Της κρίσης… το ανάγνωσμα – Με το θερμόμετρο στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να ανεβαίνει συνεχώς, ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου που δεν μοιάζει να έχει άμεσο τέλος. Το Πεκίνο περνάει στην αντεπίθεση, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα: «Δεν υποχωρούμε στον εκφοβισμό».
Με δασμούς-φωτιά που φτάνουν το 125%, η Κίνα αποκλείει ουσιαστικά τις αμερικανικές εισαγωγές, βάζοντας τέλος στην ανοχή και περνώντας στο στάδιο της σκληρής αντίδρασης. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ, στέλνει διπλωματικά μηνύματα συμμαχιών και αναζητά κοινό έδαφος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας σε ενότητα απέναντι στον «μονομερή εκφοβισμό».
«Σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές. Κίνα και Ευρώπη πρέπει να σταθούν απέναντι στις πρακτικές ηγεμονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σι, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αισιόδοξος, παρ’ όλες τις εντάσεις. Επικαλούμενος μια «ιστορική μέρα» για τις αγορές, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή των δασμών για 90 ημέρες, θεωρώντας την κίνηση αυτή ευκαιρία για νέα διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν δίστασε να απειλήσει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δασμοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι.
«Υπάρχει κόστος στη μετάβαση, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά στο τέλος θα είναι όλα υπέροχα», τόνισε με χαρακτηριστική σιγουριά ο Τραμπ.
Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Μεταξύ ουδετερότητας και προάσπισης συμφερόντων
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και με προσοχή, παίρνουν θέση. Ο πρόεδρος Μακρόν μιλά για «εύθραυστη ανακωχή» 90 ημερών που δίνει ελπίδες αλλά και γεννά αβεβαιότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πιο ευθέως, καλεί σε «ειλικρινή διάλογο» ΗΠΑ – Ε.Ε., θεωρώντας την παύση δασμών ως παράθυρο ευκαιρίας.
«Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα για μια ουσιαστική επανεκκίνηση των εμπορικών μας σχέσεων», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, ετοιμάζεται για κρίσιμες επαφές στην Ουάσινγκτον, ενώ η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».
Και σε επίπεδο αριθμών; Οι προβλέψεις φανερώνουν το βάθος της κρίσης: Η αμερικανική οικονομία απειλείται με πτώση έως και 1,4% μέχρι το 2027, ενώ οι συνέπειες για την Ευρώπη αναμένονται πιο ήπιες, κοντά στο 0,2%.
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνει τον τόνο:
«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, αλλά έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας».
Οι αγορές βουλιάζουν στην αβεβαιότητα
Εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής καταιγίδας, οι αγορές χάνουν τον προσανατολισμό τους. Η αρχική αισιοδοξία έδωσε γρήγορα τη θέση της στην αβεβαιότητα, καθώς η σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επηρεάζει σχεδόν κάθε επενδυτικό δείκτη.
Το δολάριο σημειώνει πτώση-ρεκόρ:
-
Σε χαμηλό 3ετίας έναντι του ευρώ
-
Σε χαμηλό 10ετίας έναντι του ελβετικού φράγκου
-
Σε χαμηλό 7 μηνών έναντι του γιεν
Την ίδια στιγμή, ο χρυσός εκτοξεύεται, ξεπερνώντας τα 3.220 δολάρια ανά ουγγιά, λειτουργώντας πλέον ως το μοναδικό πραγματικό καταφύγιο εμπιστοσύνης για τους επενδυτές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, δίνει διαβεβαιώσεις:
«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Η Ελλάδα ζητά ενότητα και… δίκαιο παιχνίδι
Τέλος, στο προσκήνιο εμφανίζεται και η ελληνική φωνή. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρώτη του παρουσία στα Eurogroup–Ecofin, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς λύσεις με βάση τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
«Προτείνουμε ενότητα και δίκαιη προσέγγιση. Το να μείνουμε ενωμένοι είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στην αστάθεια», δήλωσε.