Φαίνεται πως η περίοδος που οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία δεν είχαν καμία σκιά μοιάζει να δοκιμάζεται. Ή απλώς η Μόσχα θέλει να στείλει κάποιο «μήνυμα» στην Άγκυρα.
Δεν εξηγείται αλλιώς η κίνηση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Άγκυρα να σχολιάσει με αιχμηρό τρόπο τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Δύσης.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα ανήρτησε τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προχθές, Τετάρτη 5/6/2024, στην Αγία Πετρούπολη, με την οποία εφιστούσε την προσοχή σε μια «δυσοίωνη προϊούσα εξάρτηση» της Τουρκίας από δυτικά κεφάλαια και στο ενδεχόμενο να έχει αυτή αρνητική επίπτωση στις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία.
«Πούτιν: Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Τουρκία επικεντρώνεται στο να πάρει δάνεια, επενδύσεις και επιχορηγήσεις από δυτικούς οικονομικούς οργανισμούς. Ίσως αυτό να μην είναι κακό. Ωστόσο, αν αυτό γίνεται εις βάρος των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, θα είναι περισσότερο απώλεια παρά κέρδος για την τουρκική οικονομία» είναι το μήνυμα που ανήρτησε η ρωσική πρεσβεία.
Εδώ το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας Πούτιν, όπως το αναδημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ραζίπ Σοϊλού:
Η δεύτερη ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας αφορά δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπου του Κρεμλίνου: «Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δήθεν μυστικές υπηρεσίες τους ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις. Έρχονται στην Άγκυρα και απειλούν σκληρά αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Χαιρόμαστε που ο πρόεδρος Ερντογάν υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα συμφέροντα της χώρας του».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος, εξήρε τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Γάζας, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας από δυτικά κεφάλαια και παράλληλα διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «η Ουκρανία, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται σε ορισμένους τομείς […] προσπαθεί να χτυπήσει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία».