Δώδεκα μέρες μετά την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα που εισάγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ποινή προστίμου σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εφιαλτική με τους ημερήσιους θανάτους να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τους 100 ημερησίως, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν λυγίσει υπό το βάρος του τέταρτου κύματος.
Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επέμεινε τις προηγούμενες ημέρες ότι αποκλείεται η εφαρμογή γενικού ή τοπικού lockdown, τη στιγμή που χώρες της Ευρώπης πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, προχώρησαν σε οριζόντιους περιορισμούς και λήψη αυστηρότερων μέτρων. Έτσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων καθώς όπως είπε η μετάλλαξη Όμικρον μας καλεί σε επιφυλακή και ο κοροναϊός βρίσκει έδαφος, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.
«Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων.
Υποχρεωτικότητα με ποινή πρόστιμο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, με ποινή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, και τη χορήγηση δύο self test σε όλους την περίοδο των γιορτών προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. Τα χρήματα των προστίμων θα μπαίνουν όπως είπε σε ένα ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που εφαρμόζονται από τις 22 Νοεμβρίου και είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 18 Νοεμβρίου. Τα οκτώ συνολικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εάν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα που θα αποκλείουν οριστικά τους ανεμβολίαστους από εστίαση και διασκέδαση ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και από την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα.
Τα οκτώ μέτρα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών
Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μετά την 16η Ιανουαρίου (Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ)
Δύο δωρεάν self test στις γιορτές για όλους (Το πρώτο θα χορηγείται από τις 6-12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3-7 Ιανουαρίου)
Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστές αίθουσες (εστίαση, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, γήπεδα). Σε χώρους εργασίας, λατρείας λιανεμπορίου, υπηρεσιών, όπως και σε κομμωτήρια οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε rapid test όπως και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού παύει επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης
Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εντατικοποίηση των ελέγχων
Ενίσχυση του ΕΣΥ, με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτών γιατρών
Μετά την υποχρεωτικότητα, τί;
Η ανακοίνωση των νέων μέτρων έχει προκαλέσει ερωτήματα και αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από ειδικούς, τη στιγμή που η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογούσε κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα πείσει αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά να αναφέρει ότι «θέλουμε αυτό το πρόστιμο να μην εισπραχτεί ποτέ», ενώ ερωτηθείς εάν είναι ταξικό το θέμα του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ, αντέτεινε ότι αυτές είναι δεύτερες και τρίτες σκέψεις, καθώς «το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Τα σενάρια και για άλλα μέτρα εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλα μέτρα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ειδικότερα σημείωσε πως μπορεί να αποφασιστεί να υποβάλλονται σε rapid test και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία το αποφάσισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το δούμε και εμείς».
Ακόμα δεν απέκλεισε να επιστρέψει η μέθοδος των αγορών με click away για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως είναι μια από τις «πολλές εναλλακτικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» και οι οποίες βρίσκονται στο «τραπέζι». «Η αλήθεια είναι ότι στα μικρά εμπορικά καταστήματα δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά – σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει κάτι αυστηρότερο και αποδοτικότερο. Θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα σενάριο που παραμένει ανοιχτό είναι ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αλλά και την επιτυχία αυτών που έχουν ανακοινωθεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί εάν τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση των εμβολιασμών, χωρίς να περιμένουμε να περάσει ενάμισι μήνας μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, που η πορεία της πανδημίας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και με τον άγνωστο παράγοντα της παραλλαγής Όμικρον.
ΠΗΓΗ : in