Σε μια κίνηση που αποτυπώνει επισήμως και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, προχώρησε η Αθήνα καταθέτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Στον ελληνικό χάρτη καταγράφονται οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων, στη βάση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητώντας την αναθεωρητική λογική της Γαλάζιας Πατρίδας.
«Αποτυπώνουμε σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο σχεδιασμός καλύπτει όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αφήνουμε πίσω εκκρεμότητες του παρελθόντος και ενισχύουμε την Πατρίδα μας, προχωρώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
«Για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι θέσεις Ελλάδας για μία ζώνη η οποία ξεπερνάει τις 480.000 km². Επομένω,ς δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εμφανίσει το μέγιστο των διεκδικήσεων», σημειώνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης.
Στις μη οριοθετημένες περιοχές αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως ότου να συναφθούν συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη, δίνοντας πάντως στην Ελλάδα σχεδόν το μάξιμουμ των θαλασσίων ζωνών που δύναται να διαθέτει.
«Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει, που σχεδιαζόταν με μεγάλη προσοχή […] Οπότε είναι ένα εξαιρετικό βήμα για το μέλλον […] Συνάδει, είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που πραγματοποιεί τελευταία η Ελλάδα, την ενίσχυση του αμυντικού της πυλώνα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διοικητής του Αγίου Όρους και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Όσον αφορά τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης δείχνει 6 ναυτικά μίλια, με την επέκταση στα 12 να παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.
«Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη, με το Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα συνεχίζει να επιδιώκει το διάλογο.
«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Επί του παρόντος ο χάρτης δεν αποτυπώνει χρήσεις, δηλαδή το τι επιτρέπεται πού με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο με περαιτέρω εξειδίκευση δραστηριοτήτων όπως :
τον καθορισμό των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και την προστασία ενάλιων αρχαιοτήτων
τη βελτίωση θαλάσσιων μεταφορών, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων ΑΠΕ & υδρογονανθράκων, τη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών και τις διασυνοριακές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ.