Του Νεκτάριου Ντ. Χορμοβίτη για τον Εθνικό Κήρυκα
Η Σπάρτη, μία εκ των αρχαιοτέρων πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας, υπερβαίνει τα 4000 χρόνια ιστορίας. Τοποθετημένη στα όρια του νομού Λακωνίας, κατά μήκος των οχθών του μυθικού Ευρώτα και κάτω από την σκιά του οξυκόρυφου Ταΰγετου, αποπνέει μιαν αισθητική και ιστορική γοητεία που χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή εποχή.
Κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας συνομιλίας με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Σπάρτης, κ. Μιχάλη Βακαλόπουλο, συζητήσαμε για τη μακρά ιστορία της πόλης, τις σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πρωτεύουσα της Λακωνίας και τις προτεραιότητες του Δήμου για την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, καθώς και την προώθηση του τουρισμού.
Κύριε δήμαρχε, με ποιο τρόπο προσπαθεί η σύγχρονη πόλη της Σπάρτης να διατηρήσει την πλούσια ιστορική της κληρονομιά και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις;
Η Σπάρτη είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, όπου βασίλεψαν θρυλικοί βασιλιάδες όπως ο Μενέλαος και ο Λεωνίδας. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου όχι μόνο κατά την αρχαιότητα αλλά και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους αφού πολύ κοντά στη Σπάρτη αναπτύχθηκε η καστροπολιτεία του Μυστρά, τελευταία πρωτεύουσα του Βυζαντίου, στην οποία στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συμβάλει η λειτουργία μιας σειράς μουσείων που προσφέρουν ένα πανόραμα της σπαρτιατικής πολιτιστικής κληρονομιάς από την αρχαία έως τη νεότερη εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν από τη Νεολιθική μέχρι την Υστερη Ρωμαϊκή εποχή, η Οικία των Ψηφιδωτών που στεγάζει τα ψηφιδωτά της αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα που παίζει λύρα, το Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, το οποίο παρουσιάζει τον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που διαθέτει μόνιμη έκθεση με έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών και πραγματοποιεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις και το Αρχείο του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, το οποίο στεγάζεται στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης μας. Ο Δήμος Σπάρτης λειτουργεί επίσης μια σειρά από θεματικά μουσεία όπως το Μανουσάκειο Μουσείου Αστικού και Λαϊκού βίου που παρουσιάζει τη ζωή στην πόλη της Σπάρτης των αρχών του 19ου αιώνα, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αϊβαλής» στο Μυστρά όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές φωτογραφικών μηχανών στον Κόσμο, η οποία συγκαταλέγεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης το οποίο λειτουργεί στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας και παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της Σπάρτης από την επανίδρυσή της το 1834 έως τις μέρες μας.
Εκτός από τη λειτουργία των ανωτέρω μουσείων και χώρων πολιτισμού, στην προσπάθεια διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συμβάλουν και σημαντικές διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και σωματεία.
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας το 2024;
Με έμφαση στους θερινούς μήνες, ολόκληρος ο Δήμος Σπάρτης ομορφαίνει, ζωντανεύει και εμπλουτίζεται από μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, άλλες συνδεδεμένες με την ιστορία της Σπάρτης και του Μυστρά, πολλές με πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά και αρκετές άλλες με αθλητικό, εμπορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Οι κυριότερες εκδηλώσεις είναι:
Το «Σπάρταθλον», ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε Σεπτέμβρη. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Ελληνες εναντίον των Περσών.
Το «Spartan Race» ένας αγώνας που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο ζωής των αρχαίων Σπαρτιατών. Ο αγώνας προκαλεί τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις αντοχές τους σε αγωνίσματα μέσα στη φύση. Περιλαμβάνει τρέξιμο, στίβο μάχης, εμπόδια και πολλά ακόμα στάδια δυσκολίας. Από το 2017 ο αγώνας πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και στον τόπο που ενέπνευσε τη διοργάνωσή του, με φόντο τα ποτάμια, τα βουνά και τα αρχαία μνημεία της Σπάρτης, προσελκύοντας χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον Κόσμο.
Η «Σπαρτακιάδα», το σημαντικότερο -μη ανταγωνιστικό- ποδηλατικό γεγονός της χρονιάς, στις αρχές Οκτωβρίου, που ξεκινά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, διασχίζει την Πελοπόννησο και τερματίζει μετά από 12 περίπου ώρες μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Τα «Παλαιολόγεια», ένας κύκλος θρησκευτικών – αθλητικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στην ιστορική έδρα του Δήμου, το Μυστρά και στον αρχαιολογικό του χώρο κάθε τέλος Μαΐου, αποτίοντας φόρο τιμής στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που έμελλε να συνδέσει αιώνια τη μοίρα και το όνομά του με την Αλωση της Βασιλεύουσας.
Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», μια επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και δρώμενα και πραγματοποιείται από το 1988, στο «Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο» μέσα σε ένα καταπράσινο άλσος κοντά στο προάστιο Μαγούλα.
Το «Κάλεσμα στον Ταΰγετο», που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο αμφιθέατρο του Ξηροκαμπίου, και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες εκθέσεις ντόπιων καλλιτεχνών, μουσικά εργαστήρια και σεμινάρια.
Η «Γιορτή Κάστανου» στην Αρνα, που διοργανώνεται κάθε τέλος Οκτωβρίου. Μια τριήμερη γιορτή που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια υπαίθρια αγορά τοπικών προϊόντων.
Ποιες πρωτοβουλίες υπάρχουν για την προώθηση του τουρισμού στη Σπάρτη και τη Λακωνία και πώς προβάλλουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα αξιοθέατα της περιοχής στον Κόσμο;
Προτεραιότητες μας είναι η ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μας πόρων και η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού που περιλαμβάνει ενέργειες εξωστρέφειας και προβολής του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και την διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες. Επίσης έχουμε προγραμματίσει παρεμβάσεις σε θέματα υποδομών οι οποίες θα βελτιώσουν την εικόνα του δήμου αλλά και θα αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο επίσκεψης για τους τουρίστες. Το όραμά μας είναι να αποκτήσει ο Δήμος Σπάρτης τη θέση που του αξίζει στο τουριστικό «γίγνεσθαι», καθώς πιστεύουμε στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητές μας λόγω του brand name και της ιστορίας μας. Για το έτος 2024, στόχος μας είναι η προβολή και η καθιέρωση του brand REAL SPARTA σε παραδοσιακές καθώς και αναδυόμενες τουριστικές αγορές με μια στρατηγική επικοινωνίας που εστιάζει στην αυθεντικότητα, στο βιωματικό ταξίδι μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με ιδιαίτερη ιστορική κληρονομιά, με σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους. Προτρέπουμε τους αναγνώστες σας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας realsparta.gr για να γνωρίσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και αξιοθέατα της Σπάρτης.
Ποια είναι η σχέση του Δήμου με τους ομογενείς μας;
Ως Δήμος, η εξωστρέφεια είναι πρωταρχικός στόχος, γι’ αυτό και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Σπάρτη επενδύουμε στην άρτια οργάνωσή τους έχοντας βέβαια κατά νου και την ουσιαστική απήχηση εντός και εκτός των συνόρων μας. Οσον αφορά την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Ομογένεια το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό. Είναι βασική μας προτεραιότητα η εξέλιξη των σχέσεων με την Ομογένειά μας σε κάθε επίπεδο και φυσικά η Σπάρτη να στέκεται αρωγός τόσο στους ομογενείς μας όσο και στους συμπατριώτες μας που επενδύουν στον τόπο ή επιστρέφουν σ’ αυτόν.
* Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στη Σπάρτη, με γονείς τον αείμνηστο Χαράλαμπο Βακαλόπουλο, ιατρό γυναικολόγο και την Μαρία Βακαλοπούλου οδοντίατρο. Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Info: sparti.gov.gr
mayor.office@1504.syzefxis.gov.gr