το 2026, όπου σχεδιάζεται να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα στο προφίλ κάθε φορολογούμενου, να ενημερώνει συνεχώς τους οφειλέτες και να λαμβάνει μέτρα ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους, να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες και να εξειδικεύσει τις δράσεις διαχείρισης χρέους ακολουθώντας τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).
Παράλληλα θα αναπτύξει προγνωστικά μοντέλα εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και θα εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο οφειλών. Tα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 107,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, ποσοστό 24,5%, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Ετσι, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιορίζεται σε 81 δισ. ευρώ και από αυτό μόλις 3,7 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Από το σύνολο των χρεών, τα 48,1 δισ. ευρώ προέρχονται από φορολογικές οφειλές. Τα μεγαλύτερα φορολογικά χρέη αφορούν στον ΦΠΑ (22,7 δισ. ευρώ), ακολουθούν οι φόροι εισοδήματος (20 δισ. ευρώ), φόροι περιουσίας (2,8 δισ. ευρώ) και λοιποί φόροι (2,5 δισ. ευρώ). Τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κ.λπ.) ανέρχονται σε 8,6 δισ. ευρώ.
Οι βασικοί στόχοι
Οι προτεραιότητες που θέτει η ΑΑΔΕ για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία είναι:
- Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3,0 δισ.ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Εισπράξεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ
- Εισπράξεις 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
- Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Χαρακτηρισμό 10,0 δισ. € εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
- Επεξεργασία αιτήσεων αναδιάρθρωσης οφειλών Εξωδικαστικού Μηχανισμού ν.4469/2017 και ν.4738/2020 από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.
- Αξιολόγηση Οφειλετών Ληξιπρόθεσμων Οφειλών σε περιοδική βάση. Έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
- Στρατηγική Είσπραξης, περιόδου 2025-2029. Δράσεις και Έργα
- Ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος EISPRAXIS.