Στα παρασκήνια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μια λεπτομέρεια δεν πέρασε απαρατήρητη από τους έμπειρους παρατηρητές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, χαιρέτησε τον δημοσιογράφο του αμερικανικού συντηρητικού ιστότοπου Breitbart, Μάθιου Μπόιλ.
Η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Breitbart, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον. Στόχος του ήταν να τονίσει την επιθυμία της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή λύση στις εμπορικές διαφωνίες, αποφεύγοντας έναν εμπορικό πόλεμο. Λίγες ώρες αργότερα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωνε μια τρίμηνη παύση στην εφαρμογή των δασμών σε πλήρη κλίμακα, μια εξέλιξη που έδωσε μια «ανάσα» στην ελληνική κυβέρνηση, παρά την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος.
Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτές τις κινήσεις ως μια πιθανή «στροφή» του κ. Μητσοτάκη στην προσέγγισή του προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν υιοθετεί ξαφνικά μια «τραμπική» ατζέντα, ούτε διαθέτει την προσωπική σχέση που έχουν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον νέο πρόεδρο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως έμπειρος και ρεαλιστής πολιτικός με γνώση των διεθνών θεμάτων, «διαβάζει» προσεκτικά το νέο διεθνές σκηνικό και επιδιώκει να διατηρήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.
Μετά από μια περίοδο αρχικής παρατήρησης, όπου η προτεραιότητα ήταν να αποφευχθεί η στοχοποίηση από την Ουάσινγκτον, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει πλέον να καταγραφεί ως μια μετριοπαθής φωνή στις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Υποστηρίζει σθεναρά τη λογική μιας δίκαιης εμπορικής συμφωνίας, αντιστεκόμενος σε ακραίες προτάσεις για ανταποδοτικούς δασμούς που θα έπλητταν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία.
«Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον γεωπολιτικό κόσμο. Γεωπολιτικά σημαντική, οικονομικά σημαντική, σημαντική από ενεργειακή άποψη, ακόμη και σημαντική από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση. Συνεπώς, σε αυτού του είδους τις σχέσεις, όλοι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά μας σημεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στους Δελφούς, σκιαγραφώντας τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν παραβλέψει τα θετικά σχόλια που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος Τραμπ για τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένης της καλής συνεργασίας τους κατά τις αρχές της πρωθυπουργικής θητείας του. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης ρεαλισμού, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για την Ελλάδα.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και προωθεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στο project του IMEC ως αντίβαρο στις κινεζικές πρωτοβουλίες για έναν εμπορικό διάδρομο προς την Ευρώπη. Η βασική επιδίωξη, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, είναι η διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ που θα ξεπερνά τις συγκυριακές πολιτικές αλλαγές και θα είναι ανθεκτική στο χρόνο.