Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται. Όπως προανήγγειλε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός διευθυντής , του Υπερταμείου, οι κεντρικές αγορές Αθήνας- λαχανορά Ρέντη (ΟΚΑΑ) και Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), θα συγχωνευθούν και η νέα εταιρία που θα προκύψει, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες δε, κάνουν λόγο για μετεγκατάσταση στο υπό κατασκευή επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή.
Ο κ. Γρηγοριάδης υπογράμμισε ότι η αξία της νέας εταιρικής οντότητας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη κατά 25% και στόχος είναι η ίδρυση της με τη συγχώνευση , να γίνει εντός του 2025. Για τον σκοπό αυτό , ήδη « τρέχει» διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα «τρέξει» τη διαδικασία.
Παράλληλα καταρτίζεται ένα σύγχρονο business plan για την αξιοποίηση μετά τη μετεγκατάσταση των νυν εκτάσεων που κατέχουν.
Όπως έγραψε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος , « μία από τις επιλογές είναι η δημιουργία Data Centers, μία χρήση που σ’ αυτή τη συγκυρία βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης στην αγορά του real estate και ήδη ενδιαφερόμενοι έχουν προσεγγίσει το Υπερταμείο.
Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η δημιουργία Business Park όπου θα συγκεντρωθούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Ιστορικό
Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με μοναδικό μέτοχο σήμερα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και εποπτεία από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Το 1970 μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του οι χονδρέμποροι νωπών κρεάτων, ενώ το 1989 μετονομάζεται σε Κεντρική Αγορά Αθηνών.
Το 1998 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ» και το 2004 ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της.
Το 2011 απορροφάται η ΕΤΑΝΑΛ και το 2012 οι 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μετατρέπονται σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ. Το 2014 ενσωματώνεται στον Οργανισμό και η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας.
Από το 2012 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Ρέντη λειτουργεί η «Αγορά του Καταναλωτή». Πρόκειται για μια σύγχρονη αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων που διασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά και με χαμηλές τιμές πιστοποιημένα προϊόντα.
Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΑ συνεργάζεται συνολικά με 586 επιχειρήσεις/πελάτες, διαθέτοντας 942 μισθωμένους χώρους.
Η περιουσία
Η Λαχαναγορά Ρέντη, μέρος της περιουσίας του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΟΚΑ), εδρεύει στην οδό Κέννεντυ 1 και Πύργου στον Δήμο Αγ. Ι Ρέντη Αττικής καταλαμβάνοντας ιδιόκτητη έκταση 261 στρεμμάτων.
Βρίσκεται μεταξύ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου, της οδού Τζων Κέννεντυ και των γραμμών του ΟΣΕ.
Η περιοχή του Ρέντη επελέγη βασικά λόγω της θέσης της, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην διασταύρωση των δυο εθνικών δρόμων, κάτι που συνέφερε το ίδιο τους εμπόρους της Πελοποννήσου και της βόρειας Ελλάδας, ενώ είναι και πολύ κοντά στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εξυπηρετώντας έτσι και τους εμπόρους της Κρήτης.
Στην περιουσία του ΟΚΑΑ περιλαμβάνονται επίσης και 51 στρέμματα στον Δήμο Πατρέων όπου αναπτύσσεται η εκεί κεντρική αγορά. Οι 11 ιχθυόσκαλες λειτουργούν σε ακίνητα παραχωρημένα-μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων του ΟΚΑΑ ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματα βάρη.
Με τη συνεισφορά της αύξησης των ενοικίων ο ΟΚΑΑ εμφάνισε πέρυσι κύκλο εργασιών 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7% συγκριτικά με τα 16,7 εκατ. ευρώ του 2022.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν πέρσι σε 5,6 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από τα 2,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, λόγω της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας των ακινήτων. Ανάλογη ήταν η τάση στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε περίπου 22 εκατ. ευρώ από 20,8 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΚΑΑ έχει αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα κατά 20% την τριετία 2022-2024, ενώ κατά 15% αυξήθηκαν τα έσοδα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, το ίδιο διάστημα.
Το 2024 τα έσοδα του ΟΚΑΑ θα προσεγγίσουν τα 18 εκατ. ενώ κατά την ένταξή του στο Υπερταμείο είχε τζίρο 13,9 εκατ. δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά 30%.