Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον εννέα έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 10 ετών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι “εξ ολοκλήρου υπεύθυνο” για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο. Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ “θα λάβει δίκαιη τιμωρία” μετά από “αυτή την εγκληματική επίθεση”.
Ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.
Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.
“Στις 16:00 ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Ντάπια στη Βηρυτό. Η συνοικία αυτή ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, είναι σιιτική. Το περίεργο είναι ότι παράλληλα σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και στη Βηρυτό και στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκά εξερράγησαν beeper.
Δηλαδή κάτι σαν γουόκι τόκι που έχουν τα στελέχη της Χεζμπολάχ για να συνεννοούνται μεταξύ τους” ανέφερε στο ΕΡΤNews ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
“Εδώ στο Ισραήλ δεν υπάρχει ούτε σχολιασμός, ούτε καμία αντίδραση. Αναμεταδίδονται όλες οι πληροφορίες από τα αραβικά μέσα.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Reuters έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση από τους Ισραηλινούς που είχε ως στόχο τα beeper των στελεχών της οργάνωσης και η οργάνωση έχει βγάλει και ανακοίνωση προς τα στελέχη της να απομακρυνθούν από τα beeper που ίσως έχουν κοντά τους”, σημειώνει ο κ. Χαρίτος.
Ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε: “Τραυματισμοί μεταξύ μελών της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού μετά από παραβίαση της ασφάλειας που επηρέασε τις συσκευές επικοινωνίας”.
“Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου” από έκρηξη βομβητών σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, στο AFP.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως “ένας μεγάλος αριθμός” μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο — δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.
Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά.
Η παραβίαση των επικοινωνιών θεωρείται μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να επιτύχει τους στόχους του, καθώς η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Δεκατέσσερις τραυματίες στη Συρία από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ
Εν τω μεταξύ, σήμερα, στο πλαίσιο της επίθεσης τραυματίστηκαν και 14 μέλη της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος, που έχει αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ, τραυματίστηκαν χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.
Από πού ήρθαν οι βομβητές;
Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι η επίθεση προήλθε από βομβητές που προμηθεύτηκε η Χεζμπολάχ.
Όπως εξηγεί το BBC, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές αντί για κινητά τηλέφωνα από τις αρχές του έτους, όταν οι Ισραηλινοί τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία παρακολούθησης για να βρουν και να σκοτώσουν διοικητές της.
Οι βομβητές χρησιμοποιούνται εδώ και λίγο καιρό. Αλλά η τελευταία επίθεση ενδεχομένως να έγινε δυνατή από την προμήθεια μιας νέας παρτίδας.
“Αυτή ήταν μια νέα αποστολή”, λέει στο BBC η καθηγήτρια Janane El-Khoury από το Lebanese University. “Ποιος επέτρεψε αυτή η νέα αποστολή να φτάσει στο Λίβανο για να διανεμηθεί στα μέλη της Χεζμπολάχ;”
Η πρώην αναλύτρια της CIA για τη Μέση Ανατολή, Emily Harding αναφέρει ότι αυτή μοιάζει με μια επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού. “Ίσως η Χεζμπολάχ έκανε μια ανανέωση στους βομβητές της και οι νέες συσκευές ήταν αλλαγμένες. Η σκανδάλη πρέπει να ήταν κάποιο είδος σήματος”, αναφέρει.
Διεύρυνση του πολέμου
Στο Ισραήλ “χθες το βράδυ άρχισε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 21:00 που ολοκληρώθηκε γύρω στις 03:00 το πρωί. Και η απόφαση ήταν ότι προστίθεται ως στόχος πολέμου η επιστροφή των Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις πόλεις τους, στις βόρειες περιοχές της χώρας, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τώρα.
Μιλάμε για γύρω στα 150.000 άτομα που έχουν φύγει από τις πόλεις τους και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για να επιστρέψουν πρέπει να “καθαρίσει” ο νότιος Λίβανος” υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτος.
“Ουσιαστικά η ισραηλινή κυβέρνηση, με αυτό το οποίο αποφάσισε εχθές, έδωσε μια απάντηση στις επικρίσεις και των δημάρχων και των κοινοταρχών, αλλά και της κοινής γνώμης ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ουσιαστικά 40 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο, είναι ακατοίκητη ζώνη, ουσιαστικά είναι εμπόλεμη κατάσταση.
Ο χάρτης που έχει βγει στα ισραηλινά μέσα δείχνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας εντός της λιβανική επικράτειας, εκεί όπου ελέγχεται από την Χεζμπολάχ και μας θυμίζει τη ζώνη ασφαλείας που είχε συσταθεί στη δεκαετία του ’80″ εξηγεί ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
“Ο χάρτης δεν είναι ένας χάρτης που έχει βγει από κυβερνητική πηγή, γιατί ουσιαστικά ούτε τα χρονοδιαγράμματα είχαν βγει χθες το βράδυ από το υπουργικό Συμβούλιο, ούτε το σχέδιο δράσης.
Ποιος ο λόγος που έγινε όλο αυτό χθες και γιατί χρειαζόταν αυτό το θεσμικό πράσινο φως; Θα λέγαμε ότι έχουμε μπει στη φάση αυτή της διάχυσης του πολέμου και επισήμως στο Λίβανο, εάν δεν είχαμε μια εκκρεμότητα από χθες το βράδυ, ότι ο υπουργός Άμυνας, ο Γιοάβ Γκαλάντ, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί εν μέσω πολέμου” δήλωσε ο κ. Χαρίτος.