Μπορεί ένα μέλι να έχει μικρασιάτικες ρίζες; Όταν οι μέλισσες τρυγάνε μάραθο, που καλλιεργείται με σπόρο που έφεραν στην περιοχή Μικρασιάτες, τότε ναι! Σαν το μέλι της Bee Naturalles.
Στη Βόρεια Εύβοια, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Ιστιαίας, που αποτελεί υδροβιότοπο Natura, καλλιεργείται μια ποικιλία μάραθου που έφεραν από τις πατρίδες τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το νέκταρ από τα άνθη αυτών των μάραθων τρυγάνε οι μέλισσες του μελισσοκόμου Γιώργου Αθανασιάδη και παράγουν ένα μέλι ιδιαίτερο από κάθε άποψη: το πολυβραβευμένο βιολογικό, αρωματικό μέλι Μάραθου/Γλυκάνισου της «Bee Naturalles», όπως λέγεται η μελισσοκομική εταιρεία του Γιώργου.
Ο Γιώργος Αθανασιάδης, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μελισσοκόμου. Έχει σπουδάσει φυσικός, με δύο μεταπτυχιακά, ένα στη Μετεωρολογία και ένα στη Μηχανική Ήχου και τα Πολυμέσα, με ειδικότητα στην καταγραφή των ήχων τη μέλισσας, τη «μουσική των μελισσών», όπως λέει. Είναι πιστοποιημένος βιολογικός μελισσοκόμος και εκπαιδευτής στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με συνεργασίες με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, ενώ είναι και ερευνητής στη μελισσοκομία ακριβείας. Το μικρόβιο της μελισσοκομίας μπήκε στη ζωή του περισσότερο σαν αστείο, αλλά το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που άνοιξε μια κυψέλη. Από το 2013, που ίδρυσε την Bee Naturalles μαζί με τη βιοτεχνολόγο σύζυγό του, Χαρά Μαγγανά, έχοντας ως βάση τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, παράγει μέλια το ένα πιο ξεχωριστό από το άλλο.
Για τη συλλογή του βιολογικού μελιού Άγριων Βοτάνων, το οποίο θεωρεί απόσταγμα της ελληνικής άγριας φύσης, έχει «στρατολογήσει» ένα ξεχωριστό κοπάδι από μέλισσες που το τρυγάει μόνο μία φορά στη διάρκεια του μελισσοκομικού έτους διάρκειας έξι μηνών, αφού το έχει μεταφέρει σε σχεδόν 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, από τη Βόρεια Εύβοια και το Πήλιο μέχρι την Πελοπόννησο, σε δρυμούς, υδροβιότοπους και περιοχές Natura, απάτητα βουνά και παρθένα λιβάδια, ώστε οι μέλισσες να τρυγήσουν συνολικά πάνω από 14 άγρια βότανα και φυτά. Άλλο ένα ιδιαίτερο, σπάνιο μέλι του, με καραμελένια γεύση και σπουδαία χαρακτηριστικά, είναι το βιολογικό μέλι Δάσους & Γαλάζιου Αγκαθιού, από μέλισσες που τρυγάνε στα υποαλπικά δάση των Βαρδουσίων και της Οίτης και παίρνουν το νέκταρ από έλατα και από τη «γαλαζούλα», ένα εξαιρετικά σπάνιο αγκάθι που φύεται σε ορεινές, απάτητες χαράδρες.
Η γκάμα μελιών της Bee Naturalles συμπληρώνεται από το μέλι Πεύκου, το μέλι Δάσους «Μελούρα», όπως ονομάζεται το μέλι από μελιττώματα κωνοφόρων και νέκταρ αγριολούλουδων και βοτάνων του δάσους, το μέλι Ελάτης και το μέλι Ερείκης, όλα βιολογικά.
Η Bee Naturalles παρασκευάζει επίσης φυσικά καλλυντικά, με βάση την πρόπολη, το μελισσοκέρι και άγρια βότανα, καθώς και βρώσιμα σκευάσματα όπως βάμμα πρόπολης, βασιλικό πολτό και νωπή πολυανθική γύρη. Τα μέλια της έχουν αποσπάσει 30 σημαντικά διεθνή πλατινένια και χρυσά βραβεία, και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα βραβευμένα με Χρυσό Μετάλλιο βιολογικά μέλια του κόσμου.
Bee Naturalles, 25ης Μαρτίου 8, Νέα Αρτάκη, Τ/22210-41.733
Πού τα βρίσκουμε: Ολόκληρη η γκάμα προϊόντων αποκλειστικά στο e-shop www.beenaturalles.com και στo Olicatessen (Βίκτωρος Ουγκώ 4, Θεσσαλονίκη, T/2313-030.286).