‘Ενα νέο κύκλο επενδύσεων στη μεταλλουργία εγκαινιάζει η Metlen και σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η επένδυση των 300 εκ. που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες για την παραγωγή βωξίτη-αλουμίνας και γαλλίου….ήταν μόνο το ορεκτικό.
“Μια σωρεία κινήσεων έρχεται, και θα έχουν κοινό παρανομαστή τη διεθνοποίηση”, τονίζεται από τον όμιλο που είναι έτοιμος να αξιοποιήσει δικές του τεχνολογίες που έχει αναπτύξει στην παραγωγή μετάλλων. Η υδρομεταλλουργία είναι στο επίκεντρο και σημειώνεται ότι υδρομεταλλουργικές διεργασίες χρησιμοποιούνται μόνον για την παραγωγή μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως χαλκός, νικέλιο, κοβάλτιο, μόλυβδος, χρυσός, άργυρος, κ.ά.
“Οι επενδύσεις που έρχονται θα είναι πολλές και μεγάλες και αποτελούν σειρά επενδύσεων μεγάλων με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία διεθνώς ανταγωνιστική. Το γάλλιο το δουλεύουμε δύο χρόνια για να φτάσουμε να κάνουμε αυτή την επένδυση και σήμερα είμαστε οι πιο προχωρημένοι στον κόσμο γι αυτό και ξεκινάμε με στόχο τους 50 τόνους” σημείωσαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμες πηγές της εταιρείας.
Η επόμενη ανακοίνωση της Metlen, για την επόμενη σημαντική επένδυσή της αναμένεται να γίνει σε ένα μήνα. Σε προτεραιότητα μπαίνει η μεταλλουργία και η παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ κατά πληροφορίες, και οι επόμενες επενδύσεις θα αιτηθούν ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Τονίζεται ότι ο όμιλος της Metlen, το 2024 ολοκλήρωσε τον εταιρικό του μετασχηματισμό σε όμιλο ενέργειας και μετάλλων εξορθολογίζοντας τη δομή του και δημιουργώντας ένα καθαρό και αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο συνεργιών.
“Με την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Metlen θα είναι ορατή σε όλο τον πλανήτη και σύντομα δε θα χρειάζεται το energy and metals, δίπλα στο όνομα Metlen, θα αρκεί το όνομα Metlen για να γνωρίζουν όλοι τι κάνουμε”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Από το 2025 δρομολογείται μια νέα σειρά επενδύσεων που θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, με πολύ σοβαρές κινήσεις με κοινό παρανομαστή τη διεθνοποίηση του ομίλου, είτε με δραστηριότητες στο εξωτερικό, είτε με επενδύσεις στην Ελλάδα για την παραγωγή προϊόντων που θα απευθύνονται στις διεθνείς αγορές. Η μεταλλουργία αποτελεί τη βάση του ομίλου και θα ενισχυθεί ενώ και στον τομέα της ενέργειας αναμένονται νέες κινήσεις.
Metlen, γα φυσικό αέριο, ενεργειακή μετάβαση, ΑΠΕ, δασμούς
Οι επενδύσεις του ομίλου Metlen γίνονται σε μια συγκυρία που πολλά αλλάζουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στον πλανήτη, δημιουργώντας νέα δεδομένα και ευκαιρίες, που ο όμιλος αξιοποιεί.
Σχετικά με το φυσικό αέριο, πηγές της Metlen τόνισαν, ότι οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά καθορίζουν την τιμή του. “Η προσφορά και η ζήτηση στο αέριο είναι σε ισορροπία τρόμου και το αέριο μέσω της Ουκρανίας λείπει και γι αυτό κρατιούνται οι τιμές ψηλά. Τα 50 ευρώ είναι 3,5 φορές πάνω από το μέσο όρο της πενταετία 2015-2020. Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Οι τιμές του αερίου καθορίζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν τελειώσει ο πόλεμος και ανοίξει η Ρωσία τις ροές στο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ που αναμένεται να επιτρέψουν άμεσα τις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις νέες παραγωγές που θα προστεθούν στην αγορά, θα πνιγούμε στο αέριο και θα το δούμε κάτω από τα 10 ευρώ”.
Καθοριστική είναι η επόμενη περίοδος για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Σε μια εποχή που έχει γίνει πια κατανοητό ότι οι απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης, και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί δημιουργούν μεγάλα κόστη στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αναμένονται οι θέσεις και οι αποφάσεις της νέας Κομισιόν, που έχει αναλάβει, με εντολή να δώσει έμφαση στην άμυνα και την ανταγωνιστικότητα.
Υψηλόβαθμες πηγές της Metlen εκτιμούν ότι τα αυστηρά ορόσημα της ενεργειακής μετάβασης θα μετατεθούν προς το μέλλον, γιατί διαφορετικά θα πληγεί κι άλλο η ευρωπαϊκή βιομηχανία, και αυτό σήμερα δεν μπορεί η Κομισιόν να το κάνει σε μια νέα περίοδο που έχει λάβει εντολή να ρίξει το βάρος στην ανταγωνιστικότητα.
Τονίζεται, ότι το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει από την εκλογή Τραμπ , καθώς Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακολουθεί το δόγμα της ενεργειακής μετάβασης ανατρέποντας εκ θεμελίων τις πολιτικές που η Κομισιόν υποστηρίζει εδώ και χρόνια.
Η σημερινή Κομισιόν ακόμη δεν έχει δώσει στίγμα για το πώς θα αντιμετωπίσει το δίπολο ενεργειακή μετάβαση και ανταγωνιστικότητα ενώ η ανάγκη να επενδυθούν 500 δισ. στην άμυνα δημιουργεί νέα δεδομένα.
Όσον αφορά την επέκταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τη θερμική παραγωγή ενέργειας (από φυσικό αέριο), τονίστηκε ότι για να φτάσουν τα ΑΠΕ να είναι τόσα πολλά ώστε να μειωθούν οι τιμές χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα της τάξης των 500 δισ.
Τέλος, για τη νέα εποχή των δασμών και τις επιπτώσεις τους, σημειώθηκε ότι θα επηρεάσουν τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα αυξήσουν τις τιμές και θα φέρουν περαιτέρω αποπληθωρισμό και πτώση των επιτοκίων στην Ευρώπη, και υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει short στο ευρώ, long στο δολάριο.