Μπορεί να θέλει λίγη υπομονή το καθάρισμα και το πλύσιμο της βασικής πρώτης ύλης, που είναι η σουπιά, ωστόσο αν είστε από αυτούς που τους αρέσει (γιατί κάποιοι την απεχθάνονται), τότε αξίζει τον κόπο. Και βέβαια, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και έτοιμες, καθαρισμένες, οπότε εκεί η διαδικασία είναι σαφώς πιο απλή.
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις σουπιές.
Κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια (γιατί μαζεύουν στο ψήσιμο) και τα πλοκάμια τους στα δυο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ένα λεπτό. Ακολούθως δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε για δύο λεπτά για να ζεσταθούν καλά (δεν θα ροδίσουν).
Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και προσθέτουμε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να κοχλάσει.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύοντάς συχνά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Ταυτόχρονα, πλένουμε και τεμαχίζουμε τα σπανάκι.
Στη συνέχεια αφού μαλακώσουν οι σουπιές, προσθέτουμε το σπανάκι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το δυόσμο. Όταν μαραθεί, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε με ρύζι.
Tips:1. Χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι στις σουπιές, γιατί είναι αλμυρές.
ΥΛΙΚΆ
1 κιλό μεγάλες Σουπιές καθαρισμένες από τις Ψαραγορές Blue Island
3 δέσμες Σπανάκι τεμαχισμένο
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι Ελαιόλαδο
½ φλ. Άσπρο ξηρό Κρασί
1 φλ. συμπυκνωμένο Χυμό Ντομάτας
½ κουταλάκι τσαγιού Δυόσμο αποξηραμένο
Χυμό από ένα Λεμόνι
2 φύλλα Δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Ρύζι για σερβίρισμα