Ανακάλυψε αρχαιολογικούς θησαυρούς στα νησιά της Ελλάδας
Τα ελληνικά νησιά, εκτός από τη φυσική ομορφιά τους, είναι συνδεδεμένα και με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά κτίσματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και μουσεία σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.
Είσαι nerd με την αρχαία Ελλάδα; Ή μήπως θες να βγάλεις ψαγμένη φωτογραφία μπροστά σε αρχαίο ναό; Όπως και να ‘χει, στο Ferryhopper έχουμε συγκεντρώσει 6 νησιά με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για να εξερευνήσεις φέτος το καλοκαίρι:
- Δήλος
- Νάξος
- Σάμος
- Ρόδος
- Κως
- Κρήτη
Το ανάκτορο της Φαιστού στην Κρήτη
Δήλος, το κέντρο των Κυκλάδων
Στην καρδιά του Αιγαίου, η μικρή Δήλος είναι από τα πιο σημαντικά νησιά στην Ελλάδα για τα αρχαιολογικά ευρήματα του. Το νησί είναι γνωστό από τη συμμαχία της Δήλου και ως τόπος γέννησης του θεού Απόλλωνα και της θεάς Άρτεμης. Αποτελεί top προορισμό για όσους αγαπούν την αρχαία ιστορία και τέχνη.
Ολόκληρη η Δήλος είναι ουσιαστικά ένας αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μερικά από τα πιο σπουδαία μνημεία του νησιού είναι το Άνδηρο των Λεόντων, ο ναός της Ίσιδος, το αρχαίο θέατρο και η Οικία του Διονύσου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου φυλάσσονται χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, που περιλαμβάνουν αγγεία, ειδώλια, αγάλματα, ψηφιδωτά, επιγραφές κ.ά.
Tip: ο ευκολότερος τρόπος να πας στη Δήλο είναι με καραβάκι από τη Μύκονο. Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια και το ταξίδι διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Αρχαιολογικός χώρος δίπλα στη θάλασσα στη Δήλο
Η Πορτάρα της Νάξου
Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν φτάνεις στο λιμάνι της Νάξου είναι η εκθαμβωτική πύλη Πορτάρα στο νησάκι Παλάτια. Το μνημείο, που είναι το έμβλημα του νησιού, ήταν η μαρμάρινη πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα.
Το αρχαιολογικό μουσείο της Απειράνθου φιλοξενεί ειδώλια, αγγεία και μικροαντικείμενα από την προϊστορική και αρχαία περίοδο. Επίσης, στο χωριό Σαγκρί, περίπου 30 λεπτά από τη Χώρα της Νάξου, μπορείς να επισκεφτείς τον ναό της Δήμητρας και το μουσείο του.
Στο παραδοσιακό χωριό Απόλλωνας στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο γιγάντιος (11 μέτρα) «ξαπλωμένος» κούρος του θεού Απόλλωνα (ή του Διονύσου) και το ένα από τα δύο αρχαία λατομεία του νησιού.
O ναός της θεάς Δήμητρας στη Νάξο
Σάμος, το νησί της θεάς Ήρας
Το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας είναι έντονο στη Σάμο, όπου βρίσκεις σπουδαία μουσεία και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Στον οικισμό Ηραίο, όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Ήρας. Στο χωριό Πυθαγόρειο υπάρχουν ερείπια απο το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου, με εκθέματα κυρίως από την αρχαϊκή εποχή, ξεχωρίζουν ο κούρος με ύψος 5,5 μέτρα και το γλυπτό σύνολο του σάμιου Γενέλεου, αφιερωμένο στη θεά Ήρα.
Ο ναός της θεάς Ήρας στη Σάμο
Η «κολοσσιαία» Ρόδος
Στη Ρόδο κάθε πέτρα κρύβει και ένα κομμάτι από την μακρά ιστορία του νησιού. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης της Ρόδου βρίσκεται η ακρόπολη, όπου μπορείς να θαυμάσεις τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα και τα νυμφαία, τέσσερα σπηλαιώδη ιερά λαξευμένα μέσα σε βράχους.
Σημαντικά μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε είναι οι αρχαίες πόλεις-κράτη του νησιού: Κάμειρος, Βρουλιάς και Λίνδος. Εκεί διασώζονται ερείπια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, ενώ από την Ακρόπολη της Λίνδου η θέα στο απέραντο γαλάζιο είναι καθηλωτική.
Τα ερείπια της Ακρόπολης της Λίνδου στη Ρόδο
Κως, το νησί του Ιπποκράτη
Η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, του αρχαίου Έλληνα πατέρα της ιατρικής επιστήμης. Το νησί είναι γεμάτο αρχαία μνημεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται μέσα στην πόλη της Κω.
Κοντά στο λιμάνι διασώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης, όπως τμήματα της Αρχαίας Αγοράς, η Μεγάλη Στοά και άλλες μικρές στοές και ιερά. Στο κέντρο της πόλης διασώζεται το Ρωμαϊκό Ωδείο, με κερκίδες και θολωτές στοές, και η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Κατοικία.
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος είναι το Ασκληπιείο της Κω. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της αρχαίας Ελλάδας. Από τον ναό του Ασκληπιού διασώζονται ορισμένες κολώνες, ενώ κολώνες διασώζονται και από την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη.
O αρχαιολογικός χώρος στο Ασκληπιείο της Κω
Κρήτη και μινωικός πολιτισμός
Το κέντρο του μινωικού πολιτισμού, η Κρήτη, φιλοξενεί πολλά μνημεία, χώρους και μουσεία μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού είναι ο οικισμός της Κνωσού, όπου βρίσκεται το μεγαλειώδες μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Ο οικισμός χρονολογείται περίπου στο 7.000 ΠΚΕ και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.
Αρκετά πιο νότια, 55 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Φαιστό διαθέτει ευρήματα που χρονολογούνται έως και το 6.000 ΠΚΕ. Εκεί βρέθηκε και ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, που βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου.
Τμήμα του ανακτόρου της Κνωσού με πανέμορφη τοιχογραφία
Βρες τον αγαπημένο σου προορισμό για ιστορική εξερεύνηση και κλείσε φθηνά εισιτήρια online στο Ferryhopper!
Σημαντικό: πριν μπεις στο πλοίο με διάθεση Indiana Jones, μην ξεχάσεις να ελέγξεις τα τελευταία ταξιδιωτικά μέτρα για τα πλοία και τον κορονοϊό.