Η πιλοτική εφαρμογή του “Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων” (Backlog Reduction Tool) αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το εργαλείο αυτό, που δοκιμάστηκε στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αποσκοπούσε στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των εκκρεμών υποθέσεων, αποτελώντας μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος.
Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (ΟΠΕΔ) χαιρέτισε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη στήριξή του για τις αλλαγές που έφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ευανθία Σκλιοπίδου, Περιφερειακή Εκπρόσωπο Αττικής του ΟΠΕΔ και Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας “Ψυχιατροδικαστική και Δικαστική Ψυχολογία”, για τη συμμετοχή της στο έργο. Ο ΟΠΕΔ την συνεχάρη θερμά και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επόμενες προκλήσεις.
Εναρκτήρια συνεδρίαση και στόχοι του προγράμματος
Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο “Υποστήριξη της Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης” πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2024 στο αμφιθέατρο «Λάμπρος Μαργαρίτης». Το έργο, διάρκειας δύο ετών, χρηματοδοτήθηκε από το Technical Support Instrument (TSI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτελέστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), με τη συνεργασία της DG Reform.
Σημαντική καινοτομία του προγράμματος αποτέλεσε η εφαρμογή του court backlog reduction simulator, ενός εργαλείου που σχεδιάστηκε για να αναλύει και να προτείνει λύσεις στη διαχείριση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί αξιωματούχοι και ειδικοί, μεταξύ των οποίων:
- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης,
- Η Διευθύντρια DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nathalie Berger,
- Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθήνας, Χριστόφορος Λινός,
- Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Αλικάκος.
Παρουσιάσεις για το έργο και τα εργαλεία του CEPEJ πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη, όπως η Sonya Djemni-Wagner και ο Emmanuel Baron, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα.
Μια νέα εποχή για την ελληνική δικαιοσύνη
Το πρόγραμμα αποτέλεσε ορόσημο για τη βελτίωση της δικαστικής αποτελεσματικότητας στην Ελλάδα, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη των καθυστερήσεων. Παράλληλα, η πιλοτική εφαρμογή άνοιξε τον δρόμο για την υιοθέτηση παρόμοιων εργαλείων και σε άλλα δικαστικά συστήματα της χώρας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα.
Ο ΟΠΕΔ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία αυτής της σημαντικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.