Η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, λόγω της διαμάχης για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποκαλύπτει την έλλειψη πολιτισμού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο σήμερα το πρωί (28.11), ωστόσο η Ντάουνιγκ Στριτ απροσδόκητα ακύρωσε το ραντεβού λίγες ώρες νωρίτερα και αποφάσισε να στείλει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν αντί για τον Σούνακ. Πηγές από την κυβέρνηση των Τόρις αποκάλυψαν ότι «δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση» μετά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η ελληνοβρετανική διαμάχη για τα αρχαία αντικείμενα να επιδεινωθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θέλει να εκφράσει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και οι διμερείς σχέσεις τους είναι εξαιρετικά ευρείες. Επίσης, επισήμανε ότι οι απόψεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές και ελπίζει ότι θα είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει με τον Βρετανό ομόλογό του, μαζί με άλλες διεθνείς προκλήσεις
Η δήλωση ολοκληρώνεται με τον Μητσοτάκη να κατακρίνει τον Σουνάκ γιατί απέτυχε να ανταποκριθεί στην πρόκληση να συζητήσει την τύχη των αρχαιοτήτων που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτιστική διαμάχη στη Δύση. “Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των απόψεών του δε φοβάται ποτέ τα αντίθετα επιχειρήματα”.
Η δύσκολη θέση του Σούνακ στο εσωτερικό μέτωπο μπορεί να εξηγηθεί και από το μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Συντηρητικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε απότομη άνοδος της δημοτικότητας του ηγέτη των Εργατικών, Κερ Στάρμερ.
Σύμφωνα με την Observer, η δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Opinium ανέδειξε ότι η στήριξη προς τους Εργατικούς αυξήθηκε στο 44%, δηλαδή δύο μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από το ετήσιο συνέδριο του κόμματος. Αντίθετα, οι Συντηρητικοί διατήρησαν σταθερή στήριξη στο 28%, μετά την πραγματοποίηση του συνεδρίου τους τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Ο Σουνάκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός Ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφταναν στη χώρα για να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σούνακ, 40 ετών, είναι το πλουσιότερο μέλος του κοινοβουλίου και ένας άνδρας με εξαιρετικά προνομιούχο υπόβαθρο. Είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Μάργκαρετ Θάτσερ και διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο. Εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs από το 2001 έως το 2004 και αργότερα έγινε εταίρος σε δύο hedge funds. Σύμφωνα με τους Times, ήταν πολυεκατομμυριούχος ήδη στα είκοσί του. Από το 2015 είναι βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ και ζει στο Kirby Sigston, λίγο έξω από την πόλη Northallerton.
Ο Ρίσι Σουνάκ ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2020 και αντιμετώπισε γρήγορα τη μεγαλύτερη πρόκληση που είχε αντιμετωπίσει κάποιος προκάτοχός του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: να διοικήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συνεχόμενων κλεισίματων. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν υποσχέθηκε να κάνει “ό,τι χρειάζεται” για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πανδημία την άνοιξη του 2020, αποκαλύπτοντας ένα πακέτο βοήθειας ύψους 350 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, ενώ οι κριτικοί του αμφισβητούν εάν ο εκατομμυριούχος μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της πίεσης που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τα οικονομικά του Σούνακ και της οικογένειάς του έχουν επανειλημμένα τεθεί υπό μεγεθυντικό φακό, με τις φορολογικές υποθέσεις της πλούσιας κληρονόμου συζύγου του Ακσάτα Μέρτι να καταλαμβάνουν την προσοχή. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλλει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη της στο εξωτερικό, με σκοπό να ανακουφίσει την πολιτική πίεση που ασκείται στον σύζυγό της.
Οι Εργατικοί είχαν υποβάλει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Σούνακ, κατηγορώντας τον για την εκμετάλλευση “φορολογικών παραδείσων”. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το 2020 είχε καταχωρηθεί ως δικαιούχος καταπιστεύματος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κέιμαν.
Η Βρετανία, υπό την ηγεσία του Σούνακ, φαίνεται να έχει μια αντιφατική στάση, καθώς είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν διστάζει να εκφράζει την φιλοτουρκική της στάση. Πρόσφατα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σάρπ, επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουρέλ. Ενώ ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί αρνούνται να πουλήσουν νέα μαχητικά, το Λονδίνο, με την κυβέρνηση Σούνακ, φαίνεται να υποστηρίζει τον Ερντογάν.Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα για την αγορά των Eurofighter Typhoon και η Βρετανία και η Ισπανία πιέζουν για την αποδοχή του. Αυτό το αίτημα χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να εκβιάσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν αποβάλει την Αγκυρα από το πρόγραμμα του F35 και κρατούν παγωμένο το θέμα της αγοράς των F-16.Ωστόσο, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Βρετανίας έχουν συμφωνήσει για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα και το ενδιαφέρον της Τουρκίας επικεντρώνεται στην απόκτηση της βρετανικής τεχνογνωσίας για την κατασκευή ενός “τουρκικού” κινητήρα για τα μαχητικά αεροσκάφη που σχεδιάζει η αμυντική βιομηχανία της χώρας.