Ο Μεσίνα Ντενάρο, το διαβόητο υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής Κόζα Νόστρα, πέθανε χθες σε νοσοκομείο της πόλης Λ’ Ακουιλα στην κεντρική Ιταλία, σε ηλικία 61 ετών. Ο δικηγόρος του, Αλεσάντρο Τσερέλα, ανακοίνωσε πως αιτία του θανάτου του ήταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ο Ντενάρο έκανε εδώ και χρόνια θεραπείες για την επάρατη νόσο, όμως την περασμένη Παρασκευή έπεσε σε κώμα, το οποίο οι γιατροί έκριναν λίγες ημέρες αργότερα ως μη αναστρέψιμο.
Ο Ντενάρο είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο στο Παλέρμο της Σικελίας, ενώ περίμενε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία σε ιδιωτική κλινική της πόλης, όπου είχε επιστρέψει μετά 30 χρόνια απουσίας και ζούσε με ψευδώνυμο. Παρά το γεγονός ότι δρούσε στη σκιά, είχε παραμείνει στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων φυγάδων στην Ιταλία.
Οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του αφότου βρήκαν ένα ιατρικό ιστορικό τυλιγμένο στο πόδι μιας καρέκλας στο σπίτι της μητέρας του στο Καστελβετράνο της Σικελίας. Από τη στιγμή που θεραπευόταν με ψεύτικο όνομα, οι Αρχές χρησιμοποίησαν τα ιατρικά δεδομένα του για να περιορίσουν τους υπόπτους. Τελικά έφθασαν στα ίχνη του και στο σπίτι που, όπως αποδείχθηκε, νοίκιαζε εδώ και χρόνια στη μικρή πόλη Καμπομπέλο ντε Ματσάρα στη νότια Σικελία, λίγα χιλιόμετρα από το πατρικό του στο Καστελβετράνο.
Καταδικάστηκε
Το 2020 ο Ντενάρο καταδικάστηκε ερήμην για τη συμμετοχή του στην περίφημη δολοφονία των εισαγγελέων Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσαλίνο το 1992 και για μπαράζ δολοφονικών βομβιστικών επιθέσεων την επόμενη χρονιά σε Ρώμη, Φλωρεντία και Μιλάνο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες. Ελαβε επιπλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης για την απαγωγή και τη δολοφονία του 12χρονου γιου ενός μέλους της μαφίας που συνεργάστηκε με τις Aρχές κατά τη διάρκεια της ιστορικής Δίκης Μάξι.
Στο βιβλίο με τίτλο «U Siccu» (παρατσούκλι του Ντενάρο που σημαίνει «ο λεπτός» στα σισιλιάνικα), που δημοσίευσε το 2020 ο δημοσιογράφος Λίριο Αμπάτε, αναφέρεται πως ο Ντενάρο είχε εκμυστηρευθεί σε φίλο του ότι οι άνθρωποι που έχει σκοτώσει ή έχει διατάξει να δολοφονηθούν «φτάνουν για να γεμίσει ένα νεκροταφείο».
Λέγεται ακόμη πως υπήρξε «playboy» εντός και εκτός Ιταλίας. Ορισμένες από τις γυναίκες της ζωής του πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη σχέση τους μαζί του, καταλήγοντας έως και στη φυλακή για υπόθαλψη εγκληματία.
Στη θέση του πατέρα του
Ο Ντενάρο πήρε τη θέση του στη μαφία όταν ο πατέρας του, επίσης σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης, δραπέτευσε στο εξωτερικό λόγω νομικών προβλημάτων. Το 1991, 29 χρόνων τότε, παρακολούθησε μια σύσκεψη των κεφαλιών της μαφίας κατά την οποία οι οικογένειες της Σικελίας αποφάσισαν να κηρύξουν πόλεμο στο ιταλικό κράτος. Yποστήριζε μέχρι την τελευταία ημέρα πως είναι αθώος. Ομως οι μαρτυρίες όσων τον γνώριζαν δείχνουν άλλη εικόνα. «Πυροβόλησε πρώτη φορά στα 14», γράφει ο Αμπάτε. «Στα 18 έκανε τον πρώτο του φόνο. Στα 31 έβαζε βόμβες στον Bορρά. Αυτά ξέρουμε για εκείνον, ένα αγόρι με αδιαμφισβήτητα εγκληματικές ικανότητες».