Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία αιώνων που κουβαλάει το Ναύπλιο δεν μπορεί να κρυφτεί. Σε κάθε δρομάκι, πίσω από κάθε κτίριο, οι ιστορικές στιγμές που καθόρισαν το σήμερα αυτού του τόπου, αποκαλύπτονται. Η πόλη περιγράφει την παρουσία των Φράγκων, των Ενετών, των Τούρκων, μιλά για τους κατακτητές της, αλλά και σε παίρνει από το χέρι για να σου θυμίσει την Επανάσταση και την περίοδο που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Η παρουσία του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας δεσπόζει εδώ. Η δολοφονία του στον Άγιο Σπυρίδωνα το 1831, το ακριβές σημείο που συντελέστηκε ψηλαφίζεται με τα χέρια από τον επισκέπτη και τον φέρνει αντιμέτωπο με αυτό το δύσκολο κομμάτι του παρελθόντος. Το Παλαμήδι με τα σκαλοπάτια του, το Μπούρτζι, η Ακροναυπλία,
η πλατεία Συντάγματος, τα γραφικά κτίρια της πόλης, το χρώμα της, αλλά και οι φιλόξενοι κάτοικοί του είναι ο λόγος που καθημερινά το Ναύπλιο σφύζει από ζωή και θυμίζει στους επισκέπτες τους το χρέος τους να επιστρέψουν.
Είτε επιλέξετε πολυτελή καταλύματα ή αποφασίσετε να μείνετε σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, το Ναύπλιο θα σας προσφέρει πληθώρα επιλογών. Καταλύματα που δημιουργήθηκαν με σεβασμό στις ανάγκες του επισκέπτη, αλλά και καταφέρνουν δίχως καμία αμφιβολία να εναρμονίσουν την ιστορικότητα του τόπου με τις ανάγκες των επισκεπτών. Ξενοδοχεία με προσωπικό στυλ που κάνουν αξέχαστη τη διαμονή σας σε ένα τόπο που σφραγίζει τα ταξίδιά σας.
Επισκεφθείτε το και θα μας θυμηθείτε.
Λίγα λόγια
Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μια γραφική πόλη με σπουδαία ιστορική και πολιτισμική παράδοση.
Χτισμένη στους πρόποδες δύο φρουρίων, του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας, αριθμεί σήμερα περίπου 19.000 κατοίκους και παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη. Ο χαρακτήρας της πόλης με τη μεγάλη παράδοση και την ιστορία αιώνων μας ταξιδεύει σε ένα νεοκλασικό περιβάλλον του 19ου αι.
Το Ναύπλιο συνδυάζει ένα σύνολο εικόνων, που γοητεύουν τους επισκέπτες. Κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός, καθώς αποτελεί σημαντικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στην πόλη λειτουργεί και εμπορικό λιμάνι που εξάγει κυρίως τα αγροτικά προϊόντα της ενδοχώρας του νομού.
Πώς θα φτάσετε
Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο Ναύπλιο, που απέχει 144 χλμ από την Αθήνα, οδικώς, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως, όπου θα συναντήσει τη σχετική σήμανση για ΄Αργος-Ναύπλιο. Επιπλέον, το ΚΤΕΛ Ναυπλίου (27520.27323) έχει καθημερινά πολύ τακτικά δρομολόγια που συνδέουν την πόλη τόσο με την Αθήνα (210.51.34.588-210.51.34.588), όσο και με τις άλλες περιοχές της Αργολίδας.
Παλιά Πόλη
Σε κάθε βήμα ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με πτυχές της ιστορίας του τόπου.
Η ιστορική πόλη απλώνεται σε όλο το μήκος της βορεινής πλευράς του χαμηλού υψώματος της Ακροναυπλίας, από το διάσελο που σχηματίζεται ανάμεσα σ’ αυτήν και στον απόκρημνο όγκο του Παλαμηδίου.
Τα επιβλητικά νεοκλασικά, τα παλιά αρχοντικά με τις δενδροφυτευμένες μικρές αυλές, τα κομψά μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια δίνουν το στίγμα της μοναδικής αυτής πόλης.
Ο επισκέπτης καθώς διαβαίνει τους δρόμους της γοητεύεται από την ανέγγιχτη από το χρόνο ομορφιά. Είναι η πιο ρομαντική περιοχή του Ναυπλίου, με τα πάμπολλα μαγαζιά και με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα στενά βενετσιάνικα μπαλκόνια πνιγμένα στις ζωηρόχρωμες μπουκαμβίλιες, τα πέτρινα σπίτια και τα σκαλοπάτια γεμάτα ανθισμένες γλάστρες, τις πετρόκτιστες βρύσες και τις μυρωδάτες αυλές.
Ματιές στο παρελθόν
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη κτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και προστάτη του Ναυπλίου. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, η πόλη ήκμασε ως ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά κράτη του ελλαδικού χώρου.
Η καίρια θέση του για τις θαλάσσιες επικοινωνίες, αλλά και η φυσική του προστασία από τη θάλασσα που του προσέφερε ο απότομος βράχος της Ακροναυπλίας, θα κάνουν το Ναύπλιο από τη νεολιθική εποχή ιδανικό τόπο κατοίκησης, αλλά και ιδανικό τόπο κατάκτησης.
Στις αρχές του 7ου π.Χ. αι. η πόλη του Ναυπλίου είναι ιδρυτικό μέλος της συμπολιτείας της Καλαυρείας και λίγο αργότερα αναφέρεται ως επίνειο του ισχυρού Άργους.
Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέπτεται την περιοχή, τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη είναι σχεδόν έρημη.
Το όνομα Ναύπλιον ή Ανάπλι υιοθετείται τη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία η πόλη είναι κέντρο τοπικής βυζαντινής ηγεμονίας με σημαντικότερο ηγεμόνα το Θεόδωρο Σγουρό.
Την περίοδο του Μεσαίωνα γνωρίζει την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων.
Η πόλη το 1388 ανήκει πια στους Ενετούς.
Οι νέοι άρχοντες της πόλης θα κάνουν πολλά οχυρωματικά έργα. Τότε μάλιστα κτίστηκαν δύο φρούρια στη στεριά, η Ακροναυπλία και το Παλαμήδι και ένα τρίτο, το Μπούρτζι, μέσα στον κόλπο του Ναυπλίου, τα οποία αποτελούν και στις μέρες μας χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης.
Το 1540 η πόλη παραδίδεται στους Τούρκους και πολλοί ΄Ελληνες την εγκαταλείπουν. Το 1686 έρχεται στην κυριαρχία των Ενετών με το Μοροζίνι και το 1715, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πόλη χάνει για λίγο καιρό τον πρωτεύοντα ρόλο της στην Πελοπόννησο, την καταλαμβάνουν και πάλι οι Τούρκοι μέχρι το 1822.
Το Ναύπλιο υπήρξε το κέντρο διαχείρισης των επαναστατικών δυνάμεων κατά την περίοδο του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1821 και οι κοντινές τοποθεσίες της Επιδαύρου και του Άστρους Κυνουρίας ήταν οι περιοχές στις οποίες συντάχθηκαν τα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της επανάστασης.
Στις 30 Νοεμβρίου 1822 το Ανάπλι αποτινάσει τον τουρκικό ζυγό.
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος καταλαμβάνει το Παλαμήδι και τρεις μέρες μετά οι Τούρκοι παραδίδουν την πόλη στον Κολοκοτρώνη. Κατά διαστήματα η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρεται στο Ναύπλιο.
Σιγά-σιγά η πόλη ανακτά το ρόλο της και η Γ΄ Εθνοσυνέλευση την ορίζει ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας στις 4 Μαΐου του 1827. Ένα χρόνο μετά έρχεται στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας, τον οποίο η
Γ’ Εθνοσυνέλευση είχε ορίσει ως προσωρινό κυβερνήτη για επτά χρόνια, ο οποίος όμως δολοφονείται το 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Προτεραιότητά του ήταν η ανασυγκρότηση του στρατού και του στόλου και έτσι κατάφερε να επεκτείνει τα όρια της χώρας ως τη Στερεά Ελλάδα. Ο Καποδίστριας οργανώνει τα πρώτα ελληνικά σχολεία, αναδιοργανώνει επίσης τη διεφθαρμένη δικαιοσύνη.
Ο κυβερνήτης, τέλος, θα κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τη γεωργία και θα κόψει το πρώτο ελληνικό νόμισμα τον φοίνικα. Το 1833 φτάνει στο Ναύπλιο ο ΄Οθωνας, ο οποίος το διατήρησε ως πρωτεύουσά του μέχρι το 1834, οπότε και μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους του στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1862 στο Ναύπλιο ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις για την έξωση του Όθωνα.
Νέα πόλη Ναυπλίου
Φέρει τα χαρακτηριστικά κάθε σύγχρονης πόλης. Απλώνεται μέχρι και τη διασταύρωση των δύο βασικών εισόδων, τη Λεωφόρο Ασκληπιού και τη Λεωφόρο Άργους-Ναυπλίου.
Οι φαρδιοί δρόμοι, οι πολυκατοικίες, τα καταστήματα και τα κτίρια -δημόσια και ιδιωτικά- όπου στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες, επαναφέρουν τον επισκέπτη στους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Εκδηλώσεις
Πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα σε αυτή την όμορφη πόλη. Διασημότερη από όλες είναι το «Φεστιβάλ Ναυπλίου», που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Δήμου.
Στα 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα ονόματα από σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασσικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών, ενώ του έχουν αφιερωθεί πολλά άρθρα, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου.
Στις πολλές και υπέροχες «μουσικές βραδιές», που διοργανώνονται σε διάφορες ρομαντικές γωνιές της πόλης , δίνουν το παρόν διεθνούς φήμης ορχήστρες, διάσημοι κλασσικοί σολίστες, καθώς και πλήθος καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών.
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου Ό ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ”, που ιδρύθηκε το 1946 από μια ομάδα καταξιωμένων φιλοπρόοδων Ναυπλιωτών, έχει σκοπό του την πνευματική ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης.
Στις αίθουσες της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται κατά καιρούς διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.
Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μέσα στην πενηντάχρονη πορεία της έχει καταφέρει πολλά.
Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει ακόμη περισσότερα βελτιώνοντας συνεχώς τον τρόπο λειτουργίας της με τη χρήση όσο το δυνατό περισσότερο των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και οργανώνει συνέδρια και ομιλίες μορφωτικού ενδιαφέροντος.
Σε διάφορα σημεία της πόλης πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες συναυλίες και παραστάσεις, καθώς και εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας. Κάθε δύο χρόνια η πόλη γιορτάζει τη «Ναυτική Εβδομάδα».
Οι εκδηλώσεις διαρκούν δεκαπέντε μέρες τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και έχουν αποκορύφωμα την «ενετική βραδιά» με το ρίξιμο των πυροτεχνημάτων.
Τοπικές εκδηλώσεις
Γνωστό είναι το «Αναπλιώτικο Καρναβάλι». Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλίου που ζωντανεύουν σε όλες τις γειτονιές της πόλης με καρναβαλικές παρελάσεις και αποκριάτικα τραγούδια και χορούς.
Δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αποδράσουν έστω και για λίγο από την καθημερινότητά τους.
Η πόλη πλημμυρίζει με το κέφι ντόπιων και ξένων, που συμμετέχουν στη γιορτή. Ποικίλα θέματα και αρκετή σάτιρα προσφέρουν γέλιο και καλή διάθεση.
Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου του Ναυπλίου, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης και με αφετηρία το ναό της Παναγίας γίνεται μεγάλη λιτανεία της εικόνας του Αγίου.
Κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, παρουσία τοπικών παραγόντων και πλήθους κόσμου, γίνεται εορτασμός για τη μνήμη του Καποδίστρια, στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί όπου τον σκότωσαν το 1831.
Αξιοθέατα Ναυπλίου
Ακροναυπλία
Τo παλαιότερο κάστρο του Ναυπλίου βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι, ακριβώς στην είσοδο του Αργολικού κόλπου και ενώνεται με την ξηρά μόνο από το βορρά με τη χαράδρα της Αρβανιτιάς.
Κατοικημένος από τους προϊστορικούς χρόνους, ο βράχος της Ακροναυπλίας προσφέρει πανοραμική θέα.
Από τη μια μεριά την παλιά πόλη με τις αμέτρητες κεραμοσκεπές που διακόπτονται εδώ και εκεί από τις κορυφές των υπεραιωνόβιων δένδρων και από τα καμπαναριά των εκκλησιών και το μοναδικό Μπούρτζι που στέκεται ακίνητο στη μέση του λιμανιού.
Και από την άλλη μεριά τη φορτωμένη με φραγκόσυκα που κρέμονται από τα βράχια μαγευτική θέα του κόλπου του Ναυπλίου και της παραλίας της Αρβανιτιάς, που κρύβεται κάτω από το επιβλητικό Παλαμήδι.
Για πρώτη φορά οχυρώνεται τον 7ο π.Χ. αι., όμως λίγα διασώζονται από εκείνη την περίοδο. Τα βυζαντινά χρόνια στα τέλη του 12ου αι. ενισχύονται οι οχυρώσεις, αλλά και οι Φράγκοι θα κάνουν σημαντικά έργα για την οχύρωσή του, μετά το 1210 που κατακτούν το Ναύπλιο.
Τα βασικά οχυρωματικά έργα που σώζονται μέχρι σήμερα έγιναν αργότερα, κατά την Α’ Ενετοκρατία (1389-1540) από τον Pasqualligo και τον μηχανικό Gambello, οπότε χτίστηκε και το κάστρο των Τόρων στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου, ενώ το 1702 κατά τη Β’ Ενετοκρατία ξεκίνησαν ανακατασκευές στο οχυρό, οπότε και προστέθηκαν πέντε κανόνια ίδιου μεγέθους, που ενίσχυαν την άμυνά του, ο γνωστός έως σήμερα προμαχώνας των «πέντε αδελφών».
Λέγεται επίσης ότι το φρούριο επικοινωνούσε με μυστική δίοδο με το Παλαμήδι.
Η Ακροναυπλία χρησίμευσε ως φρούριο μέχρι την ελληνική επανάσταση.
Ο Καποδίστριας έχτισε εκεί στρατιωτικό νοσοκομείο, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και επί Γεωργίου Α’ η Ακροναυπλία μετατράπηκε σε στρατώνα.
Μπούρτζι
Tο άλλο σημαντικό φρούριο του Ναυπλίου, χτίστηκε το 1473 πάνω στο νησάκι των Αγ. Θεοδώρων, στην είσοδο του λιμανιού. Αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Casteli το έλεγαν οι Φράγοι, θαλασσόπυργο οι μαχητές του 21. Πετάγανε μια αλυσίδα αντίκρυ οι Ενετοί, την έδεναν στην Ακροναυπλία, στο σημείο -πέντε αδέλφια- και έτσι δεν μπορούσε να περάσει εχθρικό πλοίο.
Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, το Μπούρτζι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Υπήρξε η πρώτη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από όπου μεταφέρθηκε στο Παλαμήδι.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία φυλάκων και δημίων. Στα νεότερα χρόνια μετατράπηκε σε ξενοδοχείο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Με τη φωτισμένη παρουσία του στον Αργολικό Κόλπο, συνεχίζει να κρατά ζωντανή την ιστορία της πόλης.
Το όνομά του το πήρε από την τουρκική λέξη μπούρτζι= φρούριο. Το 1865 ο Γεώργιος Α’ θα το αφοπλίσει και σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό στον οποίο φτάνει κανείς εύκολα με καραβάκι από το λιμάνι της πόλης. Τα καλοκαίρια οργανώνονται μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Το χειμώνα το Μπούρτζι δεν είναι επισκέψιμο.
Παλαμήδι
Ένα θαυμαστό ενετικό οχυρό που ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό τοπίο και κατασκευάστηκε το 1687 από τον Βενετσιάνο Μοροζίνη, με σκοπό να αποτελέσει κύριο αμυντικό στήριγμα της πόλης. Μεταξύ των ετών 1711-1714 έγιναν τα τελευταία οχυρωματικά έργα με σχέδια του Grimani.
Στην κορυφή του διατηρείται το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε την εποχή των Ενετών. Το φρούριο διαθέτει ισχυρό τείχος και οκτώ προμαχώνες, ένας από τους οποίους χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης Κολοκοτρώνη.
Θεωρούνταν απόρθητο, όμως το 1715, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου, οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Τούρκοι οχυρώθηκαν στο Παλαμήδι, αλλά στις 30 Νοεμβρίου 1822 οι Έλληνες το κατέλαβαν έπειτα από μάχη στην οποία συμμετείχαν ο Στάικος Σταϊκόπουλος, ο Μοσχονησιώτης και 300 άνδρες.
Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αποφυλακίστηκε
11 μήνες μετά, έπειτα από χάρη του βασιλιά Όθωνα.Το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου υψώνεται 216 μέτρα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου.
Σήμερα το Παλαμήδι είναι επισκέψιμο για τους όσους επιθυμούν να το δουν και να θαυμάσουν τις οχυρώσεις του, αλλά και την καταπληκτική θέα που προσφέρει.
Μπορείτε να ανεβείτε από τον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Οι τολμηροί φθάνουν στην κορυφή από τα 999 σκαλιά του.
Αν το αποφασίσετε να είστε σίγουροι ότι τόσο το εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο ενετικό φρούριο, όσο και η άπλετη θέα σ΄όλο τον αργολικό κάμπο θα σας αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Λέων των Βαυαρών
Βρίσκεται στην πλατεία Πρόνοιας, όπου συνήλθε το 1832 η Εθνοσυνέλευση που επικύρωσε την εκλογή του ΄Οθωνα ως βασιλιά των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την ιστορία το γλυπτό λάξευσε στο βράχο ο Σίγκελ το 1840-41, μετά από παραγγελία του πατέρα του Όθωνα, προς τιμήν στρατιωτών της ακολουθίας του βασιλιά που πέθαναν στο Ναύπλιο.
Άγαλμα του Καβαλάρη Γέρου του Μοριά
Στο πάρκο με τον παλιό σταθμό των τρένων κυριαρχεί το ορειχάλκινο άγαλμα του αντιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πλαισιωμένο από τέσσερα πανομοιότυπα κανονάκια, έργο του Τήνιου γλύπτη Λάζαρου Σώχου.
Το άγαλμα αναπαριστά τον ηγέτη του Αγώνα, πάνω στο άλογο, να δείχνει στους άλλους οπλαρχηγούς επίμονα την Τρίπολη, ως πλέον κατάλληλο σημείο της τελικής σύγκρουσης με τους Τούρκους. Αντίγραφο του αγάλματος αυτού υπάρχει στην Αθήνα στην ομώνυμη Πλατεία Κολωκοτρώνη.
Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου
Το περίοπτο αυτό κτίριο βρίσκεται απέναντι από το άγαλμα του Καβαλάρη Γέρου του Μοριά. Στον προαύλιο χώρο του συναντάμε προτομές των ηρωικών δικαστών Τερτσένη και Πολυζωίδη, δύο σπουδαίων μορφών που υπηρέτησαν την ελληνική δικαιοσύνη με υποδειγματική συνέπεια και αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον Κολοκοτρώνη, τον Δημήτριο Πλαπούτα και άλλους, όταν, το 1834, οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της Αντιβασιλείας.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεσπόζει ανακαινισμένο στην Πλατεία Συντάγματος. Στο διώροφο κτίριο του 1713, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη του ενετικού στόλου, υπάρχουν εκθέματα από ανασκαφές ολόκληρης της Αργολίδας, από την παλαιολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα.
Φιλοξενεί νεολιθικά αγγεία και τοιχογραφίες από τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.
Επίσης εκτίθενται ευρήματα σπάνιας αξίας της μυκηναϊκής περιόδου, από πήλινες μάσκες και ασπίδες μέχρι πλήθος αγγείων λίθινων, μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης ιστορικών χρόνων, καθώς και λατρευτικά αφιερώματα στους θεούς.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η χάλκινη πανοπλία του 15ου π.Χ. αι. από τα Δενδρά, ο αμφοροειδής κρατήρας από τη Ναυπλία του 13ου αι. π.Χ. με παράσταση ενός άρματος με δύο αναβάτες και ένα πήλινο προσωπείο από την Τίρυνθα (7ος αι. π.Χ.) με έντονα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αναπαριστά.
Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου
Λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Από το 2004 στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό του 1905.
Η υποδειγματική ανακαίνιση του κτιρίου και ο μουσειολογικός εξοπλισμός του έγινε από το ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Κύριο θέμα των εκθεμάτων, πινάκων και γλυπτών, είναι η ελληνική επανάσταση.
Πολεμικό Μουσείο
Βρίσκεται λίγο πριν την πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο και λειτουργεί ως μουσείο από το 1988. Στεγάζεται στο διώροφο κτίριο όπου το 1828 λειτούργησε η πρώτη σχολή Ευελπίδων και μετέπειτα το πρώτο Υπουργείο Στρατιωτικών.
Τα εκθέματα του μουσείου σχετίζονται με την ιστορία της σχολής και τους πολέμους που συμμετείχε η Ελλάδα, από την ελληνική επανάσταση ως την απελευθέρωση από τους Γερμανούς το 1944.
Εκεί θα δείτε την προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια και την προσωπογραφία του Στάικου Σταϊκόπουλου.
Πλατεία Συντάγματος ή πλατεία Πλατάνου
ή απλώς Πλάτανος. Από τον πλάτανο που καταλάμβανε άλλοτε το μέσο της, κάτω από την πλούσια σκιά του οποίου αγόρευαν οι πολιτικοί άνδρες του Έθνους. Τη συναντάμε στο κέντρο του Ναυπλίου. Πρόκειται για μια πλατεία περιτριγυρισμένη από όμορφα καφέ και γραφικά ταβερνάκια.
H πλατεία του πλατάνου περιστοιχίζεται από ιστορικά κτίρια όπως η παλιά βουλή, το Ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, το παλιό τζαμί, την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, και το Ενετικό κτίριο της Αρμερίας που στεγάζει σήμερα το Μουσείο και έχει εκθέματα από κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους.
Εδώ βρίσκονταν και τα σπίτια των περισσοτέρων οπλαρχηγών του 1821.
Βουλευτικό
Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα κτίρια της πόλης και βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος.
Αρχικά ήταν τουρκικό τζαμί χτισμένο περί τα τέλη του 18ου αι.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό τζαμί της ώριμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής με τις βαριές αναλογίες και τον ογκώδη τρούλο του.
Στα δυτικά υπήρχε αρχικά στοά με τρούλους, η οποία όμως έπεσε στις αρχές του 20ου αιώνα από σεισμό.
Μετά την απελευθέρωση το κτίριο επισκευάστηκε και το Σεπτέμβριο του 1825 λειτούργησε εκεί
η πρώτη βουλή των Ελλήνων.
Σήμερα, το Βουλευτικό έχει αναπαλαιωθεί υποδειγματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος.
Εκτός από συνέδρια, πραγματοποιούνται και πλείστες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πλατεία Καποδίστρια
Mε το μαρμάρινο ανδριάντα του πρώτου Κυβερνήτη.
O ανδριάντας του Kυβερνήτη, έργο του γλύπτη Mιχαήλ Tόμπρου, τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1932.
O Kαποδίστριας παριστάνεται όρθιος, με επίσημη ενδυμασία, να ακουμπά ελαφρά σε κορμό δέντρου.
Μεγάλος Δρόμος
Η σημερινή Βασιλέως Κωνσταντίνου, είναι η αφετηρία για την αυθεντική ανακάλυψη του Ναυπλίου.
Είναι ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε με τις κλασικές προδιαγραφές στην Ελλάδα, πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, που ήθελε δρόμους και πόλεις ίδιες με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών. Στην αρχή του, εκεί που σήμερα συναντάται το Άγαλμα του Όθωνα, χτίστηκε το σπίτι του και είναι γνωστό ως «παλατάκι». Κάηκε το 1929. Κατά μήκος του «Mεγάλου Δρόμου» διατηρούνται μέχρι σήμερα ορισμένα σπίτια της καποδιστριακής – οθωμανικής περιόδου. Eίναι χτισμένα κατά το νεοκλασικό ρυθμό, με τη χαρακτηριστική συμμετρία στις όψεις.
Σήμερα αποτελεί σημαντικό πέρασμα των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Το τέλος του οδηγεί τον επισκέπτη στην Πλατεία Συντάγματος.
Σιδηροδρομικός Σταθμός
Αποκαλούμενος απλώς «Σταθμός» από τους Ναυπλιείς, αποτελεί ένα από τα πολλά όμορφα σημεία της πόλης και ορίζει το τέλος ή την αρχή του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Εκεί παρουσιάζεται ένα τμήμα των συλλογών του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σχετικά με το παιδί, με αντικείμενα που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής, τον εθιμικό κύκλο, το σχολείο, φιγούρες κουκλοθέατρου και καραγκιόζη και παραδοσιακά παιχνίδια.
Δημαρχείο
Αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο, στην Πλατεία Ναυάρχων, που στέγασε το 1833 το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας, καθώς και το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση, ταριχεύτηκε ο Καποδίστριας.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το μνημείο του ΄Οθωνα.
Δημοτική Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης»
Ιδρύθηκε το 1951 από τον ομώνυμο Προοδευτικό Σύλλογο και στεγάζεται στο κέντρο του Ναυπλίου στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού παρθεναγωγείου. Φιλοξενεί έργα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών.
Επιπλέον εκεί διατηρείται αρχείο νέων τοπικών εφημερίδων, καθώς και κάποιων παλιών.
Στη Βιβλιοθήκη ο αναγνώστης μπορεί να βρει σύγχρονες εκδόσεις περιοδικών, σχολικά βοηθήματα, πάνω από επτακόσιους τίτλους βιβλίων που αφορούν την τοπική θεματολογία.
Στόχος της είναι να κάνει όσο γίνεται πιο προσιτό το βιβλίο στο ευρύ κοινό.
Πιστεύει πως θα βοηθήσει και αυτή με το έργο της στη διατήρηση της πλούσιας πνευματικής μας κληρονομιάς και γενικότερα θα συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική ανάταση του τόπου μας.
Στις αίθουσές της πραγματοποιούνται κατά καιρούς διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.
Οι πύλες της πόλης
Η κύρια πύλη της πόλης ήταν η πύλη της Ξηράς πάνω απο το Δικαστικό Μέγαρο, αυτή που υπάρχει σήμερα δεν είναι η πρωτότυπη αλλά πιστό αντίγραφο.
Αποτέλεσε το επίκεντρο των πολιορκιών τόσο Τούρκων όσο και Βενετών ανά τους αιώνες.
Η αναθηματική επιγραφή αναφέρεται στην κατάκτηση της Πελοποννήσου από τον Βενετό Στρατηγό Φραγκίσκο Μοροζίνι.
Στον προμαχώνα 5 Αδέλφια βρίσκεται η πύλη της Θάλασσας.
Παραλίες Ναυλίου
Αρβανιτιάς
Είναι μία σχετικά μικρή, αλλά όμορφη παραλία με καταγάλανα καθαρά νερά. Έχει χοντρό πετραδάκι στο κέντρο της, ενώ στις άκρες της είναι βραχώδης, όπου η πρόσβαση στη θάλασσα γίνεται με μικρές μεταλλικές σκάλες. Ο βυθός της είναι αμμώδης και προσφέρεται για κολύμπι και στιγμές χαλάρωσης.
Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παλαμηδίου, πίσω από την πόλη του Ναυπλίου και την Ακροναυπλία, η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια, μια και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη ή με δικό σας μεταφορικό μέσο. Θα χρειαστεί να κατεβείτε αρκετά σκαλάκια για να φθάσετε στην κεντρική πλαζ της Αρβανιτιάς όπου θα βρείτε Καφέ, ξαπλώστρες, ενοικιαζόμενες ομπρέλες, ντουζ, τουαλέτες.
Δωρεάν μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο της παρα- λίας.
Καραθώνα
Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά φοινικόδεντρα, τα αρμυρίκια και οι ευκάλυπτοι που πλαισιώνουν το δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής και δημιουργούν ένα πανέμορφο σχεδόν εξωτικό σκηνικό.
Είναι αμμώδης παραλία, με ρηχά νερά.
Προσφέρεται για ξέγνοιαστο κολύμπι και είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και προσεγγίζετε με δικό σας μεταφορικό μέσο. Εκεί θα βρείτε Καφέ, εστιατόρια, ξαπλώστρες, ενοικιαζόμενες ομπρέλες, ντουζ, τουαλέτες, θαλάσσια σπορ.
Υπάρχουν δωρεάν μεγάλοι χώροι στάθμευσης.
Κοντά της υπάρχει δασάκι με ευκάλυπτους, όπου μπορείτε να χαρείτε να πλεονεκτήματα της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Πρόκειται για μια παραλία με σπάνια φυσική ομορφιά γιατί η θέα είναι υπέροχη. Αριστερά υψώνεται το Κάστρο του Παλαμηδίου, ενώ απέναντι από την παραλία φαίνονται καθαρά τα παράλια της Κυνουρίας.
Νεράκι
Είναι μια πολύ μικρή παραλία, βραχώδης στις άκρες της και αμμώδης στο κέντρο της, με μικρό πετραδάκι. Βρίσκεται μεταξύ της παραλίας της Αρβανιτιάς και αυτής της Καραθώνας.
Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ένα δεκαπεντάλεπτο περπάτημα ή με ποδήλατο, καθώς βρίσκεται στο μέσο του χωμάτινου δρόμου που ενώνει την παραλία Καραθώνα με την Αρβανιτιά.
Φροντίστε να εφοδιαστείτε με ότι νομίζετε ότι θα χρειαστείτε καθώς δεν υπάρχουν υποδομές.
Θρησκευτικός τουρισμός Ναυοπλίου
Nαός Ευαγγελίστριας
Τον συναντάμε στο συνοικισμό της Πρόνοιας, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του Ναυπλίου.
Παλαιότερα υπήρχε μικρό μοναστήρι στο σημείο, ενώ ο σημερινός ναός είναι του 1975.
Νότια του ναού υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσιο και μια αίθουσα με ιστορικά και εκκλησιαστικά αντικείμενα.
Εκκλησάκι Αγ. Πάντων
Ένα μικρό αλλά σημαντικό εκκλησάκι της Β΄Ενετοκρατίας (1686-1715). Όταν το 1715 οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη ήταν η μόνη εκκλησία που μπορούσαν να εκκλησιαστούν οι χριστιανοί.
Ως το 1852 λειτουργούσε εκεί το νεκροταφείο της πόλης όπου ετάφησαν και πρόσωπα της επανάστασης.
Εκκλησία Αγίας Σοφίας
Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι σημαντικότατη και η παλαιότερη από τις σωζόμενες εκκλησίες, στην οποία πρώτη φορά δόθηκε από τους Οθωμανούς άδεια να τελεστεί ορθόδοξη Θεία Λειτουργία.
Μητροπολιτικός ναός Αγ. Γεωργίου
H πρώτη Μητρόπολη του ελεύθερου Ναυπλίου, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες με μεγάλη ιστορία. Χρονολογείται από τον 16ο αι. και είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης.
Εδώ τελέστηκαν οι κηδείες των Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημ. Υψηλάντη και του πρώτου κυβερνήτη μας Καποδίστρια.
Το 1833, όταν έφτασε στο Ναύπλιο ο ΄Οθωνας επισκέφθηκε το Ναό.
Εξαίρετες είναι οι αγιογραφίες του ναού με σημαντικότερη αυτή που αντιγράφει το μυστικό δείπνο του Leonardo da Vinci.
Ναός Αγ. Σπυρίδωνος
Ο σημαντικότερος ναός του Ναυπλίου, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1702 και το 1831 δολοφονείται στην είσοδό του ο Ι. Καποδίστριας.
Οι τρύπες από τις σφαίρες στον τοίχο του ναού είναι ακόμα ορατές.
Ναός Αγίου Νικολάου
Στην περιοχή της Καραθώνας, λίγο έξω από το Ναύπλιο συναντάμε αυτό το ναό, χτισμένο την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας.
Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου
Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Έξω από το ναό υπάρχει μνημείο στο σημείο που βασανίστηκε από τους Τούρκους ο Νεομάρτυρας Αναστάσιος εκ Ναυπλίου.
Ο ΄Αγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου.
Οι Τούρκοι, με διάφορες υποσχέσεις προσπάθησαν να τον πείσουν να αλλαξοπιστήσει, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του.
Τότε την 1η Φεβρουαρίου του 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους με διαμελισμό.
Κάθε 1η Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του, καθώς είναι ο πολιούχος της πόλης.
Φαγητό στο Ναύπλιο
Ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι τοπικές σπεσιαλιτέ του Ναυπλίου, είναι ανύπαρκτες;
Αν ναι, τότε οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι κάνετε λάθος.
Στο Ναύπλιο θα χορτάσει το βλέμμα σας εικόνες και ο ουρανίσκος σας γεύσεις. Δεν μας πιστεύετε;
Τότε ενδεχομένως να πρέπει να ξεκινήσετε με τη μπογάνα.
Πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική τοπική σπεσιαλιτέ με αρνί γάλακτος και πατάτες στη γάστρα.
Ένα φαγητό που σιγοψήνεται σε ξυλόφουρνο και αυτό είναι το μυστικό του μιας και το κρέας μαλακώνει και οι πατάτες γίνονται γευστικότατες. Στο Ναύπλιο μάλιστα το γεύμα αυτό είναι το πλέον συνηθισμένο σε ένα τοπικό γάμο, αλλά και λουκούλειο γεύμα στην παρέα της ταβέρνας.
Αν πάλι, θέλετε να να δοκιμάσετε γουρουνάκι στο φούρνο, τότε μάλλον πρέπει να είστε ετοιμοπόλεμοι μιας και το κρέας του που σιγοψήνεται γίνεται ανάρπαστο στη στιγμή.
Δημοφιλές φαγητό της περιοχής, η γουρνοπούλα ψήνεται αρκετές ώρες και πωλείται με το κιλό ως ο πλέον γνωστός καλοκαιρινός μεζές που βρίσκεται στα ψητοπωλεία, αλλά παράλληλα αποτελεί χαρακτηριστικό έδεσμα σε όλα τα πανηγύρια.
Σε περίπτωση που γευστικά βέβαια το κρέας δεν σας ενθουσιάζει, τότε οι γκόγκες, που είναι το πιο διαδεδομένο παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό της Αργολίδας περιμένουν να τις γευτείτε.
Αλεύρι, νερό, αλάτι και ζυμαρικά σχηματισμένα ως κοχύλια σερβίρονται με τοπική μυζήθρα και απογειώνουν γευστικά κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Οι γκόγκες σερβίρονται σε κάθε σπίτι όπου η μαγείρισσα ξέρει να ξεπερνά τον εαυτό της και συνάμα αγοράζονται με το κιλό σε όλα τα τοπικά μπακάλικα της περιοχής. Μην τις χάσετε.