Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι εξαιρούνται προσωρινά από τους νέους δασμούς τα έξυπνα κινητά, οι υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη, επικαλούμενος την ανάγκη να δοθεί χρόνος στις εταιρείες τεχνολογίας να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν αφορά τα ημιαγωγά (τσιπάκια), για τα οποία προβλέπεται ξεχωριστός κύκλος δασμών εντός των επόμενων μηνών, με έμφαση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ εξήγησε ότι η εξαίρεση για smartphones και laptops είναι μόνο προσωρινή, καθώς «τα προϊόντα αυτά θα υπόκεινται στους νέους δασμούς για τους ημιαγωγούς». Τα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, με το μήνυμα ότι “πρέπει να κατασκευάζονται στην Αμερική”.
Παράλληλα, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται μελέτη για τις επιπτώσεις των εισαγωγών ημιαγωγών στην εθνική ασφάλεια (γνωστή ως “Section 232”), που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα δασμών για κρίσιμα τεχνολογικά προϊόντα.
Πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα
Η πολιτική αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από την αγορά:
-
Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατηγόρησε τον Τραμπ για «χάος και διαφθορά», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για επενδύσεις σε μια χώρα όπου οι δασμοί αλλάζουν ανάλογα με τους “ειδικούς δωρητές”».
-
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική «τον χειρότερο αυτοτραυματισμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζοντας πως είναι επικίνδυνη για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Αντίκτυπος στην αγορά και φόβοι ύφεσης
Οι δασμοί:
-
Βύθισαν το χρηματιστήριο
-
Έριξαν το καταναλωτικό αίσθημα στο χαμηλότερο σημείο από το 1952
-
Αναζωπύρωσαν τους φόβους για επικείμενη ύφεση, με τον επενδυτή Ray Dalio να δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται “πολύ κοντά σε ύφεση”.
Αντίποινα από την Κίνα και διεθνής ανησυχία
Οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές φτάνουν το 145%, ενώ η Κίνα ανταπέδωσε με 125%. Αν και δεν σκοπεύει να τους αυξήσει περαιτέρω, δηλώνει ότι δεν φοβάται και αξιοποιεί την ευκαιρία για να διευρύνει την επιρροή της.
Ο Τραμπ, από την άλλη, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι έχει «καλή σχέση» με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.