Ενισχύοντας την παρουσία της στην ελληνική αγορά, και διευρύνοντας το πράσινο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar αποκτά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Η Masdar, επίσης γνωστή ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Mubadala Investment Company υλοποιώντας το «πράσινο όραμα» του Σουλτάν αλ Τζαμπέρ για διαφοροποίηση της πετρελαϊκής οικονομίας.
Ιστορικό deal 3,2 δισ. από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Masdar – Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στους Άραβες ηγέτες των ΑΠΕ
To 2008 o αλ Τζαμπέρ εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας πόλης με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και χωρίς αυτοκίνητα. Η Masdar City, 17 χιλιόμετρα από το Αμπού Ντάμπι στην έρημο, κατασκευάστηκε από τη Masdar , θυγατρική της κρατικής εταιρείας Mubadala Investment Company , με το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού κεφαλαίου να παρέχεται από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι.
Το 2009 ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ ηγήθηκε των προσπαθειών της Masdar να εξασφαλίσει την παρουσία της έδρας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) στο Masdar City. Στις αρχές του 2016, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διορίστηκε ο Mohamed Jameel Al Ramahi.
Τον Δεκέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι PJSC (TAQA), η Mubadala Investment Company (Mubadala) και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) θα συνεργάζονταν υπό την επωνυμία Masdar για να σχηματίσουν μια παγκόσμια μονάδα παραγωγής ενέργειας καθαρής ενέργειας με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.
Πράσινο lobbying
Ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ προήδρευσε της COP28, της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Μάλιστα με την ανάληψη της προεδρίας της COP28, στις αρχές του περασμένου έτους άρχισε περιοδεία ανά τον κόσμο, αναζητώντας υποστηρικτές και συμμαχίες. Συναντήθηκε με πολιτικούς, ηγέτες επιχειρήσεων και δημόσια πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ήταν ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ, νυν ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Φιλοδοξίες και Λύσεις και, φυσικά, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Masdar αναφέρθηκε ότι προσέλαβε λομπίστες και μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, την First International Resources, για να υπερασπιστεί το έργο της κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα μετά από κριτικές που δέχθηκε από πολιτικούς και περιβαλλοντολόγους.
Ανάπτυξη
Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Masdar είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και ηγέτης του πράσινου υδρογόνου, τοποθετώντας τα ΗΑΕ στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.
Ως πρωτοπόρος στην προώθηση του τομέα της καθαρής ενέργειας και βασικός παράγοντας του οράματος των ΗΑΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα, η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA – και θα χρησιμοποιήσει τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για να εκπληρώσει το σκοπό της ως παγκόσμια πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.
Προωθώντας την καινοτομία στην ηλιακή, την αιολική, την αποθήκευση ενέργειας, τη μετατροπή από απόβλητα σε ενέργεια και τη γεωθερμική ενέργεια, η Masdar έχει αποδεδειγμένο ιστορικό υλοποίησης πρωτοποριακών έργων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες καθαρής ενέργειας αιχμής, που είναι εμπορικά βιώσιμες και αξιόπιστες.
Οι μέτοχοι
Με μετόχους τους τρεις κορυφαίους πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Mubadala Investment Company και Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) – η Masdar υποστηρίζει τη μετάβαση των ΗΑΕ προς μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Καταλύτης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αραβικό κόσμο την τελευταία δεκαετία, η Masdar δείχνει πώς η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ατζέντα βιωσιμότητας.
Οι ελληνικές συμφωνίες
Το 2022, σε επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ είχε επιβεβαιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας καθώς το fund Mubadala είχε ήδη συμπράξει με την Motor Oil για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Επίσης, το 2018 η Mubadala είχε μπει στην ελληνική αγορά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε μια επενδυτική πλατφόρμα η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 4 δις ευρώ.
Μέτοχος της αιγυπτο-εμιρατιανής εταιρείας Infinity Power είναι η Masdar, η θυγατρική εταιρεία του fund Mubadala Investment Company. Μάλιστα η Masdar το 2019 είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 mW.
Τον Μάιο του 2021 η Masdar πραγματοποιεί την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα αναπτύσσοντας ηλιακή μονάδα με την Taaleri Energia, η οποία προέβλεπε στην ανάπτυξη ανάπτυξη ενός έργου ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) 65 μεγαβάτ (MW) στη Βοιωτία. Τη διαχείριση του έργου ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών Masdar-Taaleri Generation (MTG), μαζί με τοπικούς εταίρους, την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.
Ένα χρόνο αργότερα στον Μάιο του 2022 η Masdar υπέγραψε μία σειρά Μνημονίων Συνεργασίας με κορυφαίους οργανισμούς στην Ελλάδα για να διερευνήσει ευκαιρίες καθαρής ενέργειας στη χώρα.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, και προβλέπουν τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).
Η συμφωνία με την Αίγυπτο
Τον Μάιο του 2023ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION, και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.
Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2.
Η συμφωνία για τον Πόρο
Τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφη δεσμευτική Συμφωνία Χρηματοδότησης και Υλοποίησης του έργου μετατροπής του Πόρου σε GR-eco Island, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και της εταιρίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar.
Μέσω της Συμφωνίας αυτής, η Masdar δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί, υλοποιώντας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, παρεμβάσεις σε 4 άξονες:
- Πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί, μέσω της ανάπτυξης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος περίπου 7 MW το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων και του Δήμου μέσω μιας Ενεργειακής Κοινότητας.
- Πρασίνισμα της θαλάσσιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας την πορθμειακή γραμμή Γαλατά-Πόρου στην πρώτη γραμμή μηδενικών ρύπων στη χώρα μας, χάρη σε ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό ferryboat αλλά και σε ηλεκτρικά πλοιάρια που θα μεταφέρουν επισκέπτες από/προς το νησί. Ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομών παροχής ενέργειας (cold-ironing) στα 2 λιμάνι.
- Πρασίνισμα των οδικών μεταφορών που γίνονται πάνω σε αυτό, με την αντικατάσταση του στόλου δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτιση καθώς και τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για την τροφοδοσία των τοπικών επιχειρήσεων με ηλεκτρικά βαν και e-cargo bikes
- Εφαρμογή στην πράξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Τα πετροδόλαρα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εμιρατινού Υπουργείου Οικονομίας, επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται από κάτωθι εταιρείες: Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC (νυν Mubadala), Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Sahara Telecom, Abu Dhabi Investment Council, Dubai Holding Group, DP World, Drydocks World, Julphar Gulf Pharmaceutical Industries, Al Dahra Agricultural Company, Abu Dhabi MAR, Fly Emirates.
Πρόσφατες επενδύσεις
- Η θυγατρική της Dubai Holding, Kerzner (One&Only) κατασκευάζει θέρετρο και παραθεριστικές κατοικίες One&Only Kea Island στην Κέα, 800 στρεμμάτων, επένδυση ύψους 150 εκατ. Ευρώ.
- Επίσης, η Kerzner (One&Only) θα λειτουργήσει το πολυτελές θέρετρο «One&Only Aesthesis», στη θέση που ήταν τα «Αστέρια» Γλυφάδας, επένδυση ύψους άνω των 200 εκατ. Ευρώ. Το project υλοποιείται από την Grivalia Hospitality και το θέρετρο αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβριο 2023.
- To Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Abu Dhabi Investment Authority – ADIA συμμετείχε (δια της Apollo) στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης (400 εκατ. Ευρώ). Πλέον συμμετοχή έχει το εμιρατινό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο AGC.
- Όμιλος Avramar, σε οποίον συμμετέχει το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Μubadala με μειοψηφικό μερίδιο, εξαγόρασε (2018) πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχών σε ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ.
- Εξαγορά ποσοστού 20% της «Μύλοι Λούλης» από τον κρατικό αγροτικό Όμιλο του Abu Dhabi, Al Dahra Agriculture, ο οποίος ανήκει σε Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο ADQ.
- Εξαγορά 5 εταιρειών (Κρητών Άρτος, Olympic Foods, Artizan – CSM Hellas Bakery Solution, Κουλουράδες, Σαμούρη) στον κλάδο των αρτοπαρασκευασμάτων από τον ινδικών συμφερόντων Όμιλο Switz Group με έδρα στο Dubai. Ο Όμιλος έχει επίσης μικρή μετοχική συμμετοχή στην Optima Bank.
- Σε πλαίσιο εφαρμογής MoU (2019), ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και εμιρατινο-φινλανδικής κοινοπραξίας Masdar Taaleri Generation Doo – MTG για συνεργασία σε κατασκευή/ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τουλάχιστον 300ΜW (αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα), υπεγράφη (5.2021) Συμφωνία κοινοπραξίας Masdar Taaleri με Ομίλους Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και Βασιλάκη (Autohellas) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 65MW, στην Ασωπία Βοιωτίας.
- Επενδύσεις Σεΐχη Tahnoun bin Zayed Al Nahyan (International Holding Company – IHC) σε ακίνητα προς τουριστική αξιοποίηση: α) 5όροφο κτίριο επί Διονυσίου Αρεοπαγίτου/Μακρυγιάννη και β) ξενοδοχείο Ermioni Club σε Πόρτο Χέλι (2020).
- Ανακοίνωση (7/2020) κοινής επένδυσης 500 εκατ. Ευρώ εμιρατινής Eagle Hills (Alabbar) σε συνεργασία με Temes (Κωνσταντακόπουλος) για την κατασκευή συγκροτήματος ξενοδοχειακών μονάδων, γηπέδων golf, κατοικιών στη Μεσσηνία, έκτασης 1.800 στρεμμάτων.
- Επένδυση (11/2022) της ADQ στην Blueground, τεχνολογική εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (prop-tech). Αποτελεί την πρώτη επένδυση της ADQ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας που είχε υπογραφεί με ΕΑΤΕ για επενδυτική συνεργασία ύψους 4 δισεκ. Ευρώ, κατά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Abu Dhabi, τον Μάιο 2022. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω της DisruptAD, της πλατφόρμας επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) της ADQ, η οποία συστάθηκε το 2021, με στόχο την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμης και τελευταίας φάσης, καθώς και υποστήριξη στους ιδρυτές από την επώαση έως την ανάπτυξη.
- Επένδυση (12/2022) της εταιρείας συμμετοχών Alpha Dhabi Holding, θυγατρικής της International Holding Company (IHC, συμφερόντων Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan), στην ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Dubai, Monterock International, η οποία διαχειρίζεται επιχειρήσεις πολυτελούς φιλοξενίας, όπως το Nammos.
- Επίσης, σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας (28.3.2018) μεταξύ πρώην ΤΑΝΕΟ (νυν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και Mubadala προβλέπει την πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων σε start-ups και καινοτόμες μΜΕ. Το Μνημόνιο έχει ενεργοποιηθεί με από κοινού επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες μέσω επενδυτικών funds. ΠΗΓΗ