Η Ναύπακτος γοητευτική πόλη της Ναυπάκτου, ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσφέρει μια εξαιρετική επιλογή για κάθε εποχή, καθώς συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα.
Η Ναύπακτος, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου. Η πόλη αυτή συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, διατηρώντας το παραδοσιακό της χρώμα. Το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, ενώ οι παραλίες της μας προσφέρουν ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης το καλοκαίρι. Επιπλέον, η Ορεινή Ναυπακτία με τα παραδοσιακά χωριά της είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του βουνού.
Το εμβληματικό λιμάνι της πόλης, με τους δύο πύργους που φυλάνε την είσοδό του, αποτελεί το χαρακτηριστικό σήμα της πόλης. Στο παρελθόν, αποτελούσε μέρος των οχυρώσεων της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά πλοία προσδίδουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της πόλης.
Συνεχίζοντας από το λιμάνι, βρίσκεται το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι είναι γεμάτο χρώμα και ζωή, με όμορφα καφέ και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Ακριβώς απέναντι, υψώνεται το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
Το βενετσιάνικο κάστρο, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, αποτελεί το καμάρι της πόλης και εντυπωσιάζει με την εκπληκτική θέα που προσφέρει. Ειδικά το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο παρασκήνιο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το Κάστρο της Ναυπάκτου αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στους Ενετούς, που κατασκεύασαν το κάστρο πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ και οι υπόλοιποι “ιδιοκτήτες” πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα για τη φιλοξενία των ηγεμόνων της πόλης. Μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου το 1829, ο στρατηγός Νότης Μπότσαρης απέκτησε την ιδιοκτησία του πύργου, ενώ σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση αντιγράφων πινάκων, χαρτών και σχεδιασμάτων που σχετίζονται με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το γνωστό Ρολόι, το οποίο αποτελεί το πιο πρόσφατο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό το ρολόι κατασκευάστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ ΔομβοΪτη και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης.
Σε μικρή απόσταση από τη Ναύπακτο, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (γνωστά και ως Κράβαρα) προσφέρουν στιγμές απόλυτης ηρεμίας σε όσους επιθυμούν μια απόδραση στη φύση. Το τοπίο περιλαμβάνει βουνισιές εικόνες, μονοπάτια μέσα από έλατα και καστανιές, περιπάτους στα ποτάμια, πέτρινα καταλύματα και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές γεύσεις. Οι επιλογές για δραστηριότητες στη φύση είναι πολλές – από ράφτινγκ, καγιάκ και πεζοπορία μέχρι εκδρομές με 4×4.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Ναύπακτος εκτός από τις δύο καθαρές παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο στην ανατολική πλευρά και η Ψανή στη δυτική πλευρά, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και σε άλλες κοντινές παραλίες και να εξερευνήσει τις γύρω περιοχές: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια.