Το κλίμα αλλάζει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου, ο αυξημένος απορροφητικός ανθράκας και η αποψίλωση των δασών. Αυτές οι ανθρωπογενείς παράμετροι έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και οδηγούν σε αλλαγές του κλίματος.Πολλές επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιστημονική Επιτροπή των “Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), έχουν καταδείξει τη συνάφεια μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίως υπεύθυνος για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και του κλιματικού αλλαγής που παρατηρείται.Ως επιστημονική κοινότητα, οι επιστήμονες συζητούν για τις λεπτομέρειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τη διάρκεια, τη μέτρηση και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των αλλαγών στο κλίμα που παρατηρούνται.
Εδώ αξίζει να πούμε δυο λόγια για τις εκτιμήσεις των κλιματικών συνθηκών, αφού υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για το θέμα. Τα μοντέλα που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι μοντέλα καιρού, ούτε έχουν σκοπό να κάνουν μετεωρολογικές προβλέψεις. Αντίθετα, εκτιμούν τις κλιματικές παραμέτρους (θερμοκρασία, βροχόπτωση, στάθμη της θάλασσας, κ.λπ.) με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα, συγκεκριμένα τους χρόνους που σχετίζονται με τη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα. ατμόσφαιρα. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μοντέλα είναι αξιόπιστα επειδή έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά: για παράδειγμα, μπορούν να προβλέψουν το κλίμα της Γης σήμερα με μεγάλη ακρίβεια εάν εφαρμοστούν σε συνθήκες που επικρατούσαν στη Γη πριν από δεκαετίες .
Ένα επιχείρημα που συχνά συζητείται από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα που υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου 2022, η οποία υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κρίση. Αυτή η δήλωση εμφανίζεται σε όλα τα άρθρα που αναπαράγουν τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς.
Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχει ισχυρή επιστημονική συναίνεση ότι η Γη θερμαίνεται και ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η συναίνεση αυτή υποστηρίζεται από το σύνολο των έγκριτων επιστημονικών μελετών, των δημοσκοπήσεων σε ειδικούς επιστήμονες και των τοποθετήσεων σχετικών επιστημονικών φορέων.
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει περιθώριο. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Έκθεσης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (9 Αυγούστου) επιβεβαιώνει το εφιαλτικό σκηνικό το οποίο ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε και το οποίο θα επιδεινωθεί ραγδαία αν δεν αλλάξουμε αμέσως.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.
Πέρα από τις οικονομικές και τις περιβαλλοντικές συνέπειες, όμως, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες και στη δημόσια υγεία. Αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση ή υπόθεση -το πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού είναι γνωστό και καλά μελετημένο. Ήδη σήμερα το κέντρο της πόλης της Αθήνας έχει κατά κανόνα υψηλότερη θερμοκρασία κατά 6-10 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προάστια. Μια περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει δραματικές συνέπειες στο κόστος και στην ποιότητα της ζωής στην πόλη, αλλά και αναμενόμενες συνέπειες και στην υγεία ευπαθών ομάδων.
Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω των αλλαγών στη χρήση της γης και άλλων πόρων. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι πιο επιζήμιες από τις άμεσες επιπτώσεις λόγω της κλίμακας, του εύρους και της ταχύτητάς τους. Οι έμμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν: κατακερματισμό και απώλεια οικοτόπων· υπερεκμετάλλευση· ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους· τέλος, εξάπλωση χωροκατακτητικών ειδών. Θα μειώσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή και την ικανότητά τους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες· όπως η ρύθμιση του κλίματος, τα τρόφιμα, ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό και ο έλεγχος των πλημμυρών ή της διάβρωσης.