Μύλοι Αλλατίνη: Με πολυσχιδή δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία, ο έλληνας επιχειρηματίας Πρόδρομος (Μάκης) Μαυρόπουλος βρίσκεται πίσω από την SPM Real Estate ΙΚΕ που απέκτησε το 50% του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη στον χθεσινό πλειστηριασμό.
Μύλοι Αλλατίνη: Μετά από μεγάλη «μάχη» τριών ωρών με την εταιρεία ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ (ALL Investments Akiniton) συμφερόντων του ομίλου Φάις (σ.σ. κατέχει ήδη το 50% των Μύλων Αλλατίνη, καθώς περίπου δύο χρόνια πριν, είχε αποκτήσει το 25% του συγκεκριμένου βιομηχανικού συγκροτήματος από την Alpha Αστικά Ακίνητα και στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, μέσω πλειστηριασμού είχε αποκτήσει άλλο ένα 25%), τελικά η SPM Real Estate, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, επικράτησε προσφέροντας 4.044.444 ευρώ από τα 3.204.500 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Μύλοι Αλλατίνη: Ποιος «χτύπησε» το 50% του ιστορικού συγκροτήματος κόντρα στον Φάις
Τα νέα δεδομένα όσον αφορά την ιδιοκτησία του ακινήτου με ιστορία 169 ετών αλλάζουν τα πλάνα εκμετάλλευσής του, καθώς θα πρέπει να βρεθεί είτε φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ των δύο εταιρειών που κατέχουν έκαστη από 50% είτε κάποιος από τις δύο να ρευστοποιήσει ή και οι δύο.
Μύλοι Αλλατίνη: Ποια είναι η SPM Real Estate
Με εταιρικό σκοπό την αγοραπωλησία ακινήτων, ο μοναδικός της εταίρος της SPM Real Estate είναι η βουλγαρική μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία “П М ФЕМИЛИ ХАУС – ЕООД” (P M FEMILI HAUS – EOOD).
Manager της εταιρείας που πλέον κατέχει το υπόλοιπο 50% του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη είναι ο Μάκης Μαυρόπουλος, πρώην γραμματέας του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.
Μύλοι Αλλατίνη: Ο Μάκης Μαυρόπουλος
Με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι από τους ισχυρούς «παίκτες» στην αγορά ακινήτων της γειτονικής χώρας, ενώ εμφανίζεται συνδεδεμένος με 11 επιπλέον εταιρείες είτε ως μοναδικός μέτοχος είτε ως Manager είτε ως Director.
Από το 2005, ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος είναι διαχειριστής της εταιρείας Real Estates BG, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο των ακινήτων. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια του 10οροφου κτιρίου γραφείων Adora Business Center, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σόφιας, με βασικό μισθωτή την Coca Cola Hellenic Bottling Company.
Μύλοι Αλλατίνη: To Adora Business Center
Επιπλέον, από το 2004 ο κ. Μαυρόπουλος είναι διευθυντής της Report.BG OOD, μιας εταιρείας συμβούλων με κύρια δραστηριότητα την προετοιμασία έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων για επιχειρηματική πληροφόρηση, επεξεργασία και ανάλυση οικονομικών και στατιστικών δεδομένων, βάσεις δεδομένων για άμεσο μάρκετινγκ.
Επίσης συνδέεται με την εταιρεία υφαντουργίας Textile Trade, την First-Consult κ.ά.
Στο βιογραφικό του, στον ACBO (Association of Commercial Building Owners in Bulgaria), επισημαίνεται ότι διαθέτει μεταπτυχιακό από το UNSS, με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις
Κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα
Λίγες ημέρες πριν ο Μάκης Μαυρόπουλος αγόρασε το εμπορικό κέντρο Retail Park Varna στην πόλη Βάρνα από το ελληνικό fund Bluehouse Capital στην τιμή των 13,5 εκατ. ευρώ, με βάση βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Το εμπορικό πάρκο στη Βάρνα με θέα στην κεντρική λεωφόρο Vl. Varnenchik, περιλαμβάνει περίπου 20 καταστήματα συνολικής επιφάνειας 16 χιλ. τετραγωνικών μέτρων (12,7 χιλ. τ.μ. προς ενοικίαση) και 280 θέσεις στάθμευσης. Βασικός ενοικιαστής του είναι η Decathlon, ενώ υπάρχουν επίσης καταστήματα των Jysk, Eltron (αλυσίδα φωτιστικών), Maxi Pet – το πρώτο της αλυσίδας για κατοικίδια στη Βουλγαρία, Dawn (λευκές και μαύρες συσκευές), Martinelli κ.ά. Κάποτε εκεί βρισκόταν και το κέντρο παραγγελιών της ΙΚΕΑ στη Βάρνα. Μετά τη μετεγκατάστασή του, στη θέση του άνοιξαν καταστήματα οι εταιρείες επίπλων Mebeli Videnov και Ralitsa.
Μύλοι Αλλατίνη: Το εμπορικό κέντρο Retail Park Varna στη Βάρνα
Πρόκειται για το δεύτερο deal του Έλληνα επιχειρηματία στον κλάδο των malls μετά την εξαγορά του Mall Veliko Tarnovo στην κεντρική Βουλγαρία το 2020. Πωλήτρια του Mall Veliko Tarnovo ήταν κυπριακή θυγατρική της Alpha Bank, ενώ σύμφωνα με τότε πληροφορίες το τίμημα της πώλησης ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ.
Το Veliko Tarnovo Mall έχει έκταση 16.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του εστιατορίου, και βρίσκεται σε μια έκταση 13 στρεμμάτων.
Παράλληλα, έχει στην κατοχή του οικόπεδα προς ανάπτυξη στη Σόφια συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., όπου ήδη σχεδιάζεται να αναπτυχθούν οικιστικά συγκροτήματα, logistics κ.ά.
Ο Μάκης Μαυρόπουλος έχει τουλάχιστον 17 χρόνια επιχειρηματική παρουσία στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Βουλγαρία, επενδύοντας κυρίως σε οικόπεδα και κτίρια γραφείων.
Πηγή: ot.gr
Οι Μύλοι Αλλατίνη είναι από τα ιστορικότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται επί της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου και χρονολογούνται από το 1890. Άνηκαν στην ιταλο-εβραϊκή οικογένεια Allatini και σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι. Ο ίδιος σχεδίασε και τη Βίλλα Αλλατίνι, το 1898. η οποία προοριζόταν αρχικά για κατοικία, αλλά στέγασε τα γραφεία Διοίκησης. Στα 1883, οι αδελφοί Αλλατίνη «έστησαν» τον περίφημο «Kυλινδρόμυλο Αλλατίνη», με πρωτοβουλία του διακεκριμένου γιατρού, Μωυσή Αλλατίνη, που έφτασε από την Φλωρεντία (λίγο αργότερα ιδρύεται και το κεραμοποιείο Αλλατίνη). Στο σημείο υπήρχε ήδη από το 1854 ένας γαλλικός ατμόμυλος, που ανήκε στον Darblay de Corblay και στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε ο πρώτος κυλινδρόμυλος.
Το 1898, ο Μύλος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερος, στην ίδια θέση, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Τον Σεπτέμβριο του 1900, εγκαινιάστηκαν οι νέοι Μύλοι, που παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του ’80. Με το ξέσπασμα του ιταλο-τουρκικού πολέμου το φθινόπωρο του 1911, οι Τούρκοι σε αντίποινα έκλεισαν τα γραφεία και τα καταστήματα όλων των Ιταλών υπηκόων και η οικογένεια Αλλατίνη έφυγε τότε στην Ιταλία. Το 1951 ο αλευρόμυλος κάηκε και πάλι ολοσχερώς για αδιευκρίνιστους λόγους, αλλά ξαναχτίστηκε πάνω στα ερείπια του κτιρίου, κρατώντας το εξωτερικό περίβλημα των τούβλινων τοίχων που διασώθηκε, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη όροφος (ο πέμπτος). Το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του.
Το 1991, ολόκληρο το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα -τα κτίρια αλλά και το σύνολο του οικοπέδου- αποκτούν τον επίσημο χαρακτηρισμό του ιστορικά διατηρητέου μνημείου. Το 2015, ένα 15χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων στο εγκαταλειμμένο κτίριο, καθώς οι ερημωμένοι Μύλοι έγιναν στέκι της νεολαίας, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, μπήκε περίφραξη στον χώρο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχέδιο για να αναδειχθεί το σημείο. Οι νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Αλλατίνη βρίσκονται στη Σίνδο.
Τατιάνα Μπλάτνικ: Το άγνωστο δράμα της συζύγου του Νικόλαου – Η αυτοκτονία του πατέρα της