Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφτεί την Χίο για να διαμηνύσει από το ακριτικό νησί στην Τουρκία τις ελληνικές θέσεις απέναντι στο αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας», στο αίτημα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ακόμη – ακόμη και στην τελευταία προκλητική ενέργεια της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το στρατόπεδο Γκιάλα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής και θωράκισης των ελληνικών νησιών, λίγα 24ωρα προτού συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Τα… πρώτα «θετικά αποτελέσματα» της επαναπροσέγγισης
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός διαμηνύει στην Τουρκία ότι η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τα οφέλη και για τις δύο πλευρές από τη συμφωνία για βίζα εξπρές 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται πιο εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και για τις τοπικές κοινωνίες και τους νησιώτες μας.
«Αντί να συζητάμε για το τι θα κάνουμε τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να υποδεχόμαστε νόμιμα επισκέπτες από την Τουρκία μέσα από το πρόγραμμα διευκόλυνσης της βίζα, το οποίο έχει φέρει και εδώ, στη Χίο, πολλούς περισσότερους επισκέπτες, 12 μήνες το χρόνο», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την ακριτικό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο
Στα θετικά αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης, η Αθήνα εντάσσει και τις μηδενικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Μία «νηνεμία» που η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρηθεί, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.
Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, την Κυριακή (12.05.2024), ένα 24ωρο πριν από την άφιξή του στην Άγκυρα, θα δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», όπου ξεκαθαρίζει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι το θέμα της Μονής της Χώρας δεν είναι διμερές αλλά ένα διεθνές ζήτημα, στέλνοντας έτσι μήνυμα να μην εργαλειοποιείται ένα μνημείο οικουμενικής παγκόσμιας κληρονομιάς.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα
Η ολιγόωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχει σχεδιαστεί από την πλευρά της Αθήνας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα…
Ο Τουρκικός Τύπος προϊδεάζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Καζάν – καζάν» (win – win) η θέση της Άγκυρας
«Καμία υποχώρηση, σε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει μία καθαρή θέση, η διαφορά μας είναι μια: ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» η σταθερή θέση της Αθήνας.
Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για μία επίσκεψη «επιβεβαίωσης» της διάθεσης επαναπροσέγγισης και της βούλησης των δύο πλευρών, ακόμη και αν διαφωνούν να μπορούν να συζητούν.
Η ατζέντα
Η ατζέντα της συνάντησης προετοιμάστηκε διεξοδικά τους προηγούμενους πέντε μήνες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Όπως συμφωνήθηκε, ψηλά στο τραπέζι της συνάντησης θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.
Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, όπως και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης.