Μισθοί του Δημοσίου: Το 2023 είναι η χρονιά που «ξεπαγώνουν» επί της ουσίας- έστω εμμέσως- οι μισθολογικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, το 2024 είναι η χρονιά των ριζικών αλλαγών.
Ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά, η έμμεση μισθολογική αύξηση, η οποία “τρέχει” εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει από την Πρωτοχρονιά και στο Δημόσιο. Πρόκειται για τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά σε περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους κι έχει δημοσιονομικό κόστος 202 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και ξεπερνάει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.
Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης, “τρέχει” και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται με περίπου 50 εκατ ευρώ.
Ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα χρονιά στα Ειδικά Μισθολόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί η διπλή παρέμβαση στους ένστολους και στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα:
από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.
Διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνολικό κόστος 50 εκ ευρώ:
Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.
Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.
Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
Το νέο Μισθολόγιο
Το μεγάλο στοίχημα είναι η αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά σε περίπου 600.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και ενδεικτικό της έκτασης και του βάθους της αναμόρφωσης είναι ότι το κόστος σε ετήσια βάση, υπολογίζεται σε 500 εκ ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, δεν μιλάμε για “μπαλώματα” στο υφιστάμενο Μισθολόγιο αλλά για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, που στόχο έχει να διορθώσει μισθολογικές αδικίες, να ενισχύσει τους εισαγωγικούς μισθούς και να εισαγάγει κίνητρα απόδοσης, όχι με βάση την παλιά και οριζόντια λογική, αλλά με βάση στοχοθεσία και διαφοροποίηση ανάλογα με τη θέση ευθύνης. Σε πρώτη φάση θα καταβληθεί φέτος Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για υπαλλήλους που επιφορτίστηκαν με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, ενώ πρώτη η ΑΑΔΕ ήταν εκείνη που συνέδεσε θέσεις ευθύνης και κίνητρα απόδοσης, λειτουργώντας ως “πιλότος”.
Οι σημερινοί εισαγωγικοί μισθοί
Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 780 ευρώ
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 858 ευρώ
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.037 ευρώ
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.092 ευρώ
Η τεχνική δουλειά για το νέο Μισθολόγιο, που θα αφορά και σε όλα τα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ενστόλους κ.λ.π., έχει ξεκινήσει αλλά θα απαιτηθούν 6 με 9 μήνες για να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.
Πηγή: iefimerida.gr