ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην ιστορία της φιλίας του ομογενούς Διευθυντή του Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη (Demis Hasabis) και του Διευθυντή της Microsoft AI, Μουσταφά Σουλεϊμάν, οι οποίοι μεγάλωσαν μαζί στο Λονδίνο, συνεργάστηκαν σε δική τους εταιρεία και βρέθηκαν επικεφαλής των δύο βασικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων των τεχνολογικών κολοσσών για την ανάπτυξη της Τεχνητής Nοημοσύνης (AI), αναφέρθηκαν με εκτενές δημοσίευμα οι «New York Times».
Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Μουσταφά Σουλεϊμάν μεγάλωσε σε ενοικιαζόμενη κατοικία σε μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του Λονδίνου. Ο πατέρας του, μετανάστης από τη Συρία, οδηγούσε ταξί. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οταν το Δημοτικό του Queen Elizabeth’s School τον δέχτηκε στην ηλικία των 11 ετών, η οικογένεια μετακόμισε σε μια πιο ασφαλή και πράσινη γειτονιά λίγα μίλια βόρεια.
Εκεί, συνάντησε τον 20χρονο Ντέμη Χασάμπη, αφού είχε γίνει φίλος με τον μικρότερο αδελφό του. Ο Ντέμης ήταν καταρτισμένος στο σκάκι και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών, ενώ οι γονείς του -ένας Ελληνοκύπριους και μια Σιγκαπουριανή- είχαν ένα κατάστημα παιχνιδιών στο Λονδίνο.
Σήμερα, είναι δύο από τους πιο ισχυρούς εκτελεστικούς διευθυντές στον ανταγωνισμό της τεχνολογίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Δρ Χασάμπης, 47 ετών, είναι ο Διευθυντής της Google DeepMind, που είναι το κεντρικό ερευνητικό τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης του τεχνολογικού κολοσσού Google. Ο κ. Σουλεϊμάν, 39 ετών, πρόσφατα διορίστηκε ως επικεφαλής της Microsoft AI, με αποστολή να εποπτεύει την προσπάθεια της εταιρείας για εισαγωγή προϊόντων A.I. στον καταναλωτικό τομέα.
Η διαδρομή τους από το Λονδίνο στις εκτελεστικές σουίτες των λεγόμενων «Big Tech» είναι μία από τις πλέον ασυνήθιστες -και βαθιά προσωπικές- ιστορίες σε έναν κλάδο γεμάτο ιδιαίτερες προσωπικότητες και ανταγωνισμό. Το 2010, ήταν δύο από τους τρεις ιδρυτές της DeepMind, ενός σημαντικού ερευνητικού εργαστηρίου A.I. που έπρεπε να αποτρέψει ακριβώς αυτό που τώρα είναι βαθιά εμπλεκόμενοι: μια εξελισσόμενη κούρσα ανταγωνισμού από κερδοσκοπικές εταιρείες για να χτίσουν και να αναπτύξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι δρόμοι τους χώρισαν μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις στη DeepMind, την οποία η Google εξαγόρασε με 650 εκατομμύρια δολάρια το 2014. Όταν ξεκίνησε ο ανταγωνισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα τέλη του 2022 με την άφιξη του διαδικτυακού προγράμματος ChatGPT, η Google έθεσε τον Δρα Χασάμπη υπεύθυνο για την έρευνά της στον πολλά υποσχόμενο τομέα αυτό. Ο κ. Σουλεϊμάν ακολούθησε μία πιο δύσκολη διαδρομή – ιδρύοντας μια άλλη σχετική νεοφυή εταιρεία, την Inflection AI, που δυσκολεύτηκε να κερδίσει έδαφος πριν η Microsoft προσλάβει τον ίδιο και τους συνεργάτες του.
«Πάντα βλέπαμε τον κόσμο διαφορετικά, αλλά ήμασταν ευθυγραμμισμένοι στην πίστη μας ότι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην τεχνολογία», είπε ο κ. Σουλεϊμάν για τον παλιό του οικογενειακό φίλο σε μια συνέντευξη. «Πάντα υπήρχε μια φιλική και σεβαστή αντιπαλότητα.»
Ο Δρ. Χασάμπης καθοδηγεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας A.I. της Google, ενώ ο κ. Σουλεϊμάν εργάζεται για να βάλει την A.I. της Microsoft στα χέρια των καθημερινών ανθρώπων. Αν και ο κ. Σουλεϊμάν βλέπει τη σχέση τους ως μια ευγενική αντιπαράθεση, ο Δρ Χασάμπης πιστεύει ότι κάθε αναφορά για ανταγωνισμό είναι υπερβολική. Δεν θεωρεί τον κ. Σουλεϊμάν ως μείζονα απειλή, επειδή ο ανταγωνισμός στην A.I. ήταν ήδη τόσο υψηλός, με τόσες πολλές ισχυρές εταιρείες.