Το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει έξι κύριες παρεμβάσεις στις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται για το φθινόπωρο. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αλλαγή για την αναγνώριση πλασματικών ετών προς συνταξιοδότηση.
Οι πιθανές αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027 θα αποφασιστούν στο τέλος του 2026. Η ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν σταθερά έως το 2027 και θα επανεξεταστούν βάσει της δημογραφικής κατάστασης.
Οι έξι προγραμματισμένες παρεμβάσεις:
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Η εισφορά θα ισχύει μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, με αναμόρφωση των κλιμακίων, διασφαλίζοντας δημοσιονομική ουδετερότητα.
15ετία στην επικουρική σύνταξη: Ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για επικουρική σύνταξη θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών. Το μέτρο αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων: Από το 2025, η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα βασίζεται στον δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων αντί του πληθωρισμού.
Συντάξεις χηρείας: Το υπουργείο εξετάζει δύο λύσεις για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας μετά την τριετία, ώστε οι δικαιούχοι να επιλέγουν ποια σύνταξη θα μειωθεί ή να περιορίζεται η περικοπή μόνο στην εθνική σύνταξη.
Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΦΚΑ: Θα ενοποιηθούν τα προνοιακά επιδόματα και οι παροχές σε είδος.
Συνταξιούχοι αναπηρίας: Θα διορθωθεί το κενό του προηγούμενου νομοσχεδίου, επιτρέποντας στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργάζονται χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν και να επαναπροσληφθούν για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη.
Από το 2013, η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην ΕΕ αυξάνεται σταθερά. Ωστόσο, μειώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021.